Tuotekehitysprosessin päivittäminen ja autoklaavin käyttöönotto Maustaja Oy:ssä
Mikkonen, Tiina (2024)
Mikkonen, Tiina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405059198
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405059198
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on selvitys toimeksiantajana olevan Maustaja Oy:n tuotekehitysprosessin muutoksesta uuden tehtaan käyttöönoton yhteydessä. Tietoa tähän toiminnalliseen tutkimukseen on saatu yrityksen asiantuntijoilta ja lisäksi aineistona on käytetty yrityksen olemassa olevaa dokumentaatiota. Opinnäytetyössä oli kaksi tavoitekokonaisuutta: tuotekehitysprosessin päivittäminen ja autoklaavin käyttöönotto.
Maustaja Oy on Pyhännällä sijaitseva elintarvikealan sopimusvalmistaja, jonka uuden tehdasyksikön toiminta on käynnistymässä. Valmistettaviin tuotteisiin kuuluvat mm. sinapit, ketsupit ja erilaiset maustekastikkeet. Uuden tehdasyksikön myötä tuotevalikoima laajenee erilaisiin pouch-pakkauksiin pakattaviin tuotteisiin.
Tuotekehitys on yrityksen liiketoiminnan osa ja sillä voidaan tuotevalikoimaa kehittämällä parantaa myyntiä. Tuotekehitysprosessin vaiheita ovat mm. projektin aloitus, tuotteen kehittäminen ja tuotantoon vienti. Vaiheet voivat vaihdella yritys- ja tuotekohtaisesti.
Elintarvikkeen valmistaja on velvollinen huolehtimaan kehitysvaiheessa olevien tuotteiden turvallisuudesta omavalvonnan ja vaarojen arvioinnin avulla. Sen vastuulla on ymmärtää tuotteen ominaisuuksia, jotta voidaan esimerkiksi määrittää tuotteelle asianmukainen säilyvyysaika.
Opinnäytetyön tuloksena tuotekehitysprosessi päivitettiin ja prosessikuvaus ajantasaistettiin. Prosessin tarkemmista toimintavaiheista koottiin lisäksi erillinen dokumentti projektien edistämisen tueksi. Autoklaavin käyttöönottoa varten tehtiin autoklaavin prosessikuvaus ja prosessikaavio sekä ohjeistus ohjelman määrittämiseen. Lisäksi yritykselle suunniteltiin dataloggereiden sisäinen tarkastusohjelma ja materiaali henkilökunnan autoklaaviosaamisen lisäämiseksi.
Työn tulokset ovat osittain salaisia. Opinnäytetyöstä on poistettu yksityiskohtaisia tietoja tuotekehitysprosessin sisällöstä, autoklaavin käyttöönottoon liittyvistä tiedosta sekä liitteet kokonaisuudessaan.
Maustaja Oy on Pyhännällä sijaitseva elintarvikealan sopimusvalmistaja, jonka uuden tehdasyksikön toiminta on käynnistymässä. Valmistettaviin tuotteisiin kuuluvat mm. sinapit, ketsupit ja erilaiset maustekastikkeet. Uuden tehdasyksikön myötä tuotevalikoima laajenee erilaisiin pouch-pakkauksiin pakattaviin tuotteisiin.
Tuotekehitys on yrityksen liiketoiminnan osa ja sillä voidaan tuotevalikoimaa kehittämällä parantaa myyntiä. Tuotekehitysprosessin vaiheita ovat mm. projektin aloitus, tuotteen kehittäminen ja tuotantoon vienti. Vaiheet voivat vaihdella yritys- ja tuotekohtaisesti.
Elintarvikkeen valmistaja on velvollinen huolehtimaan kehitysvaiheessa olevien tuotteiden turvallisuudesta omavalvonnan ja vaarojen arvioinnin avulla. Sen vastuulla on ymmärtää tuotteen ominaisuuksia, jotta voidaan esimerkiksi määrittää tuotteelle asianmukainen säilyvyysaika.
Opinnäytetyön tuloksena tuotekehitysprosessi päivitettiin ja prosessikuvaus ajantasaistettiin. Prosessin tarkemmista toimintavaiheista koottiin lisäksi erillinen dokumentti projektien edistämisen tueksi. Autoklaavin käyttöönottoa varten tehtiin autoklaavin prosessikuvaus ja prosessikaavio sekä ohjeistus ohjelman määrittämiseen. Lisäksi yritykselle suunniteltiin dataloggereiden sisäinen tarkastusohjelma ja materiaali henkilökunnan autoklaaviosaamisen lisäämiseksi.
Työn tulokset ovat osittain salaisia. Opinnäytetyöstä on poistettu yksityiskohtaisia tietoja tuotekehitysprosessin sisällöstä, autoklaavin käyttöönottoon liittyvistä tiedosta sekä liitteet kokonaisuudessaan.