Tuotantotilan lämpötilan nostaminen ja sen vaikutus lopputuotteen laatuun
Pulkkinen, Nenna (2024)
Pulkkinen, Nenna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403084081
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403084081
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on tutkia, vaikuttaako tuotantotilan lämpötilan nostaminen lopputuotteen tuotelaatuun. Työssä selvitettiin, voidaanko leivänpäällispakkaamon lämpötilaa nostaa nykyistä 5 celsiusastetta korkeammaksi ilman, että lopputuotteen laatu heikkenee. Työn toimeksiantaja on Atria Suomi Oyj.
Työssä tutkittiin ympäristön lämpötilan vaikutusta tuotelämpötilan muutokseen sekä sen vaikutusta tuotteen aistinvaraisiin ja mikrobiologisiin tekijöihin. Työ jaettiin kolmeen osaan: alkutilanteen kartoittamiseen, simulaatioon ja tuotannolliseen koeajoon. Pakkaamotilan lämpötilan nostamisella pyrittiin vaikuttamaan tilassa syntyvän kondensaatioveden määrään, työskentelymukavuuteen ja mahdollisiin energiasäästöihin.
Opinnäytetyön tavoite oli saada nostettua leivänpäällispakkaamon lämpötilaa niin, että se ei vaikuta heikentävästi lopputuotteen laatuun. Tuloksissa todettiin, että tuotantotilan lämpötilan nostamisella ei ole vaikutusta tutkittavien tuotteiden tuotelaatuun ja pakkaamotilan lämpötilan nostaminen jopa 5 celsiusasteella on mahdollista.
Työ sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia. Julkisesta versiosta on poistettu osa työn taustoittamisesta ja pohdinnasta sekä kaikki tutkimustulokset.
Työssä tutkittiin ympäristön lämpötilan vaikutusta tuotelämpötilan muutokseen sekä sen vaikutusta tuotteen aistinvaraisiin ja mikrobiologisiin tekijöihin. Työ jaettiin kolmeen osaan: alkutilanteen kartoittamiseen, simulaatioon ja tuotannolliseen koeajoon. Pakkaamotilan lämpötilan nostamisella pyrittiin vaikuttamaan tilassa syntyvän kondensaatioveden määrään, työskentelymukavuuteen ja mahdollisiin energiasäästöihin.
Opinnäytetyön tavoite oli saada nostettua leivänpäällispakkaamon lämpötilaa niin, että se ei vaikuta heikentävästi lopputuotteen laatuun. Tuloksissa todettiin, että tuotantotilan lämpötilan nostamisella ei ole vaikutusta tutkittavien tuotteiden tuotelaatuun ja pakkaamotilan lämpötilan nostaminen jopa 5 celsiusasteella on mahdollista.
Työ sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia. Julkisesta versiosta on poistettu osa työn taustoittamisesta ja pohdinnasta sekä kaikki tutkimustulokset.
