Ravintola-alan esihenkilöiden kokemuksia resilienssistä muutosten keskellä
Koskinen, Eetu (2024)
Koskinen, Eetu
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404308546
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404308546
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kartoitettiin ravintola-alan esihenkilöiden resilienssiä muutosten keskellä. Opinnäytetyössä resilienssiä tutkittiin Covid-19 pandemian kontekstissa, sillä se oli hyvin merkittävää muutosten ja kriisien aikaa etenkin ravintola-alalla Suomessa. Tavoitteena oli selvittää, mitä muutoksia esihenkilöiden työssä tapahtui pandemian aikana ja miten muutokset koettiin, mitä resilienssiin liittyviä taitoja ja kykyjä oli
havaittavissa ja miten muutoksesta selviydyttiin. Tarkoituksena on, että myös muiden alojen esihenkilöt voivat hyödyntää tuloksia oman resilienssinsä tarkastelussa.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavina oli neljä kokenutta ravintola-alan esihenkilöä ja haastattelut toteutettiin keväällä 2023. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostui resilienssin määrittelystä, sen roolista työelämässä ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä esihenkilötyön muutoksista ja esihenkilön hyvinvoinnista. Tietoperusta muodostui aiemmista tutkimuksista, kirjallisista lähteistä sekä relevanteista sähköisistä lähteistä.
Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että pandemia aiheutti esihenkilötyössä monia yllättäviä muutoksia, jotka olivat luonteeltaan kriisiytyviä. Muutokset aiheuttivat valtavasti epävarmuutta, pelkoa ja ahdistusta, ja tilanteesta selviäminen vaati merkittävästi resilienssiä. Selkeitä resilienssiin liittyviä taitoja ja kykyjä, joiden
avulla selviydyttiin kriisistä, olivat avun pyytäminen, joustavuus niin yksilö- kuin työyhteisötasolla, optimistisuus sekä periksiantamattomuus. Selviytymiseen vaikutti myös keskeisesti esihenkilön omasta hyvinvoinnista huolehtiminen sekä omien arvojen kirkastuminen. Resilienssi myös kasvoi pandemian läpikäymisen
seurauksena, mikä auttaa tulevaisuudessa uusien kriisien keskellä.
havaittavissa ja miten muutoksesta selviydyttiin. Tarkoituksena on, että myös muiden alojen esihenkilöt voivat hyödyntää tuloksia oman resilienssinsä tarkastelussa.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavina oli neljä kokenutta ravintola-alan esihenkilöä ja haastattelut toteutettiin keväällä 2023. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostui resilienssin määrittelystä, sen roolista työelämässä ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä esihenkilötyön muutoksista ja esihenkilön hyvinvoinnista. Tietoperusta muodostui aiemmista tutkimuksista, kirjallisista lähteistä sekä relevanteista sähköisistä lähteistä.
Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että pandemia aiheutti esihenkilötyössä monia yllättäviä muutoksia, jotka olivat luonteeltaan kriisiytyviä. Muutokset aiheuttivat valtavasti epävarmuutta, pelkoa ja ahdistusta, ja tilanteesta selviäminen vaati merkittävästi resilienssiä. Selkeitä resilienssiin liittyviä taitoja ja kykyjä, joiden
avulla selviydyttiin kriisistä, olivat avun pyytäminen, joustavuus niin yksilö- kuin työyhteisötasolla, optimistisuus sekä periksiantamattomuus. Selviytymiseen vaikutti myös keskeisesti esihenkilön omasta hyvinvoinnista huolehtiminen sekä omien arvojen kirkastuminen. Resilienssi myös kasvoi pandemian läpikäymisen
seurauksena, mikä auttaa tulevaisuudessa uusien kriisien keskellä.