Hygienia-alueiden kartoitus ja toiminnallisuuden kehittäminen
Koppelomäki, Tuula (2024)
Koppelomäki, Tuula
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024050910472
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024050910472
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana on elintarvikealan toimija, joka valmistaa mehuja ja marjakeittoja. Auditoinneissa saadut poikkeamat loivat tarpeen tälle työlle. Työn tavoitteena on laatia kehitysehdotuksia hygienia-alueisiin, jätelogistiikkaan sekä tauko- ja ruokailukäytäntöihin. Näkökulmana työssä on elintarviketurvallisuus ja teoriaosa antaa käsityksen siitä minkälaisia ulkopuolisia vaaroja elintarvikkeiden valmistuksessa tulee huomioida ja mikä merkitys on eri hygienia-alueilla.
Työ toteutettiin kvalitatiivisella eli laadullisella menetelmällä, jossa pääpaino oli eri toiminnoissa työskentelevien henkilöiden haastatteluissa sekä omissa havainnoissa. Haastattelujen apuna käytettiin toimeksiantajan materiaalia kuten layout-kuvia. Kuviin kartoitettiin henkilö- ja materiaalivirrat, joiden pohjalta selvisi nykytila ja suurimmat ristikontaminaatioiden riskipaikat.
Työssä tunnistettiin tehtaan kolmesta kerroksesta useita alueita ja toimintatapoja, joissa ristikontaminaatioriski kasvaa. Ristikontaminaatioriski muodostuu henkilö- ja materiaalivirroista, joissa esim. puhtaan alueen jalkineilla kuljetaan samoissa tiloissa kuin likaisen alueen jalkineilla. Toimintatapa, jossa työvaatetusta ei suojata tai riisuta ruokailujen tai WC-käyntien ajaksi todettiin myös riskiksi.
Ratkaisuksi esitetään sisääntulojen yhteyteen hygieniasulkuja, joissa pestään kengänpohjat. Ehdotetaan käyttöönotettavaksi hygienia-alue 3, jonka toteuttamisen keinoina on ohjata kellarin läpi kulkeva henkilöliikenne uudelle reitille, lisätä aluerajoille hygieniamattoja ja käsienpesupisteitä. Alue- ja toimintatapamuutoksista viestitään henkilöstölle asentamalla hygienia-alueiden rajoille kyltit ja toimintaohjeet. Työn tuloksena syntyi tuotantolaitoksen jokaiseen kolmeen kerrokseen layout-kuvat. Layout-kuvissa on havainnollistettu ristikontaminaation riskipaikat ja laadittu ehdotukset hygienia-alueiksi.
Liitetiedostoina olevat layout-kuvat, hankinta-, muutostyö- ja toimintatapamuutosluettelot ovat salassa pidettävää aineistoa.
Työ toteutettiin kvalitatiivisella eli laadullisella menetelmällä, jossa pääpaino oli eri toiminnoissa työskentelevien henkilöiden haastatteluissa sekä omissa havainnoissa. Haastattelujen apuna käytettiin toimeksiantajan materiaalia kuten layout-kuvia. Kuviin kartoitettiin henkilö- ja materiaalivirrat, joiden pohjalta selvisi nykytila ja suurimmat ristikontaminaatioiden riskipaikat.
Työssä tunnistettiin tehtaan kolmesta kerroksesta useita alueita ja toimintatapoja, joissa ristikontaminaatioriski kasvaa. Ristikontaminaatioriski muodostuu henkilö- ja materiaalivirroista, joissa esim. puhtaan alueen jalkineilla kuljetaan samoissa tiloissa kuin likaisen alueen jalkineilla. Toimintatapa, jossa työvaatetusta ei suojata tai riisuta ruokailujen tai WC-käyntien ajaksi todettiin myös riskiksi.
Ratkaisuksi esitetään sisääntulojen yhteyteen hygieniasulkuja, joissa pestään kengänpohjat. Ehdotetaan käyttöönotettavaksi hygienia-alue 3, jonka toteuttamisen keinoina on ohjata kellarin läpi kulkeva henkilöliikenne uudelle reitille, lisätä aluerajoille hygieniamattoja ja käsienpesupisteitä. Alue- ja toimintatapamuutoksista viestitään henkilöstölle asentamalla hygienia-alueiden rajoille kyltit ja toimintaohjeet. Työn tuloksena syntyi tuotantolaitoksen jokaiseen kolmeen kerrokseen layout-kuvat. Layout-kuvissa on havainnollistettu ristikontaminaation riskipaikat ja laadittu ehdotukset hygienia-alueiksi.
Liitetiedostoina olevat layout-kuvat, hankinta-, muutostyö- ja toimintatapamuutosluettelot ovat salassa pidettävää aineistoa.