Voimaharjoittelijan lihaskehitystä tukeva proteiinien saanti: saavatko aktiivisesti voimaharjoittelua harrastavat riittävästi proteiineja nauttimastaan ravinnosta?
Heinikoski, Jenna (2024)
Heinikoski, Jenna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402112786
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402112786
Tiivistelmä
Kasvaakseen lihas tarvitsee ravintoa, lepoa ja ärsykkeitä. Moni urheilua harrastava asettaa itselleen tavoitteita, joita kohti pyrkii määrätietoisesti. Vaikka suomalaiset saavat tutkimusten mukaan riittävästi proteiinia nauttimastaan ravinnosta, ei toivottua kehitystä silti välttämättä tapahdu. Vastikään julkaistut uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelevat suosimaan kasviperäisiä proteiininlähteitä, mutta Suomessa saatavasta proteiinista suurin osa tulee silti edelleen eläinkunnan tuotteista.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kokivatko aktiivisesti voimaharjoittelua harrastavat henkilöt saavansa riittävän määrän proteiinia nauttimastaan ravinnosta ja minkälaista määrää proteiinia he tavoittelivat vuorokauden aikana. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, mitä kriteerejä kyselyyn vastanneet pitivät tärkeimpinä valitessaan itselleen ruoka-annoksia tai raaka-aineita. Tutkimus suoritettiin määrällisenä verkkokyselynä. Kyselyyn vastasi 101 henkilöä.
Tutkimustuloksista merkittävänä voidaan pitää sitä, että kyselyyn vastanneet pitivät tärkeimpänä ominaisuutena ruoan ravintosisältöä. Muina tärkeinä kriteereinä vastaajat mainitsivat ruoan maun ja helppouden. Vastaajista suurin osa koki saavansa omia tavoitteitaan tukevan määrän proteiinia nauttimastaan ravinnosta. Lisäksi tutkimukseen osallistuneet kokivat, että laadukasta ravintoa on helposti saatavilla.
Tehdyn tutkimuksen avulla saatiin arvokasta tietoa siitä, kokivatko aktiivisesti voimaurheilua harrastavat henkilöt saavansa riittävästi proteiinia nauttimastaan ravinnosta. Tutkimustulokset antavat tärkeää tietoa hyvinvointi- ja liikunta-alalla työskenteleville, sillä tutkimustulokset auttavat ymmärtämään aktiivisesti voimaharjoittelua harrastavien ruokailutottumuksia. In order to grow, the muscle needs nutrition, rest and stimulation. Many sports enthusiasts set goals for themselves, which they aim towards with determination. Although, according to studies, Finns get enough protein from the food they eat, the desired development still does not necessarily happen. The recently published New Nordic Nutritional recommendations recommend prefer-ring plant-based protein sources, but most of the protein available in Finland still comes from animal-based products.
The aim of the study was to find out whether people who actively do strength training felt they were getting enough protein from the food they consumed and what kind of protein they were aiming for during the day. In addition, the study found out which criteria those who responded to the survey considered most important when choosing food portions or raw materials for themselves. The research was conducted as a quantitative online survey. 101 people answered the survey.
From the research results, it can be considered significant that the respondents considered the nutritional content of the food to be the most important feature. The respondents mentioned the taste and ease of food as other important criteria. Most of the respondents felt that they were getting enough protein from the food they consumed to support their own goals. In addition, the participants in the study felt that high-quality food is easily available.
With the help of the conducted research, valuable information was obtained on whether people who actively practice strength sports felt that they were getting enough protein from the food they consumed. The research results provide important information for those working in the field of wellness and sports, because the research results help to understand the eating habits of those who actively engage in strength training.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kokivatko aktiivisesti voimaharjoittelua harrastavat henkilöt saavansa riittävän määrän proteiinia nauttimastaan ravinnosta ja minkälaista määrää proteiinia he tavoittelivat vuorokauden aikana. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, mitä kriteerejä kyselyyn vastanneet pitivät tärkeimpinä valitessaan itselleen ruoka-annoksia tai raaka-aineita. Tutkimus suoritettiin määrällisenä verkkokyselynä. Kyselyyn vastasi 101 henkilöä.
Tutkimustuloksista merkittävänä voidaan pitää sitä, että kyselyyn vastanneet pitivät tärkeimpänä ominaisuutena ruoan ravintosisältöä. Muina tärkeinä kriteereinä vastaajat mainitsivat ruoan maun ja helppouden. Vastaajista suurin osa koki saavansa omia tavoitteitaan tukevan määrän proteiinia nauttimastaan ravinnosta. Lisäksi tutkimukseen osallistuneet kokivat, että laadukasta ravintoa on helposti saatavilla.
Tehdyn tutkimuksen avulla saatiin arvokasta tietoa siitä, kokivatko aktiivisesti voimaurheilua harrastavat henkilöt saavansa riittävästi proteiinia nauttimastaan ravinnosta. Tutkimustulokset antavat tärkeää tietoa hyvinvointi- ja liikunta-alalla työskenteleville, sillä tutkimustulokset auttavat ymmärtämään aktiivisesti voimaharjoittelua harrastavien ruokailutottumuksia.
The aim of the study was to find out whether people who actively do strength training felt they were getting enough protein from the food they consumed and what kind of protein they were aiming for during the day. In addition, the study found out which criteria those who responded to the survey considered most important when choosing food portions or raw materials for themselves. The research was conducted as a quantitative online survey. 101 people answered the survey.
From the research results, it can be considered significant that the respondents considered the nutritional content of the food to be the most important feature. The respondents mentioned the taste and ease of food as other important criteria. Most of the respondents felt that they were getting enough protein from the food they consumed to support their own goals. In addition, the participants in the study felt that high-quality food is easily available.
With the help of the conducted research, valuable information was obtained on whether people who actively practice strength sports felt that they were getting enough protein from the food they consumed. The research results provide important information for those working in the field of wellness and sports, because the research results help to understand the eating habits of those who actively engage in strength training.