Vastuullisuus viinin tuotannossa: viinitilojen sosiaaliset ja ekologiset toimintatavat ja tavoitteet : case: BBWINES OY
Nyrhilä, Maria (2024)
Nyrhilä, Maria
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402132892
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402132892
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin viininmaantuontiyrityksen BBWINES OY:n yhteistyökumppaneiden eli viinitilojen sosiaaliset ja ympäristövastuulliset toimintatavat ja tavoitteet. BBWINES OY:n valikoima koostuu yli 800 eri viinistä ja yhteistyötiloja yrityksellä on yli 80 eri puolilla maailmaa.
Teoriaosiossa perehdyttiin yleisesti niin viinin tuotantoon, kuin tuotantoalueisiin. keskeisimpinä aiheina käytiin läpi, mitä tarkoitetaan sosiaalisella ja ekologisella vastuulla. Näiden osa-alueiden pohjalta perehdyttiin suurimpiin ekologisesti kuormittaviin epäkohtiin ja sosiaalisiin riskeihin viinin tuotannossa, sekä menetelmiin näiden ongelmien ehkäisemiseksi.
Kartoituksessa hyödynnettiin kyselymenetelmää, jonka avulla kerättiin tietoa yhteistyökumppaneiden vastuullisesta toiminnasta. Kyselyn pohjalta saatiin tietoa etenkin, mitkä ympäristövastuun toimenpiteet on tuotannossa huomioitu parhaiten. Monet tuottajista suhtautuvat ympäristökriiseihin vakavasti ja haluavat edistää toimintaansa vastuullisempaan suuntaan entisestään. Sosiaalisen vastuun osalta vastausmäärä jäi huomattavasti suppeammaksi, joten analysoitavaa materiaalia ei saatu yhtä paljon. Tähän voi vaikuttaa muun muassa se, että vastaajista suurin osa oli Euroopasta ja maista, joita ei pidetä viinintuottajina sosiaalisen riskin maina.
Teoriaosiossa perehdyttiin yleisesti niin viinin tuotantoon, kuin tuotantoalueisiin. keskeisimpinä aiheina käytiin läpi, mitä tarkoitetaan sosiaalisella ja ekologisella vastuulla. Näiden osa-alueiden pohjalta perehdyttiin suurimpiin ekologisesti kuormittaviin epäkohtiin ja sosiaalisiin riskeihin viinin tuotannossa, sekä menetelmiin näiden ongelmien ehkäisemiseksi.
Kartoituksessa hyödynnettiin kyselymenetelmää, jonka avulla kerättiin tietoa yhteistyökumppaneiden vastuullisesta toiminnasta. Kyselyn pohjalta saatiin tietoa etenkin, mitkä ympäristövastuun toimenpiteet on tuotannossa huomioitu parhaiten. Monet tuottajista suhtautuvat ympäristökriiseihin vakavasti ja haluavat edistää toimintaansa vastuullisempaan suuntaan entisestään. Sosiaalisen vastuun osalta vastausmäärä jäi huomattavasti suppeammaksi, joten analysoitavaa materiaalia ei saatu yhtä paljon. Tähän voi vaikuttaa muun muassa se, että vastaajista suurin osa oli Euroopasta ja maista, joita ei pidetä viinintuottajina sosiaalisen riskin maina.