Raaka-ainetoimittajatietojen keräys ja seurannan kehittäminen
Laine, Susanna (2024)
Laine, Susanna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405079932
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405079932
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää raaka-ainetoimittajilta tulevan tiedon seurantaa. Tietojen kirjaamisesta ja seurannasta haluttiin tehdä tehokkaampaa ja vähentää manuaalityötä. Opinnäytetyön tutkimuskysymyksinä oli selvittää, mitkä ovat tämänhetkisen seurantajärjestelmän kehityskohteet ja millä tavoin seurantaa voidaan kehittää. Opinnäytetyön toimeksiantajayrityksenä on Hämeenlinnassa sijaitseva MP-Maustepalvelu Oy. MP-Maustepalvelu Oy toimii kansainvälisessä toimintaympäristössä ja on osa Hollantilaista Barentz-konsernia. MP-Maustepalvelu Oy on pitkäaikainen elintarvikekomponenttien asiantuntija ja toimittaja.
Opinnäytetyössä käydään läpi nykyisen raaka-ainetoimittajien laatujärjestelmien seurantajärjestelmän kehittämistä, eräanalyysien tallentamisen automatisointiohjelman käyttöönottoa ja uusien ohjelmistojen käyttöönoton mahdollisuutta. Tavoitteena on, että yrityksen tietojärjestelmässä tieto olisi ajantasaista ja uusi tieto raaka-ainetoimittajilta saapuisi ajoissa. Opinnäytetyön teoriaosio keskittyy opinnäytetyön kannalta tärkeimpiin laatusertifiointeihin, eräanalyyseihin, raaka-aineiden hankintaketjuun ja hankintaketjun riskienhallintaan, raaka-ainetoimittaja valintaan sekä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmaan elintarvikkeiden hankinnassa.
Kehittämällä jo käytössä olevaa laatusertifiointien seurantajärjestelmää onnistuttiin helpottamaan seurantaa. Seurantajärjestelmään lisättiin kaava, jonka avulla saatiin erottumaan vanhentuneet ja vanhetumassa olevat sertifikaatit voimassa olevista huomiovärin avulla. Opinnäytetyön aikana käytiin myös läpi vaihtoehtoja uudelle laatusertifiointien seurantajärjestelmälle. Nykyinen järjestelmä kuitenkin toimii vielä riittävän hyvin yrityksen tarpeisiin. Eräanalyysien automatisointijärjestelmä on onnistuneesti vähentänyt manuaalityötä ja nopeuttanut tietojen kirjausta, vaikka alkuun järjestelmän käyttöönotossa oli odottamattomia haasteita. Järjestelmän käyttöönotto on helpottanut myös eräanalyysien hakemista yrityksen tietojärjestelmästä ja eräanalyysien jakamista.
Opinnäytetyössä käydään läpi nykyisen raaka-ainetoimittajien laatujärjestelmien seurantajärjestelmän kehittämistä, eräanalyysien tallentamisen automatisointiohjelman käyttöönottoa ja uusien ohjelmistojen käyttöönoton mahdollisuutta. Tavoitteena on, että yrityksen tietojärjestelmässä tieto olisi ajantasaista ja uusi tieto raaka-ainetoimittajilta saapuisi ajoissa. Opinnäytetyön teoriaosio keskittyy opinnäytetyön kannalta tärkeimpiin laatusertifiointeihin, eräanalyyseihin, raaka-aineiden hankintaketjuun ja hankintaketjun riskienhallintaan, raaka-ainetoimittaja valintaan sekä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden näkökulmaan elintarvikkeiden hankinnassa.
Kehittämällä jo käytössä olevaa laatusertifiointien seurantajärjestelmää onnistuttiin helpottamaan seurantaa. Seurantajärjestelmään lisättiin kaava, jonka avulla saatiin erottumaan vanhentuneet ja vanhetumassa olevat sertifikaatit voimassa olevista huomiovärin avulla. Opinnäytetyön aikana käytiin myös läpi vaihtoehtoja uudelle laatusertifiointien seurantajärjestelmälle. Nykyinen järjestelmä kuitenkin toimii vielä riittävän hyvin yrityksen tarpeisiin. Eräanalyysien automatisointijärjestelmä on onnistuneesti vähentänyt manuaalityötä ja nopeuttanut tietojen kirjausta, vaikka alkuun järjestelmän käyttöönotossa oli odottamattomia haasteita. Järjestelmän käyttöönotto on helpottanut myös eräanalyysien hakemista yrityksen tietojärjestelmästä ja eräanalyysien jakamista.