Legionellan riskiarviointi ja käyttöveden lämpötilakartoitus ensisijaisissa tiloissa Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen alueella
Hujanen, Jani (2024)
Hujanen, Jani
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404237248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404237248
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen alueella toimivien ensisijaisten tilojen käyttöveden lämpötiloja. Tämän lisäksi tarkoitus oli tehdä riskiarvio legionellabakteerin lisääntymisestä. Samalla suoritettiin toiminnanharjoittajille haastattelu,
joka auttoi arvioimaan riskitekijöitä. Tutkimuksessa valikoitui neljä uimahallia, viisi allastilaa ja kuusi majoitushuoneistoa.
Legionella pneumophila on yleinen bakteeri maailmassa ja niitä on useita eri lajeja. Yleisesti käytetään termiä Legionella. Legionella tarttuu vesiaerosolien kautta keuhkoihin, kun vesi höyrystyy ilmaan. Legionellabakteeri viihtyy parhaiten, jos veden lämpötila on +20–40 °C:tta ja bakteerit kuolevat muutamassa tunnissa, kun veden lämpötila nousee 50 °C:een, mutta terveydensuojelulaki velvoittaa lämpimän käyttöveden olevan vähintään +55 °C:tta ja kylmän käyttöveden alle +20 °C:tta.
Toiminnanharjoittajista kaksitoista viidestätoista eli 80 % vastasi haastattelukysymyksiin ja haastatteluissa selvitettiin mahdollisia riskitekijöitä talousveden saastumiselle. Käyttöveden lämpötilat mitattiin Valviran ohjeiden mukaisesti ensin kylmästä vedestä, jonka jälkeen lämpimästä käyttövedestä.
Haastatteluissa selvisi, että 53 % toiminnanharjoittajista ei seuraa aktiivisesti käyttövesien lämpötiloja. Lisäksi 46,7 % kertoi, että toimitiloissa on sellaisia rakenteita vesijärjestelmissä, jossa vesi pääsee seisomaan pitkiä aikoja. Tämä lisää legionellabakteerista syntyviä riskitekijöitä huomattavasti.
Käyttövesien lämpötilat olivat pääsääntöisesti hyviä. Kaikista kohteista 40 % saavutti +55 °C:een rajan. Kohteista 9 oli alle 55 °C:tta, joka tarkoittaa 60 % kohteista. Niistä 8 kohdetta eli 53,3 % oli kuitenkin yli 50 °C:tta. Yksi kohde oli selvästi merkittävä riskitekijä legionellabakteerin syntymiselle ja lisääntymiselle, sillä kohteen lämpimän käyttöveden lämpötila oli vain 37,3 °C:sta. Kylmän käyttöveden lämpötilat olivat paremmat ja alle +20 °C:n lämpötilan saavutti 93,3 % kohteista. Yhdestä kohteesta mitattiin kylmän käyttöveden lämpötilaksi +25 °C:tta, joka on terveysriski.
Tutkimuksessa kaksi toimitilaa erottautui muista kohteista eniten. Nämä molemmat saattavat olla terveysriski, joka vaikuttaa suureen määrään ihmisiä. Tutkimus tuo lisätietoa kunnan terveydensuojeluviranomaisille ja toiminnanharjoittajille legionellabakteerin riskienhallintakeinoista.
joka auttoi arvioimaan riskitekijöitä. Tutkimuksessa valikoitui neljä uimahallia, viisi allastilaa ja kuusi majoitushuoneistoa.
Legionella pneumophila on yleinen bakteeri maailmassa ja niitä on useita eri lajeja. Yleisesti käytetään termiä Legionella. Legionella tarttuu vesiaerosolien kautta keuhkoihin, kun vesi höyrystyy ilmaan. Legionellabakteeri viihtyy parhaiten, jos veden lämpötila on +20–40 °C:tta ja bakteerit kuolevat muutamassa tunnissa, kun veden lämpötila nousee 50 °C:een, mutta terveydensuojelulaki velvoittaa lämpimän käyttöveden olevan vähintään +55 °C:tta ja kylmän käyttöveden alle +20 °C:tta.
Toiminnanharjoittajista kaksitoista viidestätoista eli 80 % vastasi haastattelukysymyksiin ja haastatteluissa selvitettiin mahdollisia riskitekijöitä talousveden saastumiselle. Käyttöveden lämpötilat mitattiin Valviran ohjeiden mukaisesti ensin kylmästä vedestä, jonka jälkeen lämpimästä käyttövedestä.
Haastatteluissa selvisi, että 53 % toiminnanharjoittajista ei seuraa aktiivisesti käyttövesien lämpötiloja. Lisäksi 46,7 % kertoi, että toimitiloissa on sellaisia rakenteita vesijärjestelmissä, jossa vesi pääsee seisomaan pitkiä aikoja. Tämä lisää legionellabakteerista syntyviä riskitekijöitä huomattavasti.
Käyttövesien lämpötilat olivat pääsääntöisesti hyviä. Kaikista kohteista 40 % saavutti +55 °C:een rajan. Kohteista 9 oli alle 55 °C:tta, joka tarkoittaa 60 % kohteista. Niistä 8 kohdetta eli 53,3 % oli kuitenkin yli 50 °C:tta. Yksi kohde oli selvästi merkittävä riskitekijä legionellabakteerin syntymiselle ja lisääntymiselle, sillä kohteen lämpimän käyttöveden lämpötila oli vain 37,3 °C:sta. Kylmän käyttöveden lämpötilat olivat paremmat ja alle +20 °C:n lämpötilan saavutti 93,3 % kohteista. Yhdestä kohteesta mitattiin kylmän käyttöveden lämpötilaksi +25 °C:tta, joka on terveysriski.
Tutkimuksessa kaksi toimitilaa erottautui muista kohteista eniten. Nämä molemmat saattavat olla terveysriski, joka vaikuttaa suureen määrään ihmisiä. Tutkimus tuo lisätietoa kunnan terveydensuojeluviranomaisille ja toiminnanharjoittajille legionellabakteerin riskienhallintakeinoista.