Raakamaidon mikrobiologian ja säilyvyyden tutkiminen
Nieminen, Karoliina (2024)
Nieminen, Karoliina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051010747
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051010747
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli tehdä selvitys Maitohuhta Oy:n raakamaidon mikrobiologisesta tilasta sekä säilyvyydestä. Tilan omistajat ja työntekijät kuluttavat raakamaitoa ja työn on tarkoitus tuoda heille tietoa kuluttaa raakamaitoa turvallisesti. Raakamaitoa pidetään yleisesti vaarallisena elintarvikkeena, sillä se voi sisältää patogeeneja.
Raakamaidosta tutkittiin kahdestatoista näytteestä kokonaisbakteerimäärät, enterobakteerit, B. cereus ja S. aureus. Lisäksi raakamaidosta tutkittiin säilyvyyttä viidestä näytteestä kolmen päivän ajalta. Bakteeritutkimukset tehtiin maljaviljelyinä ja kokonaisbakteerimääritykset petrifilmeille.
Bakteeriviljelyistä huomattiin tilan raakamaidon olevan hyvin puhdasta. Lisäksi se ei sisältänyt taudinaiheuttajia, joiden tutkimukset tehtiin ulkopuolisella laboratoriolla Metropoli lab:ssa. Säilyvyystutkimukset poikkesivat erittäin paljon ennakko-oletuksista. Kaksi päivää vanhoissa näytteissäkään ei kasvanut merkittävästi bakteereja.
Säilyvyystutkimuksia pitäisi tehdä vielä lisää, jotta saataisiin kuva raakamaidon todellisesta säilyvyydestä. Lisäksi säilyvyystutkimukset kannattaisi tehdä vertailun vuoksi PCA-agarille petrifilmien sijaan.
Raakamaidosta tutkittiin kahdestatoista näytteestä kokonaisbakteerimäärät, enterobakteerit, B. cereus ja S. aureus. Lisäksi raakamaidosta tutkittiin säilyvyyttä viidestä näytteestä kolmen päivän ajalta. Bakteeritutkimukset tehtiin maljaviljelyinä ja kokonaisbakteerimääritykset petrifilmeille.
Bakteeriviljelyistä huomattiin tilan raakamaidon olevan hyvin puhdasta. Lisäksi se ei sisältänyt taudinaiheuttajia, joiden tutkimukset tehtiin ulkopuolisella laboratoriolla Metropoli lab:ssa. Säilyvyystutkimukset poikkesivat erittäin paljon ennakko-oletuksista. Kaksi päivää vanhoissa näytteissäkään ei kasvanut merkittävästi bakteereja.
Säilyvyystutkimuksia pitäisi tehdä vielä lisää, jotta saataisiin kuva raakamaidon todellisesta säilyvyydestä. Lisäksi säilyvyystutkimukset kannattaisi tehdä vertailun vuoksi PCA-agarille petrifilmien sijaan.