Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ulkoisen hoitoympäristön merkitys iäkkään syömiseen : toiminnallinen opinnäytetyö

Koskinen, Juulia; Mäenpää, Noona (2014)

 
Avaa tiedosto
koskinen.maenpaa.pdf (527.1Kt)
Lataukset: 


Koskinen, Juulia
Mäenpää, Noona
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121519779
Tiivistelmä
Ikääntyneiden määrä Suomessa kasvaa lähitulevaisuudessa, ja ravitsemushoitoon tulisi kiinnittää enemmän huomiota iäkkäiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Pitkäaikaisessa hoidossa olevan iäkkään elämänlaadun kannalta on merkittävää mitä, missä, milloin ja kenen kanssa hän syö, sekä saako hän itse vaikuttaa päätöksen tekoon. Opinnäytetyössä tarkastellaan ulkoisen hoitoympäristön merkitystä iäkkään syömiseen ja tätä kautta ravitsemustilaan.
Opinnäytetyö on osa Turun kaupungin Hyvinvointitoimialan ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyössä tekemää NÄYTKÖ-projektia, jonka tarkoituksena on edistää näyttöön perustuvaa hoitotyötä. NÄYTKÖ-projektissa hoitotyön opiskelijat tuovat uusinta tieteellisiin tutkimuksiin perustuvaa tietoa ammattikentälle ja vastavuoroisesti saavat käytännön tietoa ammattilaisilta. (Laaksonen ym. 2012, 221.)
Opinnäytetyö on toiminnallinen ja se sisältää systemaattisen kirjallisuuskatsauksen. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta on laadittu lopputuote hoitohenkilökunnan käyttöön. Lopputuote on miellekartta (Liite 1.) siitä, miten ulkoisella hoitoympäristöllä voidaan edistää iäkkään syömistä ja ravitsemustilaa.
Systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa etsittiin vastausta kysymyksiin, mitkä ovat ulkoiset tekijät, jotka vaikuttavat iäkkään ravitsemukseen, ja miten ulkoisia tekijöitä kehittämällä saadaan kohennettua iäkkään ravitsemustilaa. Ulkoinen hoitoympäristö käsittää sekä fyysisen että sosiaalisen ympäristön. Kehittämällä ruokailutilaa ja -tilannetta kodinomaisemmaksi, sekä panostamalla ruoan laatuun ja ulkonäköön, on mahdollista edistää iäkkään ravitsemustilaa. Lopputuotteena olevan miellekartan on tarkoitus helpottaa hoitohenkilökuntaa iäkkäiden ravitsemushoidon edistämisessä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste