Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyminen palvelutiskimyymälöiden pintapuhtausnäytteissä
Ojala, Johanna (2024)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404055792
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404055792
Tiivistelmä
Elintarvikehygienian noudattaminen on erittäin tärkeää varsinkin sellaisissa paikoissa, joissa käsitellään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Elintarvikehygienian toteutumista voidaan seurata monin eri keinoin, yksi tapa on seurata pintojen puhtautta mikrobiologisesti. Ainoastaan mikrobiologisesti pintoja tutkimalla saadaan selville, miten puhtaita pinnat todellisuudessa ovat. Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 (2005) eli mikrobikriteeriasetus edellyttää myymälöitä, joissa käsitellään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, sisällyttämään omavalvontaan pintapuhtauden tarkkailun mikrobiologisesti. Viranomaiset voivat varmistaa toimijoiden omavalvonnan toteutumista esimerkiksi näytteenotoilla. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää työn toimeksiantajalle Seinäjoen kaupungin ympäristöterveydenhuollolle palvelutiskimyymälöiden pintapuhtautta tutkimalla kokonaisbakteereja ja Listeria monocytogeneksen esiintyvyyttä niissä. Näytteitä kerättiin yhteensä 60.
Lähes kaikki pintapuhtausnäytteet saatiin otettua suunnitelman mukaisesti puhtailta pinnoilta. Listeria monocytogenes -näytteet otettiin kostutetuilla sideharsotaitoksilla leikkuulaudoista ja veitsien teristä. L. monocytogenes -näytteitä otettiin yhteensä 24 ja näytteet analysoitiin laboratoriossa. Kokonaisbakteerinäytteet otettiin Hygicult TPC -testilevyillä leikkuulaudoista, veitsien teristä ja ovesta tai kahvasta. Näytteet otettiin elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevilta puhtailta pinnoilta, lukuun ottamatta ovista ja kahvoista olevia näytteitä, jotka otettiin puhdistamattomilta pinnoilta. Hygiculteilla otettiin näytteitä yhteensä 36 ja näytteet analysoitiin käyttöohjeen mukaisesti.
Tulokset osoittivat, että L. monocytogenes -bakteeria ei esiintynyt yhdessäkään palvelutiskimyymälässä. Kokonaisbakteerinäytteiden tulokset olivat myös hyviä, leikkuulaudoista 83 % ja veitsien teristä 82 % saivat hyvän tuloksen. Ovista ja kahvoista otetuista näytteistä ainoastaan 8 % oli hyviä, 58 % siedettäviä ja 33 % tuloksista oli huonoja. Tämän opinnäytetyön tuloksista voidaan päätellä, että palvelutiskimyymälöiden pintapuhtaus on kokonaisuutta katsoen hyvällä tasolla. Ovista ja kahvoista saadut tulokset kertovat, että ristikontaminaation mahdollisuus on olemassa, siksi ympäristön säännölliseen puhdistukseen kannattaa myös jatkossa kiinnittää huomiota. Toimipaikkojen hygieniakäytännöt ja omavalvonnan suunnitelmallisuus ja toteutuminen näytteenottoa ajatellen ovat hyvin hallussa ja tämän todisti myös näytteenottotulokset.
Lähes kaikki pintapuhtausnäytteet saatiin otettua suunnitelman mukaisesti puhtailta pinnoilta. Listeria monocytogenes -näytteet otettiin kostutetuilla sideharsotaitoksilla leikkuulaudoista ja veitsien teristä. L. monocytogenes -näytteitä otettiin yhteensä 24 ja näytteet analysoitiin laboratoriossa. Kokonaisbakteerinäytteet otettiin Hygicult TPC -testilevyillä leikkuulaudoista, veitsien teristä ja ovesta tai kahvasta. Näytteet otettiin elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevilta puhtailta pinnoilta, lukuun ottamatta ovista ja kahvoista olevia näytteitä, jotka otettiin puhdistamattomilta pinnoilta. Hygiculteilla otettiin näytteitä yhteensä 36 ja näytteet analysoitiin käyttöohjeen mukaisesti.
Tulokset osoittivat, että L. monocytogenes -bakteeria ei esiintynyt yhdessäkään palvelutiskimyymälässä. Kokonaisbakteerinäytteiden tulokset olivat myös hyviä, leikkuulaudoista 83 % ja veitsien teristä 82 % saivat hyvän tuloksen. Ovista ja kahvoista otetuista näytteistä ainoastaan 8 % oli hyviä, 58 % siedettäviä ja 33 % tuloksista oli huonoja. Tämän opinnäytetyön tuloksista voidaan päätellä, että palvelutiskimyymälöiden pintapuhtaus on kokonaisuutta katsoen hyvällä tasolla. Ovista ja kahvoista saadut tulokset kertovat, että ristikontaminaation mahdollisuus on olemassa, siksi ympäristön säännölliseen puhdistukseen kannattaa myös jatkossa kiinnittää huomiota. Toimipaikkojen hygieniakäytännöt ja omavalvonnan suunnitelmallisuus ja toteutuminen näytteenottoa ajatellen ovat hyvin hallussa ja tämän todisti myös näytteenottotulokset.
