Tuotantolinjan optimointi juomateollisuudessa
Laapio, Juha (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122138890
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023122138890
Tiivistelmä
Projektin tavoitteena oli optimoida juomateollisuuden tuotantolinjan toimintaa tuotannon karkeasuunnittelun keinoin ja kehittää useille tuotantolinjoille sovellettavissa oleva prosessi. Tarkoituksena oli löytää objektiivinen keino tuotantolinjan optimointiin ilman nykyisten toimintamallien mahdollisesti asettamia rajoitteita ja ennakko-olettamia. Sovellettavan prosessin kehittämiseksi asetettiin tutkimuskysymykset, joiden avulla saadaan määriteltyä kapasiteetin tehokas käyttö ja tuotettavat eräkoot, varmistaen ensisijaisesti asiakastyytyväisyyden.
Tutkimustyyppinä oli kvantitatiivinen tutkimus. Tutkittava aineisto kerättiin kohdeyrityksen tietojärjestelmistä ja dokumentaatiosta. Lähdeaineisto kerättiin tutkimus- ja ammattikirjallisuudesta, tieteellisistä artikkeleista ja verkkojulkaisuista. Aineiston pohjalta luokiteltiin valmistettavat tuotteet, määriteltiin tuotekohtaiset varmuusvarastomäärät ja tuotantovälien liikkumavara viikkotasolla. Lisäksi tutkittiin erilaisien tuotantorytmien ja valmistettavien eräkokojen vaikutusta varastotasoihin, tuotevaihtojen määrään ja tuotannon kuormituksen vaihteluun.
Tuloksena löydettiin menetelmät varmuusvarastotasojen säännölliseen määrittelyyn, sekä tuotannon karkeasuunnitteluun saaden samalla tietoa suunnittelujakson ajalta varastotasojen kehityksestä, viikkokohtaisista nimikemääristä, tuotantokapasiteetin kuormituksesta ja niiden määrän vaihtelusta.
Työn päätavoite saavutettiin kehittämällä prosessi, jonka avulla voi painottaa tuotannon karkeasuunnittelussa kokonaisuuteen soveltuvaa optimointiparametria, ja jota voidaan soveltaa useille tuotantolinjoille juomateollisuudessa.
Tutkimustyyppinä oli kvantitatiivinen tutkimus. Tutkittava aineisto kerättiin kohdeyrityksen tietojärjestelmistä ja dokumentaatiosta. Lähdeaineisto kerättiin tutkimus- ja ammattikirjallisuudesta, tieteellisistä artikkeleista ja verkkojulkaisuista. Aineiston pohjalta luokiteltiin valmistettavat tuotteet, määriteltiin tuotekohtaiset varmuusvarastomäärät ja tuotantovälien liikkumavara viikkotasolla. Lisäksi tutkittiin erilaisien tuotantorytmien ja valmistettavien eräkokojen vaikutusta varastotasoihin, tuotevaihtojen määrään ja tuotannon kuormituksen vaihteluun.
Tuloksena löydettiin menetelmät varmuusvarastotasojen säännölliseen määrittelyyn, sekä tuotannon karkeasuunnitteluun saaden samalla tietoa suunnittelujakson ajalta varastotasojen kehityksestä, viikkokohtaisista nimikemääristä, tuotantokapasiteetin kuormituksesta ja niiden määrän vaihtelusta.
Työn päätavoite saavutettiin kehittämällä prosessi, jonka avulla voi painottaa tuotannon karkeasuunnittelussa kokonaisuuteen soveltuvaa optimointiparametria, ja jota voidaan soveltaa useille tuotantolinjoille juomateollisuudessa.