Perehdytysopas ja tehtäväkortit : Case: Ravintola Marttilan Talli
Oikarinen, Mikko (2024)
Oikarinen, Mikko
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403154435
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403154435
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä manuaalinen perehdytysopas ja tehtäväkortit Ravintola Marttilan Tallille. Aihe oli ajankohtainen, koska Ravintola Marttilan Tallissa ei ole käytössä perehdytyksessä käytettäviä materiaaleja. Uuden työntekijän perehdytys tehtiin yrityksessä suullisesti. Perehdytysoppaaseen tehtiin myös toimeksiantajan pyynnöstä opas kassajärjestelmän käytöstä. Perehdytysoppaaseen tehtiin myös perehdytyksen tarkistuslista.
Opinnäytetyön teoreettinen osuus koostui perehdyttämisestä ja työnopastuksesta ja työturvallisuuteen liittyvistä asioista.
Tässä työssä käytettiin laadullisen tutkimuksen menetelmiä. Tietoa kerättiin havainnointien sekä työntekijöiden haastattelujen avulla. Havainnointeja tehtiin työturvallisuudesta, ergonomiasta, asiakaspalvelusta, puhtaanapidosta ja kuinka työntekijät tekivät suorittavaa työtä, sekä kassajärjestelmän käytöstä. Kassajärjestelmän toiminnoista otettiin valokuvia, joita hyödynnettiin perehdytysoppaassa.
Haastatteluja varten tehtiin kaksi kysymysrunkoa. Haastattelujen tavoitteena oli kerätä tietoa yrityksen organisaatiosta, työntekijöiden ulkoisesta olemuksesta, työajoista ja palkkauksesta, työnkuvasta. Haastattelut tehtiin yrityksen kaikille työntekijöille. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluna.
Havainnointien ja haastattelujen yhteenvedon perusteella toimeksiantajalle tehtiin manuaalinen perehdytysopas, opas kassajärjestelmästä, perehdytyksen tarkistuslista ja tehtäväkortit. Tehtäväkortit kuvasivat ravitsemistyöntekijöiden työnkuvaa.
Opinnäytetyön teoreettinen osuus koostui perehdyttämisestä ja työnopastuksesta ja työturvallisuuteen liittyvistä asioista.
Tässä työssä käytettiin laadullisen tutkimuksen menetelmiä. Tietoa kerättiin havainnointien sekä työntekijöiden haastattelujen avulla. Havainnointeja tehtiin työturvallisuudesta, ergonomiasta, asiakaspalvelusta, puhtaanapidosta ja kuinka työntekijät tekivät suorittavaa työtä, sekä kassajärjestelmän käytöstä. Kassajärjestelmän toiminnoista otettiin valokuvia, joita hyödynnettiin perehdytysoppaassa.
Haastatteluja varten tehtiin kaksi kysymysrunkoa. Haastattelujen tavoitteena oli kerätä tietoa yrityksen organisaatiosta, työntekijöiden ulkoisesta olemuksesta, työajoista ja palkkauksesta, työnkuvasta. Haastattelut tehtiin yrityksen kaikille työntekijöille. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluna.
Havainnointien ja haastattelujen yhteenvedon perusteella toimeksiantajalle tehtiin manuaalinen perehdytysopas, opas kassajärjestelmästä, perehdytyksen tarkistuslista ja tehtäväkortit. Tehtäväkortit kuvasivat ravitsemistyöntekijöiden työnkuvaa.
