Omaishoitajien kokemuksia arjen ruokailutilanteista
Aalto, Loviisa (2014)
Aalto, Loviisa
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112016105
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112016105
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millaisena puoliso-omaishoitajat kokevat arjen ruokailutilanteet ja niihin liittyvät askareet. Tutkimuskysymykset olivat: mitä hyvää arjen ruokailutilanteissa on, millaisia haasteita arjen ruokailutilanteisiin liittyy ja millaisia keinoja omaishoitajat ovat keksineet arjen ruokailutilanteista selviytymiseen.
Tutkimusmenetelmä oli laadullinen tutkimus. Tutkimuksessa on käytetty Nautinnollista ruokailua (NauRu) -hankkeen haastatteluaineistoa. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina. Haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.
Tutkimukseen osallistui yhteensä viisitoista puoliso-omaishoitajaa, joista neljä oli miehiä ja loput naisia. Omaishoitajat olivat melko aktiivisia ja suhteellisen hyväkuntoisia. Osaan haastatteluista osallistui myös hoidettavana oleva puoliso.
Tutkimus osoitti, että omaishoitajat olivat melko aktiivisia ja kiinnostuneita ruokailua koskevista asioista. Omaishoitajilla oli hyvin paljon tietoa ruoan terveellisyydestä ja erilaisten ravintoaineiden vaikutuksista. Ruoan terveellisyys ei jäänyt ainoastaan tiedolliselle tasolle vaan omaishoitajat pyrkivät noudattamaan terveellistä ruokavaliota. Erilaiset ruokarajoitteet haastoivat omaishoitajia ruoanvalmistuksessa, mutta riittävä tiedonsaanti asiasta oli auttanut heitä omaksumaan uudenlaisen tavan tehdä ruokaa. Puolison kanssa yhdessä syöminen oli tärkeää. Erityisesti miesomaishoitajat olivat ottaneet entistä aktiivisemman roolin ruoanvalmistuksessa. Puolisoiden avuntarve ruokailussa oli vielä vähäistä. Omaishoitajat olivat keksineet erilaisia keinoja, joilla pystyivät helpottamaan arkeaan.
Tutkimusmenetelmä oli laadullinen tutkimus. Tutkimuksessa on käytetty Nautinnollista ruokailua (NauRu) -hankkeen haastatteluaineistoa. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina. Haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.
Tutkimukseen osallistui yhteensä viisitoista puoliso-omaishoitajaa, joista neljä oli miehiä ja loput naisia. Omaishoitajat olivat melko aktiivisia ja suhteellisen hyväkuntoisia. Osaan haastatteluista osallistui myös hoidettavana oleva puoliso.
Tutkimus osoitti, että omaishoitajat olivat melko aktiivisia ja kiinnostuneita ruokailua koskevista asioista. Omaishoitajilla oli hyvin paljon tietoa ruoan terveellisyydestä ja erilaisten ravintoaineiden vaikutuksista. Ruoan terveellisyys ei jäänyt ainoastaan tiedolliselle tasolle vaan omaishoitajat pyrkivät noudattamaan terveellistä ruokavaliota. Erilaiset ruokarajoitteet haastoivat omaishoitajia ruoanvalmistuksessa, mutta riittävä tiedonsaanti asiasta oli auttanut heitä omaksumaan uudenlaisen tavan tehdä ruokaa. Puolison kanssa yhdessä syöminen oli tärkeää. Erityisesti miesomaishoitajat olivat ottaneet entistä aktiivisemman roolin ruoanvalmistuksessa. Puolisoiden avuntarve ruokailussa oli vielä vähäistä. Omaishoitajat olivat keksineet erilaisia keinoja, joilla pystyivät helpottamaan arkeaan.