Nuoren esihenkilön työn haasteet ja mahdollisuudet ravintola-alalla
Kaukonen, Helmi (2024)
Kaukonen, Helmi
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405028810
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405028810
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin nuorten, 18–29-vuotiaiden, ravintola-alan esihenkilöiden työn haasteita ja mahdollisuuksia. Teoriaosuudessa käsiteltiin matkailu- ja ravintola-alan toimintaympäristöä keskittyen ravintola-alaan. Työn kannalta oleellisia asioita tarkasteltiin johtamisen, alan palkkauksen, työhyvinvoinnin, työturvallisuuden ja osaamisen kehittämisen näkökulmista.
Tutkimuksellinen osuus toteutettiin joulukuussa 2023 tekemällä kvalitatiivinen teemahaastattelu. Tutkimus toteutettiin käyttämällä sähköistä Google Forms -lomaketta. Tutkimushenkilöinä oli kahdeksan (8) ravintola-alan nuorta esihenkilöä. Tarkoituksena oli tuoda ilmi seikkoja, joista ei välttämättä aina puhuta sekä tarjota vertaistukea mahdollisesti samojen asioiden kanssa kamppaileville. Tutkimus sisälsi taustakysymyksiä, joilla pyrittiin kartoittamaan muun muassa vastaajien työympäristö ja koulutus. Varsinaisia tutkimuskysymyksiä oli 12, joihin saatiin kattavia ja laajoja vastauksia.
Tuloksista selvisi, että vastaajien työnantajina olevat yritykset ja kokemus alalta poikkesivat toisistaan. Vastaajat kokivat suurimpina haasteina muun muassa työn liiallisen kuormituksen, vaativuuden ja hektisyyden. Palkkauksen ei nähty vastaavan tehtyä työtä, eikä alan koettu olevan houkutteleva uusille opiskelijoille. Myös tekniikan kehityksen pelättiin korvaavan ihmisen tekemä työ. Mahdollisuuksina puolestaan koettiin vastuun saaminen ja oman työn jäljen näkeminen. Vastausten mukaan työssä pääsee toteuttamaan itseään ja motivoivina tekijöinä nähtiin esimerkiksi saatu palaute ja onnistuneet projektit. Moni arveli työskentelevänsä samalla alalla tulevaisuudessa erityyppisissä työtehtävissä.
Tutkimuksellinen osuus toteutettiin joulukuussa 2023 tekemällä kvalitatiivinen teemahaastattelu. Tutkimus toteutettiin käyttämällä sähköistä Google Forms -lomaketta. Tutkimushenkilöinä oli kahdeksan (8) ravintola-alan nuorta esihenkilöä. Tarkoituksena oli tuoda ilmi seikkoja, joista ei välttämättä aina puhuta sekä tarjota vertaistukea mahdollisesti samojen asioiden kanssa kamppaileville. Tutkimus sisälsi taustakysymyksiä, joilla pyrittiin kartoittamaan muun muassa vastaajien työympäristö ja koulutus. Varsinaisia tutkimuskysymyksiä oli 12, joihin saatiin kattavia ja laajoja vastauksia.
Tuloksista selvisi, että vastaajien työnantajina olevat yritykset ja kokemus alalta poikkesivat toisistaan. Vastaajat kokivat suurimpina haasteina muun muassa työn liiallisen kuormituksen, vaativuuden ja hektisyyden. Palkkauksen ei nähty vastaavan tehtyä työtä, eikä alan koettu olevan houkutteleva uusille opiskelijoille. Myös tekniikan kehityksen pelättiin korvaavan ihmisen tekemä työ. Mahdollisuuksina puolestaan koettiin vastuun saaminen ja oman työn jäljen näkeminen. Vastausten mukaan työssä pääsee toteuttamaan itseään ja motivoivina tekijöinä nähtiin esimerkiksi saatu palaute ja onnistuneet projektit. Moni arveli työskentelevänsä samalla alalla tulevaisuudessa erityyppisissä työtehtävissä.