Pienyrityksen kassanhallinnan kehittäminen
Seppälä, Sami (2023)
Seppälä, Sami
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121537669
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121537669
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Kotka Steam Brewery, joka on kotkalainen pienpanimo. Panimon toimitilat sijaitsevat vuonna 1984 rakennetun Kotkan Höyrypanimon tiloissa. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä toimeksiantajayrityksen tietoisuutta budjetoinnista ja kassan hallinnasta sekä luoda heille
viitekehyksen pohjalta kassabudjetti. Kassabudjetti perustuu kahden seuraavan vuoden tulosbudjetteihin ja myyntiennusteisiin.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään perusteet budjetoinnista ja kassanhallinnasta sekä kerrotaan, kuinka niitä voisi kehittää. Kassabudjetoinnista
kerrotaan myös yleisellä tasolla sekä käsitellään sen seurantaa ja vertailua.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista, eli laadullista tutkimusmenetelmää, jossa perehdyttiin teoreettiseen viitekehykseen, ja sen pohjalta toimeksiantajan tulosbudjettia ja myyntiennusteita käyttäen rakennettiin toimeksiantajalle kassabudjetti.
Opinnäytetyön tuloksena toimeksiantaja sai laajan kattauksen tietoa yrityksen
kassan hallinnasta ja kassabudjetoinnista. Yritykselle tehtiin kassabudjetti Excel-taulukkoon vuosille 2024–2025. Kassabudjettia pystyy muokkaamaan tarvittaessa helposti esim. kustannusten tai kysynnän muuttuessa.
Opinnäytetyön perusteella voidaan todeta, että Kotka Steam Breweryn kannattaa tulevaisuudessa kiinnittää huomiota kassabudjetin ylläpitämiseen
osana yrityksen päivittäistä tekemistä.
viitekehyksen pohjalta kassabudjetti. Kassabudjetti perustuu kahden seuraavan vuoden tulosbudjetteihin ja myyntiennusteisiin.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään perusteet budjetoinnista ja kassanhallinnasta sekä kerrotaan, kuinka niitä voisi kehittää. Kassabudjetoinnista
kerrotaan myös yleisellä tasolla sekä käsitellään sen seurantaa ja vertailua.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista, eli laadullista tutkimusmenetelmää, jossa perehdyttiin teoreettiseen viitekehykseen, ja sen pohjalta toimeksiantajan tulosbudjettia ja myyntiennusteita käyttäen rakennettiin toimeksiantajalle kassabudjetti.
Opinnäytetyön tuloksena toimeksiantaja sai laajan kattauksen tietoa yrityksen
kassan hallinnasta ja kassabudjetoinnista. Yritykselle tehtiin kassabudjetti Excel-taulukkoon vuosille 2024–2025. Kassabudjettia pystyy muokkaamaan tarvittaessa helposti esim. kustannusten tai kysynnän muuttuessa.
Opinnäytetyön perusteella voidaan todeta, että Kotka Steam Breweryn kannattaa tulevaisuudessa kiinnittää huomiota kassabudjetin ylläpitämiseen
osana yrityksen päivittäistä tekemistä.