Vastuullisuus ravintolatoiminnassa
Multanen, Miia (2024)
Multanen, Miia
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311044
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311044
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia vastuullisuutta ravintolatoiminnassa. Kehittämistyö tehtiin ravintola Aleksikselle ja työn tarkoituksena oli löytää Aleksikselle kehityskohteita, joiden avulla ravintolan toimintaa voitaisiin muuttaa vastuullisemmaksi. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluiden avulla. Teoriaosuudessa käsiteltiin, mitä vastuullisuus on ja mihin kaikkeen se vaikuttaa. Ravintolatoiminnassa vastuullisuus pitää sisällään ympäristö-, sosiaalisen ja taloudellisen vastuun. Tässä työssä näitä aiheita käytiin läpi esimerkiksi lähiruoan, kierrätyksen, hävikin hallinnan ja riskien tiedostamisen sekä hallitsemisen kautta.
Tutkimuksellisessa osassa työtä kartoitettiin kohdeyrityksen vastuullisuuden nykytilanne. Teemahaastattelut pidettiin Aleksiksen omistajalle, ravintolapäällikölle, keittiömestarille ja kokille. Haastatteluissa selvisi, että Aleksiksen vastuullisuuden tila oli jo todella hyvällä tasolla, mutta kehityskohteitakin löytyi. Haastatteluiden tuloksista koostettiin samankaltaisuuskaavion avulla kehitysehdotukset.
Kehitysehdotuksiksi nousivat kahdeksan asiaa ja niille tuotettiin ratkaisuehdotukset. Henkilökunnan hyvinvoinnin ylläpitoa ja ravintolan vastuullisuuden lisääminen ratkaistiin ehdottamalla kirjallisten suunnitelmien laatimista vuosikellon avulla. Hävikin vähentämiseksi ehdotetaan ravintolan kahvilaan tai lounaan hävikkimyynnin yhteyteen otettavaksi myyntiin hävikkilaatikkoa. Vastuullisuuden ja työnkierron lisääminen saataisiin ratkaistua kirjaamalla lisää reseptejä Jamix -järjestelmään. Työntekijöiden yksilöllisen ohjauksen tarvetta voitaisiin kartoittaa kehityskeskusteluissa ja palavereissa. Vastuullinen valinta - merkin lisääminen ruokalistaan auttaisi asiakkaita valitsemaan ruokia, joiden hiilijalanjälki on pienempi. Kasvisruoan menekin kasvattamiseksi linjaston viimeisenä oleva kasvisruokapöytä siirrettäisiin linjaston ensimmäiseksi. Asiakkaille tiedottaminen yrityksessä tehdyistä vastuullista teoista ratkaistaisiin positiivisena markkinointikeinona. Tarinoita tehdyistä toimista voisi kertoa yrityksen kotisivuilla, sosiaalisessa mediassa tai ravintolassa.
Tutkimuksellisessa osassa työtä kartoitettiin kohdeyrityksen vastuullisuuden nykytilanne. Teemahaastattelut pidettiin Aleksiksen omistajalle, ravintolapäällikölle, keittiömestarille ja kokille. Haastatteluissa selvisi, että Aleksiksen vastuullisuuden tila oli jo todella hyvällä tasolla, mutta kehityskohteitakin löytyi. Haastatteluiden tuloksista koostettiin samankaltaisuuskaavion avulla kehitysehdotukset.
Kehitysehdotuksiksi nousivat kahdeksan asiaa ja niille tuotettiin ratkaisuehdotukset. Henkilökunnan hyvinvoinnin ylläpitoa ja ravintolan vastuullisuuden lisääminen ratkaistiin ehdottamalla kirjallisten suunnitelmien laatimista vuosikellon avulla. Hävikin vähentämiseksi ehdotetaan ravintolan kahvilaan tai lounaan hävikkimyynnin yhteyteen otettavaksi myyntiin hävikkilaatikkoa. Vastuullisuuden ja työnkierron lisääminen saataisiin ratkaistua kirjaamalla lisää reseptejä Jamix -järjestelmään. Työntekijöiden yksilöllisen ohjauksen tarvetta voitaisiin kartoittaa kehityskeskusteluissa ja palavereissa. Vastuullinen valinta - merkin lisääminen ruokalistaan auttaisi asiakkaita valitsemaan ruokia, joiden hiilijalanjälki on pienempi. Kasvisruoan menekin kasvattamiseksi linjaston viimeisenä oleva kasvisruokapöytä siirrettäisiin linjaston ensimmäiseksi. Asiakkaille tiedottaminen yrityksessä tehdyistä vastuullista teoista ratkaistaisiin positiivisena markkinointikeinona. Tarinoita tehdyistä toimista voisi kertoa yrityksen kotisivuilla, sosiaalisessa mediassa tai ravintolassa.