Työilmapiirin vaikutus ravintola-alan pitovoimaan
Huovinen, Jonne (2024)
Huovinen, Jonne
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024050810040
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024050810040
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin, millainen vaikutus työilmapiirillä on ravintola-alan pitovoimaan. Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Veto- ja pitovoimaa Matkailu-, ravintola- ja majoitusalalle-hankkeelle. Hanke tekee yhteistyötä eri Matkailu-, ravintola- ja majoitusalan yritysten kanssa, jotta alan veto- ja pito voima saadaan kasvamaan. Tukemalla lähiesihenkilötyön ja työntekijäymmärryksen kehittämistä toimialalla, vastataan toimialan osaajapulaan ja varmistetaan edellytykset alan kasvamiselle.
Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä ymmärrystä työilmapiirin vaikutuksista alan pitovoimaan ja selvittää kuinka merkittävä pitovoimatekijä työilmapiiri on. Lisäksi opinnäytetyössä sivuttiin alan tämänhetkistä pitovoimaa, sekä tarkasteltiin työntekijöiden näkemyksiä työilmapiiristä ja pitovoimasta myös erikseen. Tutkimus on rajattu työntekijöiden näkökulmaan. Tietoperustassa on kaksi suurempaa kokonaisuutta: työilmapiiri ja pitovoima.
Tutkimus tehtiin käyttäen kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Aineiston keruussa haastateltiin seitsemää ravintola-alan työntekijää tammikuun ja helmikuun aikana. Yksi haastattelu suoritettiin kasvotusten, muut etäyhteyden avulla Zoom-sovelluksessa. Haastattelut suoritettiin teemahaastatteluna, joka on puolistrukturoitu haastattelumenetelmä. Kvalitatiivisen menetelmän avulla pystyttiin hankkimaan tarkempaa tietoa haastateltavien tuntemuksien ja kokemusten kautta, joten tämä oli tutkimuksen tarkoituksen perusteella luonteva lähestymistapa.
Tutkimustulokset jaettiin kolmeen teemaan: työilmapiiri, pitovoima ja työilmapiirin vaikutus pitovoimaan. Haastateltavat kokivat työilmapiirin kannalta tärkeimmäksi työntekijöiden kohtelun ja rajojen kunnioittamisen, kun taas pitovoimassa vaikuttavina tekijöinä esille nousi työn kuormittavuus, työporukka ja palkkaus. Jokaisen haastateltavan mielestä työilmapiiri vaikuttaa alan pitovoimaan ja vertaillessa työilmapiiriä muihin pitovoimatekijöihin, työilmapiiri oli lähes kaikille vähintään yksi tärkeimmistä pitovoimatekijöistä, ellei jopa kaikista tärkein.
Tulosten ja tietoperustan avulla pystyttiin toteamaan, että työilmapiiri on merkittävä osa ravintola-alan pitovoimaa. Työilmapiiri on alan pitovoiman lisäksi myös yksittäisille yrityksille tärkeä osa henkilökunnan sitouttamista. Työilmapiiri ja pitovoima ovat monen asian summa ja vaativat sekä henkilökunnalta, että yrityksen johdolta jatkuvaa huolenpitoa.
Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä ymmärrystä työilmapiirin vaikutuksista alan pitovoimaan ja selvittää kuinka merkittävä pitovoimatekijä työilmapiiri on. Lisäksi opinnäytetyössä sivuttiin alan tämänhetkistä pitovoimaa, sekä tarkasteltiin työntekijöiden näkemyksiä työilmapiiristä ja pitovoimasta myös erikseen. Tutkimus on rajattu työntekijöiden näkökulmaan. Tietoperustassa on kaksi suurempaa kokonaisuutta: työilmapiiri ja pitovoima.
Tutkimus tehtiin käyttäen kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Aineiston keruussa haastateltiin seitsemää ravintola-alan työntekijää tammikuun ja helmikuun aikana. Yksi haastattelu suoritettiin kasvotusten, muut etäyhteyden avulla Zoom-sovelluksessa. Haastattelut suoritettiin teemahaastatteluna, joka on puolistrukturoitu haastattelumenetelmä. Kvalitatiivisen menetelmän avulla pystyttiin hankkimaan tarkempaa tietoa haastateltavien tuntemuksien ja kokemusten kautta, joten tämä oli tutkimuksen tarkoituksen perusteella luonteva lähestymistapa.
Tutkimustulokset jaettiin kolmeen teemaan: työilmapiiri, pitovoima ja työilmapiirin vaikutus pitovoimaan. Haastateltavat kokivat työilmapiirin kannalta tärkeimmäksi työntekijöiden kohtelun ja rajojen kunnioittamisen, kun taas pitovoimassa vaikuttavina tekijöinä esille nousi työn kuormittavuus, työporukka ja palkkaus. Jokaisen haastateltavan mielestä työilmapiiri vaikuttaa alan pitovoimaan ja vertaillessa työilmapiiriä muihin pitovoimatekijöihin, työilmapiiri oli lähes kaikille vähintään yksi tärkeimmistä pitovoimatekijöistä, ellei jopa kaikista tärkein.
Tulosten ja tietoperustan avulla pystyttiin toteamaan, että työilmapiiri on merkittävä osa ravintola-alan pitovoimaa. Työilmapiiri on alan pitovoiman lisäksi myös yksittäisille yrityksille tärkeä osa henkilökunnan sitouttamista. Työilmapiiri ja pitovoima ovat monen asian summa ja vaativat sekä henkilökunnalta, että yrityksen johdolta jatkuvaa huolenpitoa.