Elintarviketuotteen saannon määrittäminen
Pasto, Ella (2024)
Pasto, Ella
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401231702
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401231702
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli määrittää elintarviketuotteen saanto tuotanto-olosuhteissa. Tämän lisäksi tarkasteltiin myös, kuinka paljon ja missä tuotannon vaiheissa hävikkiä syntyy. Tuotteeksi valittiin 40 g painava yksittäispakattu valkosipulimajoneesi. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Hes-Pro (Finland) Oy, jonka tehtaalla Kaarinassa valmistetaan majoneeseja sekä salaatin- ja ateriakastikkeita Hesburger-tuotemerkille.
Työ toteutettiin punnitsemalla tuotetta kolmen eri tuotantoerän osalta. Tuotantoerille laskettiin teoreettinen saanto, todellinen saanto sekä saantoprosentti. Yhden tuotantoerän osalta seurattiin valmistuksen aikana tapahtuvaa raaka-aineiden annostelua. Lisäksi erän osalta punnittiin myös pakkauksen aikana syntyvä biojätteen määrä, jotta saataisiin tietoa, kuinka suuri osa hävikistä on biojätettä.
Työstä saatujen tulosten perusteella tuotteen saanto on 95–99 % ja hävikin määrä on 1–5 %. Raaka-aineiden annostelun ei havaittu aiheuttavan merkittävää virhettä. Tuotteiden punnitusten perusteella tuotteen massa oli jokaisen tuotantoerän kohdalla tavoitemassaa korkeampi. Työssä käytössä olleita menetelmiä voidaan hyödyntää myös muiden tuotteiden saannon ja hävikin määrittämiseen.
Työ toteutettiin punnitsemalla tuotetta kolmen eri tuotantoerän osalta. Tuotantoerille laskettiin teoreettinen saanto, todellinen saanto sekä saantoprosentti. Yhden tuotantoerän osalta seurattiin valmistuksen aikana tapahtuvaa raaka-aineiden annostelua. Lisäksi erän osalta punnittiin myös pakkauksen aikana syntyvä biojätteen määrä, jotta saataisiin tietoa, kuinka suuri osa hävikistä on biojätettä.
Työstä saatujen tulosten perusteella tuotteen saanto on 95–99 % ja hävikin määrä on 1–5 %. Raaka-aineiden annostelun ei havaittu aiheuttavan merkittävää virhettä. Tuotteiden punnitusten perusteella tuotteen massa oli jokaisen tuotantoerän kohdalla tavoitemassaa korkeampi. Työssä käytössä olleita menetelmiä voidaan hyödyntää myös muiden tuotteiden saannon ja hävikin määrittämiseen.