Haamukeittiöissä työskentelevien kokkien hyvinvointi ja HR:n rooli siinä
Karppinen, Hanna (2023)
Karppinen, Hanna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120534557
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120534557
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin tutkimuksellisena työnä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun AlgoAmmatti -hankkeelle. Tavoitteena oli tutkia haamukeittiöissä työskentelevien kokkien hyvinvointia ja HR:n roolia siinä. Tutkimuksellinen opinnäytetyö sisältää tietoperustan lisäksi tutkimuksellisen osuuden, jossa tehtiin vertailututkimusta kolmeen eri haamukeittiötoimijaan eri puolilla maailmaa.
Opinnäytetyön päämääränä oli selvittää kokkien työhyvinvointia uudenlaisessa työympäristössä, jossa totuttuun poiketen asiakkaat ja salihenkilökunta eivät ole läsnä. Työ on eri tavoin haasta-vaa, kun samassa keittiössä valmistetaan usean eri brändin tuotteita samaan tilaukseen. Kokin työn vaatimustaso on noussut, ja hyvinvointiin tulee kiinnittää huomioita eri tavoin. Haamukeittiöt saivat nostetta koronaviruspandemian myötä, ja niiden suosio on kasvanut ympäri maailman.
Tutkimusosiossa hyödynnettiin benchmarking-menetelmää, jonka avulla vertailtiin erilaisia toimi-joita ja työntekijäkokemuksia ja -arvosteluita niissä. Tutkimusaineisto kerättiin Glassdoor-alustalta, jonne työntekijät voivat jättää työntekijäarvosteluja työnantajastaan. Glassdoor kerää anonyymeja arvosteluja käyttäjiltään ja dataa voi hyödyntää uusia työmahdollisuuksia etsivät ihmiset. Glassdoorista vertailukohteilksi valikoituivat Dubaissa perustettu Kitopi, yhdysvaltalainen Kitchen United sekä intialainen Rebel Foods.
Opinnäytetyössä analysoituja työntekijäarvioita oli 39 kappaletta. Arvosteluissa kävi ilmi, että haamukeittiöissä työskentelevät kokit kohtaavat samankaltaisia haasteita, kuin perinteisissä kivijalkaravintoloissa työskentelevät: työpäivät ovat pitkiä ja työ koetaan kuormittavana. Työn hyvinä puolina nähtiin työyhteisö ja hyvät työkaverit, sekä modernien haamukeittiöiden laadukkaat varustelutasot.
Opinnäytetyö laitettiin alulle alkusyksyllä 2023 ja saatettiin päätökseen joulukuun alussa 2023.
Opinnäytetyön päämääränä oli selvittää kokkien työhyvinvointia uudenlaisessa työympäristössä, jossa totuttuun poiketen asiakkaat ja salihenkilökunta eivät ole läsnä. Työ on eri tavoin haasta-vaa, kun samassa keittiössä valmistetaan usean eri brändin tuotteita samaan tilaukseen. Kokin työn vaatimustaso on noussut, ja hyvinvointiin tulee kiinnittää huomioita eri tavoin. Haamukeittiöt saivat nostetta koronaviruspandemian myötä, ja niiden suosio on kasvanut ympäri maailman.
Tutkimusosiossa hyödynnettiin benchmarking-menetelmää, jonka avulla vertailtiin erilaisia toimi-joita ja työntekijäkokemuksia ja -arvosteluita niissä. Tutkimusaineisto kerättiin Glassdoor-alustalta, jonne työntekijät voivat jättää työntekijäarvosteluja työnantajastaan. Glassdoor kerää anonyymeja arvosteluja käyttäjiltään ja dataa voi hyödyntää uusia työmahdollisuuksia etsivät ihmiset. Glassdoorista vertailukohteilksi valikoituivat Dubaissa perustettu Kitopi, yhdysvaltalainen Kitchen United sekä intialainen Rebel Foods.
Opinnäytetyössä analysoituja työntekijäarvioita oli 39 kappaletta. Arvosteluissa kävi ilmi, että haamukeittiöissä työskentelevät kokit kohtaavat samankaltaisia haasteita, kuin perinteisissä kivijalkaravintoloissa työskentelevät: työpäivät ovat pitkiä ja työ koetaan kuormittavana. Työn hyvinä puolina nähtiin työyhteisö ja hyvät työkaverit, sekä modernien haamukeittiöiden laadukkaat varustelutasot.
Opinnäytetyö laitettiin alulle alkusyksyllä 2023 ja saatettiin päätökseen joulukuun alussa 2023.