Developing the agricultural department of Frantsila Herbfarm as a part of the company sustainability strategy
Kylänpää, Heini-Liisa (2024)
Kylänpää, Heini-Liisa
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405079741
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405079741
Tiivistelmä
Kestävyysohjelman tavoitteiden saavuttaminen on tärkeä päämäärä Frantsilan Luomuyrttitila Oy:lle. Omistajatahdon ja Ruokaviraston valvomien luomuohjeiden lisäksi ne muodostavat rungon kehityssuunnitelmalle, korostaen siirtymistä kohti uudistavaa luomuviljelyä.
Monimutkaisuutensa vuoksi uudistavan viljelyn ja sen vaikutusten määrittelemiseksi luotiin taulukot, joilla tavoitteista ja toimenpiteistä saatiin kokonaiskuvat käyttökelpoisen suunnitelman pohjaksi.
Luomuviljelyohjeet määrittävät pakollisen lähtökohdan ja rajoitteet toimenpiteille, maaperän ja ympäristön määritellessä vaaditut tavoitteet. Tutkimuslöydökset paljastavat, että suorakylvömenetelmän harjoittaminen ilman mittavaa maanmuokkausta on yhteydessä lähes kaikkiin tavoitteisiin, mutta saattaa aiheuttaa hankaluuksia koskien satomäärää ja koneistoa. Kun suorakylvö yhdistetään jo sovellettujen luomuehtojen noudattamisen lisäksi muihin toimenpiteisiin, kuten tehostettuun katekasvustoon, monimuotoisten ja funktionaalisten monivuotisten kasvien käyttöön yksivuotisten lisäksi, paljaan maaperän minimointiin, sekä korkean biomassan ja syvät juuret omaavien kasvien käyttöön, saatetaan lisätä ja kiihdyttää hiilensidontaa, parantaa maaperän mikrobiaktiivisuutta ja maaperän rakennetta, sekä parantaa satoa ja luonnon monimuotoisuutta maanpinnan ylä- ja alapuolella.
Kehittämällä tavoitteellisia työskentelytapoja sekä uusimalla koneistoa voidaan lisätä kestävyyttä tilan toiminnoissa sekä toimipaikassa. Tärkeimpien sertifiointikriteerien saavuttaminen voi lisätä markkina-arvoa ja toimia esimerkkinä muille yrityksille ja viljelijöille. Reaching the objectives of the company sustainability strategy is an important goal for Frantsilan Luomuyrttitila Oy. Along with the owner demand and the set standards for organic agriculture, they form the framework for the development plan, highlighting the importance of transition towards regenerative organic agriculture.
Due to the complexity of defining both the criteria and the impacts of methodology in regenerative organic agriculture, tables were established to summarize the objectives and activities to reach a general view for establishing an applicable plan to reach the goals.
Organic agriculture regulations set the mandatory baseline and limitations to the actions, and the soil and the environment determine the required objectives. The findings of the research reveal that practicing no-till agriculture is linked to nearly all objectives, but may cause difficulties regarding yield and machinery. Combined with other activities, for example practices such as intensified cover cropping, using diversified and functional perennials among annual crops, keeping bare soil to a minimum and using high-biomass plants with long roots, along with the organic agriculture practices already applied, may increase and accelerate carbon sequestration, improve soil microbial activity and soil structure, and increase yields and biodiversity above and below ground.
By developing goal-oriented work methods and by renewing the machinery, sustainability can be increased in the farm activities and facilities. Reaching the goals of the most important certification criteria can increase marketing value and set an example for other companies and agricultural entrepreneurs.
Monimutkaisuutensa vuoksi uudistavan viljelyn ja sen vaikutusten määrittelemiseksi luotiin taulukot, joilla tavoitteista ja toimenpiteistä saatiin kokonaiskuvat käyttökelpoisen suunnitelman pohjaksi.
Luomuviljelyohjeet määrittävät pakollisen lähtökohdan ja rajoitteet toimenpiteille, maaperän ja ympäristön määritellessä vaaditut tavoitteet. Tutkimuslöydökset paljastavat, että suorakylvömenetelmän harjoittaminen ilman mittavaa maanmuokkausta on yhteydessä lähes kaikkiin tavoitteisiin, mutta saattaa aiheuttaa hankaluuksia koskien satomäärää ja koneistoa. Kun suorakylvö yhdistetään jo sovellettujen luomuehtojen noudattamisen lisäksi muihin toimenpiteisiin, kuten tehostettuun katekasvustoon, monimuotoisten ja funktionaalisten monivuotisten kasvien käyttöön yksivuotisten lisäksi, paljaan maaperän minimointiin, sekä korkean biomassan ja syvät juuret omaavien kasvien käyttöön, saatetaan lisätä ja kiihdyttää hiilensidontaa, parantaa maaperän mikrobiaktiivisuutta ja maaperän rakennetta, sekä parantaa satoa ja luonnon monimuotoisuutta maanpinnan ylä- ja alapuolella.
Kehittämällä tavoitteellisia työskentelytapoja sekä uusimalla koneistoa voidaan lisätä kestävyyttä tilan toiminnoissa sekä toimipaikassa. Tärkeimpien sertifiointikriteerien saavuttaminen voi lisätä markkina-arvoa ja toimia esimerkkinä muille yrityksille ja viljelijöille.
Due to the complexity of defining both the criteria and the impacts of methodology in regenerative organic agriculture, tables were established to summarize the objectives and activities to reach a general view for establishing an applicable plan to reach the goals.
Organic agriculture regulations set the mandatory baseline and limitations to the actions, and the soil and the environment determine the required objectives. The findings of the research reveal that practicing no-till agriculture is linked to nearly all objectives, but may cause difficulties regarding yield and machinery. Combined with other activities, for example practices such as intensified cover cropping, using diversified and functional perennials among annual crops, keeping bare soil to a minimum and using high-biomass plants with long roots, along with the organic agriculture practices already applied, may increase and accelerate carbon sequestration, improve soil microbial activity and soil structure, and increase yields and biodiversity above and below ground.
By developing goal-oriented work methods and by renewing the machinery, sustainability can be increased in the farm activities and facilities. Reaching the goals of the most important certification criteria can increase marketing value and set an example for other companies and agricultural entrepreneurs.
