Käsikirja yrityksille: Miten hankkia toimittajat ja miten ylläpitää toimitussuhteita : ravintola-alalle
Reponen, Minna (2024)
Reponen, Minna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405028702
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405028702
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda käsikirja yrityksille, josta löytyisi kaikki tarvittava tieto toimittajien etsintään ja valintaan sekä toimitussuhteiden ylläpitämiseen. Aiheesta löytyy paljon erilaista kirjallisuutta sekä verkkolähteitä ja työn tarkoitus oli yhdistää tämä tieto yhteen paikkaan. Teoreettinen ymmärrys mikä toimittaja on ja mitä toimittaja tekee, auttaa yritystä toimittajan valinnan päätöksen teossa. Näin yrityksen ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa tai resursseja etsiessään tietoa itse aiheesta. Käsikirjan avulla tieto on saatavilla yhdessä paikassa ja näin voidaan keskittyä itse tärkeimpään: toimittajiin.
Työ toteutettiin laadullisena, eli kvalitatiivisena tutkimuksena, joka pohjautuu alan kirjallisuuteen sekä verkkolähteisiin. Ravintola-ala on kokenut paljon muutoksia viimeisien vuosien aikana ja on tärkeää, että yritykset pysyvät mukana näissä muutoksissa.
Työn tuloksena on selkeä toimintamalli, siitä miten toimia toimittajia valitessa. Työssä tulee ilmi pohjatyön tärkeys ja miten oikein tehty pohjatyö voi helpottaa ravintolan työarkea. Toimitussuhteiden ylläpitämisen tärkeys on myös olennaista, jotta yritykset pystyvät huolehtimaan, että yhteisissä tavoitteissa pysytään. The aim of the thesis was to create a handbook for companies that would contain all the necessary information for finding and selecting suppliers and maintaining supply relationships. There is a lot of different literature and online sources on the subject, and the purpose of the work was to combine this information in one place. A theoretical understanding of what a supplier is and what a supplier does, helps the company in making the decision to choose a supplier. This way, the company does not have to spend so much time or resources searching for information on the topic itself. With the help of the manual, information is in one place, and we can focus on what matters the most: suppliers.
The work was conducted as qualitative research based on literature and online sources in the field. The hospitality industry has undergone a lot of changes in recent years, and it is important that businesses keep up with these changes.
The result of the work is a clear operating model on how to act when selecting suppliers. The work shows the importance of groundwork and how properly done groundwork can make everyday work easier in a restaurant. The importance of maintaining supply relationships is also essential for companies to be able to ensure that common goals of both parties are met.
Työ toteutettiin laadullisena, eli kvalitatiivisena tutkimuksena, joka pohjautuu alan kirjallisuuteen sekä verkkolähteisiin. Ravintola-ala on kokenut paljon muutoksia viimeisien vuosien aikana ja on tärkeää, että yritykset pysyvät mukana näissä muutoksissa.
Työn tuloksena on selkeä toimintamalli, siitä miten toimia toimittajia valitessa. Työssä tulee ilmi pohjatyön tärkeys ja miten oikein tehty pohjatyö voi helpottaa ravintolan työarkea. Toimitussuhteiden ylläpitämisen tärkeys on myös olennaista, jotta yritykset pystyvät huolehtimaan, että yhteisissä tavoitteissa pysytään.
The work was conducted as qualitative research based on literature and online sources in the field. The hospitality industry has undergone a lot of changes in recent years, and it is important that businesses keep up with these changes.
The result of the work is a clear operating model on how to act when selecting suppliers. The work shows the importance of groundwork and how properly done groundwork can make everyday work easier in a restaurant. The importance of maintaining supply relationships is also essential for companies to be able to ensure that common goals of both parties are met.