Elintarviketurvallisuuteen liittyvien epäkohtien toistuminen valvontakohteissa
Alasuutari, Suvi (2024)
Alasuutari, Suvi
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404035567
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404035567
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää elintarviketurvallisuuteen liittyvien epäkohtien toistuminen Oulun seudun ympäristötoimen elintarvikevalvonnan valvontakohteista. Työn tarkoituksena oli selvittää valvonta-alueelta ne säännöllisen valvonnan alla olevat kohteet, joissa todetaan Oiva-tarkastuksilla toistuvasti elintarvikelainsäädännön määräysten vastaisuuksia sekä toimijoiden vaihtuvuutta näissä kohteissa. Työssä selvitettiin myös syitä määräysten vastaisuuksille sekä tarkasteltiin hallinnollisten pakkokeinojen käyttämistä kohteissa. Tarve kartoitukseen toistuvasti elintarviketurvallisuutta rikkovista toimijoista oli noussut esille seurantatarkastusten määrän kasvun myötä. Opinnäytetyön tulosten perusteella on mahdollista kohdentaa elintarvikevalvonnan ohjausta ja neuvontaa tulosten mukaisiin ongelmakohtiin sekä tarkastella kohteiden riskiluokituksien paikkaansa pitävyyttä.
Tarkastelun kohteeksi rajattiin elintarvikevalvonnan kohteista tarjoilutoimintaluokkaan kuuluvat säännöllisen valvonnan alla olevat kohteet. Tutkimuksessa oli mukana valvontasuunnitelmaan sisältyvät C- ja D-arvosanan saaneet Oiva-raportit vuosilta 2019–2023 ja niitä oli yhteensä 522 kappaletta. Tutkimuksessa huomioitiin myös valvontasuunnitelman ulkopuoliset tarkastukset niissä kohteissa, joissa todettiin elintarvikemääräysten vastaisuuksia. Kohteiden valvontahistoriaa kerättiin ympäristöterveydenhuollon Vati-tietojärjestelmästä Sense-raportointityökalun avulla. Valvontahistorian tarkempaa tarkastelua tehtiin Excel Pivot-taulukon avulla. Tuloksia analysoitiin Ruokaviraston ohjeistuksien ja tutkimuksien avulla. Lisäksi analysoinnissa otettiin huomioon valvontayksikön linjaamat valvontamenettelytavat.
Tutkimuksessa mukana olleista kohteista 50 kohdetta oli saanut valvontasuunnitelman mukaisilla Oiva-tarkastuksilla toistuvasti korjattavaa-arvosanoja ja näistä kohteista kuudessa oli ollut useita toimijan vaihdoksia. Toistuvasti korjattavaa-arvosanoja saaneisiin kohteisiin oli tehty viiden vuoden aikana yhteensä 315 tarkastusta, joista seurantatarkastuksia oli 159 ja 21 valvontasuunnitelman ulkopuolista tarkastusta. Epäkohtia havaittiin tarkastetuista asiakokonaisuuksista eniten elintarvikkeiden lämpötilojen hallintaan kuuluvissa asioissa, tilojen ja välineiden soveltuvuudessa sekä tilojen, pintojen ja välineiden puhtaudessa. Pakkokeinot tarjoilutoimintaluokan kohteissa olisi voitu aloittaa 40 kertaa uuden määräajan asettamisen sijaan ja näistä kohteista toistuvasti korjattavaa-arvosanoja saaneiden kohteiden osuus oli 50 %. Toistuvasti korjattavaa-arvosanoja saaneissa kohteissa pakkokeinot oli aloitettu 13 kertaa 10:ssä eri kohteessa.
Tarkastelun kohteeksi rajattiin elintarvikevalvonnan kohteista tarjoilutoimintaluokkaan kuuluvat säännöllisen valvonnan alla olevat kohteet. Tutkimuksessa oli mukana valvontasuunnitelmaan sisältyvät C- ja D-arvosanan saaneet Oiva-raportit vuosilta 2019–2023 ja niitä oli yhteensä 522 kappaletta. Tutkimuksessa huomioitiin myös valvontasuunnitelman ulkopuoliset tarkastukset niissä kohteissa, joissa todettiin elintarvikemääräysten vastaisuuksia. Kohteiden valvontahistoriaa kerättiin ympäristöterveydenhuollon Vati-tietojärjestelmästä Sense-raportointityökalun avulla. Valvontahistorian tarkempaa tarkastelua tehtiin Excel Pivot-taulukon avulla. Tuloksia analysoitiin Ruokaviraston ohjeistuksien ja tutkimuksien avulla. Lisäksi analysoinnissa otettiin huomioon valvontayksikön linjaamat valvontamenettelytavat.
Tutkimuksessa mukana olleista kohteista 50 kohdetta oli saanut valvontasuunnitelman mukaisilla Oiva-tarkastuksilla toistuvasti korjattavaa-arvosanoja ja näistä kohteista kuudessa oli ollut useita toimijan vaihdoksia. Toistuvasti korjattavaa-arvosanoja saaneisiin kohteisiin oli tehty viiden vuoden aikana yhteensä 315 tarkastusta, joista seurantatarkastuksia oli 159 ja 21 valvontasuunnitelman ulkopuolista tarkastusta. Epäkohtia havaittiin tarkastetuista asiakokonaisuuksista eniten elintarvikkeiden lämpötilojen hallintaan kuuluvissa asioissa, tilojen ja välineiden soveltuvuudessa sekä tilojen, pintojen ja välineiden puhtaudessa. Pakkokeinot tarjoilutoimintaluokan kohteissa olisi voitu aloittaa 40 kertaa uuden määräajan asettamisen sijaan ja näistä kohteista toistuvasti korjattavaa-arvosanoja saaneiden kohteiden osuus oli 50 %. Toistuvasti korjattavaa-arvosanoja saaneissa kohteissa pakkokeinot oli aloitettu 13 kertaa 10:ssä eri kohteessa.