Työmotivaatio elintarviketyössä
Saari, Arttu (2024)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311128
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311128
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia tehdastyöntekijöiden työmotivaation tasoa elintarvikealalla ja selvittää, kuinka paljon eri asiat siihen vaikuttavat. Työn toimeksiantaja on Atria Suomi Oy.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään motivaatioita, työmotivaatiota, sisäistä ja ulkoista motivaatiota, työn imua, työmotivaatiota tehdastyössä elintarvikealalla, esimiehen vaikutusta työmotivaatioon sekä eri motivaatioteorioita.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena kyselylomakkeella. Kyselylomake tehtiin järjestysasteikoksi Likert-asteikkomuodossa. Henkilökunnalle informoitiin tutkimuksen tarkoituksesta ja siitä, miten kyselyyn pääsee vastaamaan. Kyselyyn vastaaminen tehtiin mahdollisimman helpoksi. Kyselyllä selvitettiin henkilökunnan työmotivaation tasoa ja sitä, kuinka paljon eri tekijät siihen vaikuttavat.
Tämän opinnäytetyön tutkimustulosten perusteella Atrian Nurmon tehtailla yhden tuotantoyhtiön osastolla työntekijöiden työmotivaatio voidaan katsoa olevan korkealla tasolla. Oma työ koetaan tärkeäksi, sitä arvostetaan ja työtehtävät koetaan motivoiviksi. Työntekijöillä on myös selkeä näkemys työn tavoitteista, työssä annetaan riittävästi vastuuta ja työmäärä on sopiva. Työyhteisö koetaan suurimmalta osin avoimeksi ja auttavaksi, mikä kertoo korkeasta työyhteisön hyvinvoinnista. Suurin osa on tyytyväinen palkkaansa. Esihenkilöt koetaan ammattitaitoisiksi ja heidän koetaan arvostavan alaisiaan.
Kehityskohteita nousi esiin tehdastyössä elintarvikealalla läsnä olevat vuorotyö ja työskentely kylmässä tilassa. Työstä saadun palautteen ja kiitoksen puutteellisuus olisi toimiva kehityskohde työmotivaation nostamiseksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään motivaatioita, työmotivaatiota, sisäistä ja ulkoista motivaatiota, työn imua, työmotivaatiota tehdastyössä elintarvikealalla, esimiehen vaikutusta työmotivaatioon sekä eri motivaatioteorioita.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena kyselylomakkeella. Kyselylomake tehtiin järjestysasteikoksi Likert-asteikkomuodossa. Henkilökunnalle informoitiin tutkimuksen tarkoituksesta ja siitä, miten kyselyyn pääsee vastaamaan. Kyselyyn vastaaminen tehtiin mahdollisimman helpoksi. Kyselyllä selvitettiin henkilökunnan työmotivaation tasoa ja sitä, kuinka paljon eri tekijät siihen vaikuttavat.
Tämän opinnäytetyön tutkimustulosten perusteella Atrian Nurmon tehtailla yhden tuotantoyhtiön osastolla työntekijöiden työmotivaatio voidaan katsoa olevan korkealla tasolla. Oma työ koetaan tärkeäksi, sitä arvostetaan ja työtehtävät koetaan motivoiviksi. Työntekijöillä on myös selkeä näkemys työn tavoitteista, työssä annetaan riittävästi vastuuta ja työmäärä on sopiva. Työyhteisö koetaan suurimmalta osin avoimeksi ja auttavaksi, mikä kertoo korkeasta työyhteisön hyvinvoinnista. Suurin osa on tyytyväinen palkkaansa. Esihenkilöt koetaan ammattitaitoisiksi ja heidän koetaan arvostavan alaisiaan.
Kehityskohteita nousi esiin tehdastyössä elintarvikealalla läsnä olevat vuorotyö ja työskentely kylmässä tilassa. Työstä saadun palautteen ja kiitoksen puutteellisuus olisi toimiva kehityskohde työmotivaation nostamiseksi.