Ammatillisen koulutuksen ja työelämäyhteistyön kehittäminen Satakunnassa: case : Sataedu ja luonnontuotteita elintarvikkeina hyödyntävät yritykset
Koski, Marika (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121337110
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121337110
Tiivistelmä
Ammatillisen koulutuksen ja työelämän sujuvalla yhteistyöllä varmistetaan ammatillisten osaajien saaminen työelämään nyt ja tulevaisuudessa.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ammatillisen koulutuksen ravintola- ja catering-alan ja luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntävien yritysten tai toimijoiden jo olemassa olevia yhteistyön muotoja ja löytää mahdollisesti uusia yhteistyön muotoja työelämän näkökulmasta Satakunnassa.
Teoreettinen viitekehys tässä opinnäytetyössä käsitteli ravintola- ja cateringalan ammatillisen tutkinnon muodostumisen perusteita sekä luonnontuotealaa elintarvikekäytössä.
Tutkimus toteutettiin sähköisenä Webropol-ohjelman avulla laaditulla kyselylomakkeella, joka sisälsi monivalinta- ja vapaan tekstikentän kysymyksiä. Kysely lähetettiin 39:lle luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntäville yrittäjille Satakunnassa ja sen lähialueilla. Kyselyyn vastasi 8 eri yrittäjää.
Tulosten mukaan voi päätellä, että luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntävät luonnontuotealan yritykset toimivat alansa monilla eri toimialasektoreilla. Yhteistyötä ammatillisen koulutuksen ravintola- ja catering-alan ja luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntävien yritysten kanssa on ollut eri muodoissa ja yhteistyön eri muotojen kehittämisestä ja toteuttamisesta on kiinnostusta luonnontuotealan yrittäjien keskuudessa. Työn tuloksien perusteella voidaan myös päätellä, että yhteistyön haasteeksi voi muodostua yrittäjien kokemus oppilaan ohjauksen haasteellisuudesta työpaikalla sekä oppilaitosten sekavat työssäoppimisen järjestely tavat.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ammatillisen koulutuksen ravintola- ja catering-alan ja luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntävien yritysten tai toimijoiden jo olemassa olevia yhteistyön muotoja ja löytää mahdollisesti uusia yhteistyön muotoja työelämän näkökulmasta Satakunnassa.
Teoreettinen viitekehys tässä opinnäytetyössä käsitteli ravintola- ja cateringalan ammatillisen tutkinnon muodostumisen perusteita sekä luonnontuotealaa elintarvikekäytössä.
Tutkimus toteutettiin sähköisenä Webropol-ohjelman avulla laaditulla kyselylomakkeella, joka sisälsi monivalinta- ja vapaan tekstikentän kysymyksiä. Kysely lähetettiin 39:lle luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntäville yrittäjille Satakunnassa ja sen lähialueilla. Kyselyyn vastasi 8 eri yrittäjää.
Tulosten mukaan voi päätellä, että luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntävät luonnontuotealan yritykset toimivat alansa monilla eri toimialasektoreilla. Yhteistyötä ammatillisen koulutuksen ravintola- ja catering-alan ja luonnontuotteita elintarvikkeiksi hyödyntävien yritysten kanssa on ollut eri muodoissa ja yhteistyön eri muotojen kehittämisestä ja toteuttamisesta on kiinnostusta luonnontuotealan yrittäjien keskuudessa. Työn tuloksien perusteella voidaan myös päätellä, että yhteistyön haasteeksi voi muodostua yrittäjien kokemus oppilaan ohjauksen haasteellisuudesta työpaikalla sekä oppilaitosten sekavat työssäoppimisen järjestely tavat.