Opiskelijoiden suhtautuminen valmisruokiin ja lisäaineisiin
Kivelä, Pauli (2014)
Kivelä, Pauli
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519741
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519741
Tiivistelmä
Lisäaineita käytetään elintarvikkeissa parantamaan esimerkiksi niiden säilyvyyttä, rakennetta tai makua. Muun muassa valmisruoissa esiintyy usein erilaisia lisäaineita. Valmisruoalla tarkoitetaan ruokaa, joka on valmistettu joko osittain tai kokonaan teollisesti.
Tutkimuksen tarkoituksena oli saada selville opiskelijoiden suhtautuminen valmisruokiin ja lisäaineisiin. Tutkimus toteutettiin Webropol-kyselynä. Linkki kyselyyn lähetettiin sähköpostilla kaikille Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Kysely lähetettiin 4385 opiskelijalle, joista 790 vastasi siihen. Vastaajista 586 oli naisia, 204 miehiä. Tutkimuksessa vertailtiin eri alojen opiskelijoiden vastauk-sia. Tutkimuksessa käsiteltiin lisäaineita ja valmisruokia. Tutkimuksen kyselyssä oli 33 kysymystä lisäaineista, valmisruoista ja ruokatottumuksista. Kysymyksistä 20 oli väittämiä. Lopussa oli tulosten tarkastelu ja pohdinta sekä johtopäätökset.
Tutkimuksen tulosten perusteella opiskelijoiden asenne oli melko negatiivinen niin lisäaineita kuin valmisruokiakin kohtaan. Useimmat heistä pyrkivät välttämään lisäaineita. Valmisruoissa epäilytti niiden terveellisyys. Opiskelijoista etenkään naiset eivät myöskään pitäneet valmisruoista niiden sisältämien lisäaineiden takia. Valmisruokaa ostettiin yleensä varastoon tai hätävaraksi. Opiskelijat valmistivat ruokansa mieluummin itse, kuin söivät valmisruokaa. Heidän mielestään kotona itse tehty ruoka oli sekä terveellisempää että paremman makuista kuin valmisruoka. Valmisruokien tärkeimpänä ostoperusteena pidettiin makua. Kyselyn tulosten perusteella vältetyimmiksi lisäaineiksi paljastuivat aspartaami, natriumglutamaatti, natriumnitriitti ja asesulfaami K.
Tutkimuksen tarkoituksena oli saada selville opiskelijoiden suhtautuminen valmisruokiin ja lisäaineisiin. Tutkimus toteutettiin Webropol-kyselynä. Linkki kyselyyn lähetettiin sähköpostilla kaikille Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Kysely lähetettiin 4385 opiskelijalle, joista 790 vastasi siihen. Vastaajista 586 oli naisia, 204 miehiä. Tutkimuksessa vertailtiin eri alojen opiskelijoiden vastauk-sia. Tutkimuksessa käsiteltiin lisäaineita ja valmisruokia. Tutkimuksen kyselyssä oli 33 kysymystä lisäaineista, valmisruoista ja ruokatottumuksista. Kysymyksistä 20 oli väittämiä. Lopussa oli tulosten tarkastelu ja pohdinta sekä johtopäätökset.
Tutkimuksen tulosten perusteella opiskelijoiden asenne oli melko negatiivinen niin lisäaineita kuin valmisruokiakin kohtaan. Useimmat heistä pyrkivät välttämään lisäaineita. Valmisruoissa epäilytti niiden terveellisyys. Opiskelijoista etenkään naiset eivät myöskään pitäneet valmisruoista niiden sisältämien lisäaineiden takia. Valmisruokaa ostettiin yleensä varastoon tai hätävaraksi. Opiskelijat valmistivat ruokansa mieluummin itse, kuin söivät valmisruokaa. Heidän mielestään kotona itse tehty ruoka oli sekä terveellisempää että paremman makuista kuin valmisruoka. Valmisruokien tärkeimpänä ostoperusteena pidettiin makua. Kyselyn tulosten perusteella vältetyimmiksi lisäaineiksi paljastuivat aspartaami, natriumglutamaatti, natriumnitriitti ja asesulfaami K.