Pilottilaitoksen keitto-osaston riskianalyysi
Pöyhönen, Henna (2024)
Pöyhönen, Henna
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405039027
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405039027
Tiivistelmä
In this engineering project, an investigation was conducted into the relevant areas to consider when performing risk assessment for a machine. The study delved into the Machinery Directive, SFS-EN ISO 12100 machinery standard, CE marking, and various phases of risk analysis. CE-marking is crucial to en-sure the free movement of machinery in the EU market. To apply for CE mark-ing, comprehensive documentation is required, including risk assessment.
The process of machine risk assessment begins with machine design. Risk assessment is conducted throughout the entire construction process of the machine as an iterative process because every change leading to risk reduction must be evaluated for potential new risks. The stages of risk assessment include defining the machine's limit values, identifying hazards, assessing the magnitude of risk, evaluating the significance of risk, and managing risks.
The project utilized a risk assessment tool developed by the Ministry of Fi-nance. This tool is based on the SFS-ISO 31000 standard, which is a risk management standard. It helped listing the risks associated with the cooking phase based on severity and probability. Risk reduction measures were implemented for risks with high probability and severity. Operating instructions were created to the operators at the cooking station, and additional training was ar-ranged to ensure safe operation of the process. Operators were also informed about major residual risks. Through these measures, the likelihood for the occurrence of many risks was reduced. Insinöörityössä tehtiin selvitys huomioitavista aihealueista koneen riskienarviointia tehdessä. Työssä perehdyttiin konedirektiiviin, konestandardiin SFS-EN ISO 12100, CE-merkintään sekä riskianalyysin erivaiheisiin. CE-merkintä on tärkeä koneiden vapaan liikkuvuuden takaamiseksi markkinoilla EU-alueella. Jotta CE-merkintä voidaan hakea, täytyy koneesta olla kattava dokumentointi, johon sisältyy riskinarviointi. Konestandardi SFS-EN ISO 12100 on ohjeistus koneen turvallisesta suunnittelusta, riskien arvioinnista ja riskien pienentämisestä.
Koneen riskinarvioinnin prosessi alkaa koneen suunnittelusta. Riskienarviointia suoritetaan koko koneen rakentamisen ajan iteratiivisena prosessina, sillä jokainen riskin pienentämiseen johtanut muutos täytyy arvioida, aiheuttaako toimenpide uusia riskejä. Riskiarvioinnin vaiheita ovat koneen raja-arvojen määrittäminen, vaarojen tunnistaminen, riskin suuruuden arviointi, riskin merkityksen arviointi sekä riskien käsittely.
Työssä käytettiin valtionvarainministeriön luomaa riskienarviointityökalua. Riskienarviointityökalu on laadittu riskienhallinnan standardin SFS-ISO 31000 pohjalta. Sen avulla keittovaiheen riskit saatiin listattua vakavuuden ja todennäköisyyden tulona. Suuren todennäköisyyden ja vakavuuden riskeille suoritettiin riskejä pienentävät toimenpiteet. Operaattoreille tehtiin keittopäähän operointiohjeet ja järjestettiin lisäkoulutusta turvallisesta operoinnista. Myös suurimmista jäännösriskeistä tiedotettiin operaattoreita. Näiden toimenpiteiden avulla monien riskien esiintymistodennäköisyyttä pystyttiin pienentämään.
The process of machine risk assessment begins with machine design. Risk assessment is conducted throughout the entire construction process of the machine as an iterative process because every change leading to risk reduction must be evaluated for potential new risks. The stages of risk assessment include defining the machine's limit values, identifying hazards, assessing the magnitude of risk, evaluating the significance of risk, and managing risks.
The project utilized a risk assessment tool developed by the Ministry of Fi-nance. This tool is based on the SFS-ISO 31000 standard, which is a risk management standard. It helped listing the risks associated with the cooking phase based on severity and probability. Risk reduction measures were implemented for risks with high probability and severity. Operating instructions were created to the operators at the cooking station, and additional training was ar-ranged to ensure safe operation of the process. Operators were also informed about major residual risks. Through these measures, the likelihood for the occurrence of many risks was reduced.
Koneen riskinarvioinnin prosessi alkaa koneen suunnittelusta. Riskienarviointia suoritetaan koko koneen rakentamisen ajan iteratiivisena prosessina, sillä jokainen riskin pienentämiseen johtanut muutos täytyy arvioida, aiheuttaako toimenpide uusia riskejä. Riskiarvioinnin vaiheita ovat koneen raja-arvojen määrittäminen, vaarojen tunnistaminen, riskin suuruuden arviointi, riskin merkityksen arviointi sekä riskien käsittely.
Työssä käytettiin valtionvarainministeriön luomaa riskienarviointityökalua. Riskienarviointityökalu on laadittu riskienhallinnan standardin SFS-ISO 31000 pohjalta. Sen avulla keittovaiheen riskit saatiin listattua vakavuuden ja todennäköisyyden tulona. Suuren todennäköisyyden ja vakavuuden riskeille suoritettiin riskejä pienentävät toimenpiteet. Operaattoreille tehtiin keittopäähän operointiohjeet ja järjestettiin lisäkoulutusta turvallisesta operoinnista. Myös suurimmista jäännösriskeistä tiedotettiin operaattoreita. Näiden toimenpiteiden avulla monien riskien esiintymistodennäköisyyttä pystyttiin pienentämään.