DM2-potilaan ravitsemusohjauksen toteuttaminen : opaslehtinen terveelliseen ravitsemukseen
Nimell, Erika (2024)
Lataukset:
Nimell, Erika
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402122836
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402122836
Tiivistelmä
Tyypin 2 diabetes on sairaus, jossa verensokerinpitoisuus on kohonnut haiman insuliinintuotannon heikkenemisen vuoksi. Tärkeimpänä hoitokeinona on elämäntapamuutokset, joihin kuuluu terveellinen ruokavalio, painonhallinta ja liikunta. Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti lisääntynyt väestössä, mikä johtuu ylipainosta, liikunnan vähäisyydestä sekä epäterveellisistä ruokailutottumuksista. Potilasohjaus on sairaanhoitajan tärkeimpiä työtehtäviä, sillä se auttaa potilasta pääsemään pitkäkestoisiin muutoksiin.
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää tyypin 2 diabetesta sairastavan ravitsemusohjauksen laadukasta toteutumista. Tarkoituksena on tehdä hyvä ja selkeä opaslehtinen ravitsemusohjauksesta, jota sairaanhoitajat ja muut terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää ohjaustilanteessa. Opinnäytetyön tehtävänä on selvittää, millaista on laadukas tyypin 2 diabeteksen ravitsemusohjaus, miten ravitsemusohjausta pystytään kehittämään, minkälaisia keinoja sairaanhoitaja pystyy käyttämään ravitsemusohjauksessa ja minkälainen on hyvä opas.
Opinnäytetyön menetelmäksi valittiin toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuotoksena valmistui paperinen opaslehtinen tyypin 2 diabetesta sairastaville potilaille ja heitä ohjaaville terveydenhuollon ammattilaisille. Opaslehtisessä korostetaan ruokavaliohoidon tärkeyttä ja minkälaista ruokavaliota suositaan tyypin 2 diabeetikoille. Opinnäytetyöhön etsittiin tutkimusartikkeleita, jotka koskivat tyypin 2 diabeteksen ruokavaliohoitoa, ravitsemusohjausta, elämäntapamuutoksia ja opaslehtisten tärkeyttä. Opaslehtinen on rakennettu niin, että sitä voidaan hyödyntää ohjaustilanteessa ja voidaan edetä diabeteksen synnystä liitännäissairauksiin, hoitoon, liikuntaan ja ravitsemukseen.
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää tyypin 2 diabetesta sairastavan ravitsemusohjauksen laadukasta toteutumista. Tarkoituksena on tehdä hyvä ja selkeä opaslehtinen ravitsemusohjauksesta, jota sairaanhoitajat ja muut terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää ohjaustilanteessa. Opinnäytetyön tehtävänä on selvittää, millaista on laadukas tyypin 2 diabeteksen ravitsemusohjaus, miten ravitsemusohjausta pystytään kehittämään, minkälaisia keinoja sairaanhoitaja pystyy käyttämään ravitsemusohjauksessa ja minkälainen on hyvä opas.
Opinnäytetyön menetelmäksi valittiin toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tuotoksena valmistui paperinen opaslehtinen tyypin 2 diabetesta sairastaville potilaille ja heitä ohjaaville terveydenhuollon ammattilaisille. Opaslehtisessä korostetaan ruokavaliohoidon tärkeyttä ja minkälaista ruokavaliota suositaan tyypin 2 diabeetikoille. Opinnäytetyöhön etsittiin tutkimusartikkeleita, jotka koskivat tyypin 2 diabeteksen ruokavaliohoitoa, ravitsemusohjausta, elämäntapamuutoksia ja opaslehtisten tärkeyttä. Opaslehtinen on rakennettu niin, että sitä voidaan hyödyntää ohjaustilanteessa ja voidaan edetä diabeteksen synnystä liitännäissairauksiin, hoitoon, liikuntaan ja ravitsemukseen.