Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Biostimulanttien vaikutus perunan sadonmuodostukseen

Ylihannula, Jonna (2024)

 
Avaa tiedosto
Ylihannula_Jonna.pdf (6.095Mt)
Lataukset: 


Ylihannula, Jonna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202401302235
Tiivistelmä
Kasvien biostimulantti on aine tai mikro-organismi, jota levitetään kasveille ravinteiden käytön tehostamiseksi, abioottisen stressinsietokyvyn ja sadon laatuominaisuuksien parantamiseksi. Biostimulantit pieninä määrinä annettuna edistävät kasvien kasvua ja parantavat viljelykasvin stressinsietokykyä. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, voidaanko biostimulanttivalmisteita käyttämällä saada vaikutusta perunansadon määrään ja laatuun. Ilmaston muuttuessa säiden ääriolot lisääntyvät, mikä lisää viljelykasveille abioottista stressiä. Tällaisia abioottisia stressitekijöitä ovat esimerkiksi kasvukauden aikainen kuumuus, kuivuus ja märkyys. Abioottiset stressitekijät rajoittavat merkittävästi sadonmuodostusta. Biostimulanttien antioksidanttinen vaikutus kasviin saattaa parantaa sen stressinsietokykyä ja tehostaa ravinteiden ottoa.

Biostimulanttikoe toteutettiin maatilakokeena opinnäytetyön kirjoittajan tilalla Karijoella Etelä-Pohjanmaalla kasvukaudella 2023. Kokeessa oli mukana kaksi erilaista biostimulanttivalmistetta Biostimulantti 1 ja Biostimulantti 2. Perunalajikkeena kokeessa oli Lady Claire. Kokeessa perustettiin kolme koeruutua erilaisilla biostimulanttikäsittelyillä. Koeala suunniteltiin siten, että se kattaa yhden ruiskun leveyden, eli 30,6 m, kattaen 36 riviä perunaa. Koealojen pituudeksi tuli 50 m per koetekijä. Yhdellä koeruudulla testattiin Biostimulantti 1:tä, toisella testattiin Biostimulantti 2:ta ja kolmannella ruudulla molempia valmisteita. Jokaiselta koealalta nostetiin viisi 2,5 metrin näytettä ja jokaiselle näytteelle nostettiin kontrollinäyte käsittelemättömästä kasvustosta. Näytteet analysoitiin punnitsemalla näytteet ja kokolajittelemalla 40 mm:n ja 65 mm:n seuloilla. Lajittelujakeet eli alle 40 mm, 40–65 mm ja yli 65 mm punnittiin erikseen. Perunoiden sisäinen laatu tarkistetiin onttojen perunoiden varalta. Jokaisesta näytteestä tehtiin kaksi erillistä tärkkelysmittausta.

Kokeen tuloksista on kahden vuoden salassapitosopimus Yaran kanssa, minkä vuoksi työssä biostimulanttivalmisteista ei käytetä niiden kauppanimiä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste