Linkosuon Leipomo Oy:n vastuullisuustyön tuominen osaksi IFS Food -laatujärjestelmää
Härkönen, Sointu (2024)
Härkönen, Sointu
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402263463
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402263463
Tiivistelmä
Yritykset panostavat jatkuvasti enemmän yritysvastuuseen ja kestävyyteen erilaisten direktiivien ja standardien ohjaamina. Opinnäytetyön toimeksiantaja Linkosuon Leipomo Oy oli uuden edessä, kun yrityksen käyttämän laatujärjestelmän IFS Food -standardin vuonna 2023 julkaistuun 8 versioon lisättiin uusi osio: vastuullisuus. Yhtenä opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä tietoa siitä, mitä vastuullisuusasioita laatujärjestelmässä tulisi korostaa. Lisäksi Linkosuon Leipomo halusi selkeyttää kokonaiskuvaa yrityksessä jo tehdystä vastuullisuustyöstä. Leipomo on käyttänyt EcoVadis-vastuullisuusarviointijärjestelmää ja opinnäytetyössä haluttiin löytää vastauksia siihen, miten tämän järjestelmän tuloksia voitaisiin parantaa. Koska opinnäytetyöllä haluttiin saavuttaa pitkäaikaisia tuloksia, otettiin työssä huomioon myös EU:n kestävyysdirektiivi CSRD ja Euroopan kestävyysraportointistandardit (ESRS).
Opinnäytetyö tarjosi yleiskatsauksen EcoVadis-arvioinnista ja Linkosuon Leipomon saamista tuloksista, johdannon IFS Food -laatujärjestelmään ja CSRD:n sekä muutamaan erilaiseen ympäristöjärjestelmään. Näitä ympäristöjärjestelmiä verrattiin keskenään ja vertailusta nousi viisi teemaa: politiikka, hallinto, viestintä ja raportointi, tavoitteiden asettaminen sekä jatkuva parantaminen. Nämä teemat on otettu huomioon opinnäytetyön toiminnallista osaa laadittaessa. Toimeksiantajan näkemyksen kiteyttämiseksi järjestettiin haastattelu Linkosuon Leipomon laatuohjaajan kanssa.
Opinnäytetyön tuloksena tehtiin yksityiskohtainen prosessikaavio, joka sisältää erilaisia mittareita ja tavoitteita, jotka auttavat Linkosuon Leipomoa tehostamaan vastuullisuustyötään ja seuraamaan edistymistään. Prosessikaavion lisäksi tehtiin ehdotus asioista, jotka olisi suositeltavaa ottaa esille IFS Food -laatujärjestelmässä. Ehdotus tehtiin prosessikaavion mukaisesti. Prosessikaavion mittarit ja tavoitteet koottiin hyödyntämällä EcoVadis-vastuullisuusarvioinnin tuloksia, IFS ESG Check -moduulien itsearviointilomakkeiden kysymyksiä ja Euroopan kestävyysraportointistandardeja. Tulokset korostivat hyvän pohjatyön tärkeyttä vastuullisuustyön perustana, kun vastuullisuustyön ytimessä ovat päätöksenteko ja yrityksen käytäntöjen, toimenpiteiden ja tavoitteiden selkeyttäminen. Opinnäytetyö ja prosessikaavio toimivat Linkosuon Leipomo Oy:lle käytännön oppaana, ja tukevat yritystä jatkuvassa vastuullisuuden parantamisessa ja edistymisen seurannassa.
Opinnäytetyö tarjosi yleiskatsauksen EcoVadis-arvioinnista ja Linkosuon Leipomon saamista tuloksista, johdannon IFS Food -laatujärjestelmään ja CSRD:n sekä muutamaan erilaiseen ympäristöjärjestelmään. Näitä ympäristöjärjestelmiä verrattiin keskenään ja vertailusta nousi viisi teemaa: politiikka, hallinto, viestintä ja raportointi, tavoitteiden asettaminen sekä jatkuva parantaminen. Nämä teemat on otettu huomioon opinnäytetyön toiminnallista osaa laadittaessa. Toimeksiantajan näkemyksen kiteyttämiseksi järjestettiin haastattelu Linkosuon Leipomon laatuohjaajan kanssa.
Opinnäytetyön tuloksena tehtiin yksityiskohtainen prosessikaavio, joka sisältää erilaisia mittareita ja tavoitteita, jotka auttavat Linkosuon Leipomoa tehostamaan vastuullisuustyötään ja seuraamaan edistymistään. Prosessikaavion lisäksi tehtiin ehdotus asioista, jotka olisi suositeltavaa ottaa esille IFS Food -laatujärjestelmässä. Ehdotus tehtiin prosessikaavion mukaisesti. Prosessikaavion mittarit ja tavoitteet koottiin hyödyntämällä EcoVadis-vastuullisuusarvioinnin tuloksia, IFS ESG Check -moduulien itsearviointilomakkeiden kysymyksiä ja Euroopan kestävyysraportointistandardeja. Tulokset korostivat hyvän pohjatyön tärkeyttä vastuullisuustyön perustana, kun vastuullisuustyön ytimessä ovat päätöksenteko ja yrityksen käytäntöjen, toimenpiteiden ja tavoitteiden selkeyttäminen. Opinnäytetyö ja prosessikaavio toimivat Linkosuon Leipomo Oy:lle käytännön oppaana, ja tukevat yritystä jatkuvassa vastuullisuuden parantamisessa ja edistymisen seurannassa.