Tuotekehitysorganisaation toiminnan kehittäminen : Juvenes-Yhtiöt Oy
Kaketti, Ani (2014)
Kaketti, Ani
Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019334
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019334
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia toimeksiantajan eli Juveneksen tuotekehitysorganisaation toiminnan kehittämiseen liittyviä ehdotuksia. Tarkoituksena oli tutkia tuotekehityksen määritelmää ja tarkoitusta ruokapalveluliiketoiminnan näkökulmasta ja kuvata Juveneksen tuotekehitysorganisaation henkilöstön työajan käyttöä.
Teoriaosuudessa on käsitelty tuotekehitystä yleisellä tasolla ja ruokapalveluliiketoiminnan näkökulmasta. Opinnäytetyö käsitteli myös toimistotyöskentelyyn liittyviä ongelmakohtia, joilla on vaikutus Juveneksen tuotekehitysorganisaation työn tehokkuuteen.
Opinnäytetyö kattoi kehittämistutkimuksen kolme ensimmäistä vaihetta lukuun ottamatta interventiota. Nykytilanteen kartoitusta varten aineistonkeruumenetelmänä käytettiin työajanseurantaan, josta saatujen tulosten pohjalta tutkittiin työajan suhteellista jakautumista työtehtäväryhmittäin. Kehittämisen kohteena oli tuotekehitysorganisaation aikaresurssi.
Työtuntiseurannan tulosten perusteella Juveneksen tuotekehitysorganisaation työaikaresurssi ei ollut jakautunut missiota tukeviin työtehtäviin tarpeeksi hyvin. Johtopäätöksenä oli se, että tuotekehitystoiminnan tuloksellisuuden kasvattaminen on mahdollista erityisesti innovatiivisuuden ja työajan rationalisoimisen kautta. Tuotekehitystyön ja muutostoimenpiteiden vaikutukset ovat kuitenkin todennettavissa vasta pitkän aikavälin päästä.
Kehittämisehdotukset kohdistuvat työajan tehokkaampaan käyttöön. Osa kehittämisehdotuksista liittyi innovatiivisuuteen ja sen korostamiseen organisaation toiminnassa. Kehittämisehdotuksien perusteella kehittämistutkimus jatkunee organisaation sisäisenä toimintana. Opinnäytetyö sisältää salassa pidettäviä asioita ja tämän vuoksi luottamuksellinen aineisto on poistettu julkisesta raportista.
Teoriaosuudessa on käsitelty tuotekehitystä yleisellä tasolla ja ruokapalveluliiketoiminnan näkökulmasta. Opinnäytetyö käsitteli myös toimistotyöskentelyyn liittyviä ongelmakohtia, joilla on vaikutus Juveneksen tuotekehitysorganisaation työn tehokkuuteen.
Opinnäytetyö kattoi kehittämistutkimuksen kolme ensimmäistä vaihetta lukuun ottamatta interventiota. Nykytilanteen kartoitusta varten aineistonkeruumenetelmänä käytettiin työajanseurantaan, josta saatujen tulosten pohjalta tutkittiin työajan suhteellista jakautumista työtehtäväryhmittäin. Kehittämisen kohteena oli tuotekehitysorganisaation aikaresurssi.
Työtuntiseurannan tulosten perusteella Juveneksen tuotekehitysorganisaation työaikaresurssi ei ollut jakautunut missiota tukeviin työtehtäviin tarpeeksi hyvin. Johtopäätöksenä oli se, että tuotekehitystoiminnan tuloksellisuuden kasvattaminen on mahdollista erityisesti innovatiivisuuden ja työajan rationalisoimisen kautta. Tuotekehitystyön ja muutostoimenpiteiden vaikutukset ovat kuitenkin todennettavissa vasta pitkän aikavälin päästä.
Kehittämisehdotukset kohdistuvat työajan tehokkaampaan käyttöön. Osa kehittämisehdotuksista liittyi innovatiivisuuteen ja sen korostamiseen organisaation toiminnassa. Kehittämisehdotuksien perusteella kehittämistutkimus jatkunee organisaation sisäisenä toimintana. Opinnäytetyö sisältää salassa pidettäviä asioita ja tämän vuoksi luottamuksellinen aineisto on poistettu julkisesta raportista.