Hiilidioksidin talteenotto pienpanimon kestävän tuotannon näkökulmasta
Vilpponen, Jaakko (2024)
Vilpponen, Jaakko
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401262000
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401262000
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tilaajana toimi Nokian Panimo Oy ja se tehtiin yrityksen tuotannon kehittämistarpeisiin. Työn tavoitteena oli selvittää hiilidioksidin talteenottolaitteiston käyttöönotosta koituvat edut pienpanimon kestävän tuotannon ja taloudellisen kannattavuuden näkökulmasta. Hiilidioksidilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksessa ja pienpanimon tuotannosta väistämättä syntyvä hiilidioksidi päästetään usein suoraan ilmakehään. Työn tarkoituksena oli havainnollistaa, miten pienpanimon tuotannosta peräisin oleva hiilidioksidi vaikuttaa negatiivisesti ilmakehään ja yrityksen talouteen, perustellen näin hiilidioksidin talteenoton ja uudelleenkäytön tuomat edut.
Työssä käytettiin sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä, keskittyen erityisesti kirjallisuudesta ja aikaisemmista tutkimuksista kerättyyn teoreettiseen viitekehykseen. Teoriaa sovellettiin laskelmissa, joissa arvioitiin panimon etanolifermentaatiossa syntyvän hiilidioksidin talteenoton taloudellisia hyötyjä. Samalla perusteltiin hiilidioksidin talteenoton ja kierrätyksen merkitystä ilmastonmuutokselle.
Työn tuloksena syntyi yleiskatsaus hiilidioksidin roolista panimoteollisuudessa ja ilmastonmuutoksessa. Lisäksi esitettiin kustannuslaskelmia, jotka perustelivat hiilidioksidin talteenottolaitteiston käyttöönoton tuomia taloudellisia etuja. Hiilidioksidin talteenotto ja käyttö on ollut jo vuosikymmenten ajan osa suurten panimoiden tuotantoprosessia. Opinnäytetyö osoitti hiilidioksidin markkinahinnan nousun ja talteenottolaitteiston teknisen kehityksen myötä hiilidioksidin kierrätyksen kannattavuuden myös pienpanimo mittakaavassa. This Bachelor’s Thesis was commissioned by Nokian Panimo Oy, and it focused on addressing the company’s development needs in relation to carbon dioxide capture. The goal was to investigate the benefits of implementing a carbon dioxide capture system for a small brewery from the perspective of sustainable production and economic profitability. Carbon dioxide plays a significant role in climate change and the thesis pointed out the common practice of releasing carbon dioxide produced in small brewery operations directly into the atmosphere. The objective was to demonstrate the negative environmental and economic impact of releasing carbon dioxide into the atmosphere and thereby justify the advantages of its capture and utilization.
The study applied both qualitative and quantitative research methods, with a focus on leveraging a theoretical framework derived from literature and previous research. The theory was used in calculations assessing the economic benefits of capturing carbon dioxide generated during the brewery’s ethanol fermentation process. Simultaneously, the importance of carbon dioxide capture and recycling in easing climate change was established.
As a result, the thesis provided an overview of the role of carbon dioxide in the brewing industry and climate change. Additionally, cost calculations were presented to justify the economic advantages of implementing a carbon dioxide capture system in the brewery. The capture and utilization of carbon dioxide have been a vital part of larger breweries’ production chain for decades. The thesis demonstrated that due to the increase in market prices of carbon dioxide and advancements in capture technology, the profitability of carbon dioxide recycling is viable even on a smaller craft brewery scale.
Työssä käytettiin sekä kvalitatiivisia että kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä, keskittyen erityisesti kirjallisuudesta ja aikaisemmista tutkimuksista kerättyyn teoreettiseen viitekehykseen. Teoriaa sovellettiin laskelmissa, joissa arvioitiin panimon etanolifermentaatiossa syntyvän hiilidioksidin talteenoton taloudellisia hyötyjä. Samalla perusteltiin hiilidioksidin talteenoton ja kierrätyksen merkitystä ilmastonmuutokselle.
Työn tuloksena syntyi yleiskatsaus hiilidioksidin roolista panimoteollisuudessa ja ilmastonmuutoksessa. Lisäksi esitettiin kustannuslaskelmia, jotka perustelivat hiilidioksidin talteenottolaitteiston käyttöönoton tuomia taloudellisia etuja. Hiilidioksidin talteenotto ja käyttö on ollut jo vuosikymmenten ajan osa suurten panimoiden tuotantoprosessia. Opinnäytetyö osoitti hiilidioksidin markkinahinnan nousun ja talteenottolaitteiston teknisen kehityksen myötä hiilidioksidin kierrätyksen kannattavuuden myös pienpanimo mittakaavassa.
The study applied both qualitative and quantitative research methods, with a focus on leveraging a theoretical framework derived from literature and previous research. The theory was used in calculations assessing the economic benefits of capturing carbon dioxide generated during the brewery’s ethanol fermentation process. Simultaneously, the importance of carbon dioxide capture and recycling in easing climate change was established.
As a result, the thesis provided an overview of the role of carbon dioxide in the brewing industry and climate change. Additionally, cost calculations were presented to justify the economic advantages of implementing a carbon dioxide capture system in the brewery. The capture and utilization of carbon dioxide have been a vital part of larger breweries’ production chain for decades. The thesis demonstrated that due to the increase in market prices of carbon dioxide and advancements in capture technology, the profitability of carbon dioxide recycling is viable even on a smaller craft brewery scale.