Företagsutveckling för ett nytt företag
Häggblom, Joanna (2014)
Häggblom, Joanna
Yrkeshögskolan Novia
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818999
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818999
Tiivistelmä
Abstrakt
Detta lärdomsprov handlar om affärsutveckling i ett nystartat företag. Företagaren Tony Pihlajamäki öppnar första veckan i december 2014 en fiskbutik/lunchrestaurang ”Pirayo” i centrum av Jakobstad. Mitt huvudsyfte är att bidra med grundläggande företagsekonomisk och produktionsteknisk grundkunskap som bas för en utmanande start.
Metoder jag har använt mig av är litteraturstudier, att aktivt intervjua Tony Pihlajamäki, granska olika mallar av egenkontrollplaner och affärsplaner samt min egen aktörsroll i företaget.
Mitt resultat inom ramen för studien består dels av en egenkontrollplan och dels av en affärsplan.Jag har uppgjort en egenkontrollplan, eftersom varje livsmedelslokal måste ha en kontrollplan att följa för att förhindra att risker blir till verkliga problem. Affärsplanen, ska ge en inblick i företaget och stöda affärsidèn och sålunda förhoppningsvis lägga grund för fortsatt verksamhet och utveckling.
Egenkontrollplanen har blivit godkänd av hälsoinspektören och affärsplanen ligger till grund för företagets verkliga uppstart. Summary
This thesis is about business development in a startup company. The entrepreneur Tony Pihlajamäki opens the first week of December 2014, a fish shop / lunch restaurant "Pirayo" in the center of Pietarsaari. My main purpose is to provide basic business and production technical foundation knowledge for a challenging start.
Methods I am using are literature studies, a deep interview with entrepreneur Tony Pihlajamäki, reviews of various templates of self-control plans and business plans as well as my own actor role in the company.
My results consist of a self-monitoring plan and partly of a business plan. I have prepared a self-monitoring plan, because every food premises must follow an inspection plan to prevent that risks become real problems. The business plan will give an insight into the company and support the business idea and thus hopefully lay the foundation for continued operations and development.
Self-monitoring plan has been approved by the health inspector and the business plan is the basis for the company's actual start-up.
Detta lärdomsprov handlar om affärsutveckling i ett nystartat företag. Företagaren Tony Pihlajamäki öppnar första veckan i december 2014 en fiskbutik/lunchrestaurang ”Pirayo” i centrum av Jakobstad. Mitt huvudsyfte är att bidra med grundläggande företagsekonomisk och produktionsteknisk grundkunskap som bas för en utmanande start.
Metoder jag har använt mig av är litteraturstudier, att aktivt intervjua Tony Pihlajamäki, granska olika mallar av egenkontrollplaner och affärsplaner samt min egen aktörsroll i företaget.
Mitt resultat inom ramen för studien består dels av en egenkontrollplan och dels av en affärsplan.Jag har uppgjort en egenkontrollplan, eftersom varje livsmedelslokal måste ha en kontrollplan att följa för att förhindra att risker blir till verkliga problem. Affärsplanen, ska ge en inblick i företaget och stöda affärsidèn och sålunda förhoppningsvis lägga grund för fortsatt verksamhet och utveckling.
Egenkontrollplanen har blivit godkänd av hälsoinspektören och affärsplanen ligger till grund för företagets verkliga uppstart.
This thesis is about business development in a startup company. The entrepreneur Tony Pihlajamäki opens the first week of December 2014, a fish shop / lunch restaurant "Pirayo" in the center of Pietarsaari. My main purpose is to provide basic business and production technical foundation knowledge for a challenging start.
Methods I am using are literature studies, a deep interview with entrepreneur Tony Pihlajamäki, reviews of various templates of self-control plans and business plans as well as my own actor role in the company.
My results consist of a self-monitoring plan and partly of a business plan. I have prepared a self-monitoring plan, because every food premises must follow an inspection plan to prevent that risks become real problems. The business plan will give an insight into the company and support the business idea and thus hopefully lay the foundation for continued operations and development.
Self-monitoring plan has been approved by the health inspector and the business plan is the basis for the company's actual start-up.