Itsensä johtamisella kohti parempaa hyvinvointia ja työssä jaksamista
Nyberg, Heli (2024)
Nyberg, Heli
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311199
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311199
Tiivistelmä
Tässä opinnäyteraportissa tutkittiin kasvavaa tarvetta tasapainottaa työn ja muun elämän vaatimuksia. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja itsensä johtamiseen, jotka vastaavat niin henkilön omia odotuksia kuin ympäristön asettamia vaatimuksia. Näiden keinojen avulla pyrittiin vahvistamaan yksilön kokemusta hyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta, erityisesti ravintolapäälliköiden keskuudessa.
Työhyvinvointia tutkittiin fyysisistä, psykologisista, sosiaalisista ja emotionaalisista näkökulmista edellyttäen yksilön ja työympäristön kokonaisvaltaista ymmärtämistä. Työhyvinvoinnin on havaittu ilmenevän työssä jaksamisena, viihtymisenä ja työn imuun liittyvänä kokemuksena. Työkyvyn on havaittu olevan yksilön kokemus omasta terveydestä, toimintakyvystä ja ammatillisesta osaamisesta, jossa keskeisiä työkyvyn ylläpitäjiä ovat elintapojen terveellisyys ja stressin hallinta, jota ammatillinen kunto ja kyvykkyys tukevat. Työn voimavaroilla tarkoitettiin työn fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia tai organotorisia tekijöitä, jotka edistävät henkilökohtaista kasvua ja työssä oppimista. Työn vaatimukset johtivat työntekijän ponnisteluihin aiheuttaen stressiä ja kuluttaen työn voimavaroja. Itsensä johtamisen havaittiin olevan moniulotteinen prosessi, joka on vuorovaikutusta sisäisten ja ulkoisten tekijöiden välillä. Sen tavoitteena oli optimoida motivaatio ja suorituskyky hallitsemalla sisäisiä signaaleja ja tekemällä viisaita valintoja.
Tässä osallistavassa laadullisessa toimintatutkimuksessa keskityttiin selvittämään ravintolapäälliköiden työtyytyväisyyteen, stressiin ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä löytämään keinoja, jotka vahvistavat heidän hyvinvointiaan ja työssä jaksamistaan. Tutkimukseen osallistui 35 ravintolapäällikköä marraskuun 2023 ja huhtikuun 2024 välillä. Lähtökyselyllä kartoitettiin työssä jaksamisen alkutilannetta ja haasteita. Työpajoissa etsittiin konkreettisia keinoja hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tueksi. Keinot koottiin työssä jaksamisen tauluiksi, jotka lähetettiin ravintolapäälliköille arjen haasteiden tueksi neljän kuukauden ajaksi. Loppukyselyllä selvitettiin, oliko yhdessä etsittyjä keinoja käytetty ja oliko niillä ollut vaikutusta hyvinvoinnin kokemukseen. Hyvinvoinnin kokemus ei noussut numeerisesti, mutta osa ravintolapäälliköistä koki, että työssä jaksamisen tauluista oli ollut apua arjen haasteisiin ja tutkimus koettiin hyvänä asiana.
Ravintolapäälliköiden hyvinvointi ja työssä jaksaminen on riippuvainen itsensä johtamisen taidoista kuten itsensä tarkkailusta ja työhyvinvointiin vaikuttavien työn vaatimusten ja voimavarojen tunnistamisesta. Työn vaatimusten kuten stressin tai aikapaineen kokemuksen hallitseminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä ja suunnitelmallista rajojen asettamista työn ja muun elämän välille. Työn voimavaroja edistää toimenkuva, joka sopii kokonaisvaltaisesti ravintolapäällikön omaan elämäntilanteeseen. Voimavaroja voi lisätä tekemällä itselle mieluisia palautumista ja rentoutumista edistäviä asioita sekä työpäivän aikana että sen jälkeen. Itsensä johtaminen kohti hyvinvointia ja työssä jaksamista on kokonaisvaltainen ja jatkuva prosessi, josta ravintolapäällikkö on itse vastuussa. Organisaation tuen merkitystä ei voida kuitenkaan unohtaa.
Työhyvinvointia tutkittiin fyysisistä, psykologisista, sosiaalisista ja emotionaalisista näkökulmista edellyttäen yksilön ja työympäristön kokonaisvaltaista ymmärtämistä. Työhyvinvoinnin on havaittu ilmenevän työssä jaksamisena, viihtymisenä ja työn imuun liittyvänä kokemuksena. Työkyvyn on havaittu olevan yksilön kokemus omasta terveydestä, toimintakyvystä ja ammatillisesta osaamisesta, jossa keskeisiä työkyvyn ylläpitäjiä ovat elintapojen terveellisyys ja stressin hallinta, jota ammatillinen kunto ja kyvykkyys tukevat. Työn voimavaroilla tarkoitettiin työn fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia tai organotorisia tekijöitä, jotka edistävät henkilökohtaista kasvua ja työssä oppimista. Työn vaatimukset johtivat työntekijän ponnisteluihin aiheuttaen stressiä ja kuluttaen työn voimavaroja. Itsensä johtamisen havaittiin olevan moniulotteinen prosessi, joka on vuorovaikutusta sisäisten ja ulkoisten tekijöiden välillä. Sen tavoitteena oli optimoida motivaatio ja suorituskyky hallitsemalla sisäisiä signaaleja ja tekemällä viisaita valintoja.
Tässä osallistavassa laadullisessa toimintatutkimuksessa keskityttiin selvittämään ravintolapäälliköiden työtyytyväisyyteen, stressiin ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä löytämään keinoja, jotka vahvistavat heidän hyvinvointiaan ja työssä jaksamistaan. Tutkimukseen osallistui 35 ravintolapäällikköä marraskuun 2023 ja huhtikuun 2024 välillä. Lähtökyselyllä kartoitettiin työssä jaksamisen alkutilannetta ja haasteita. Työpajoissa etsittiin konkreettisia keinoja hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen tueksi. Keinot koottiin työssä jaksamisen tauluiksi, jotka lähetettiin ravintolapäälliköille arjen haasteiden tueksi neljän kuukauden ajaksi. Loppukyselyllä selvitettiin, oliko yhdessä etsittyjä keinoja käytetty ja oliko niillä ollut vaikutusta hyvinvoinnin kokemukseen. Hyvinvoinnin kokemus ei noussut numeerisesti, mutta osa ravintolapäälliköistä koki, että työssä jaksamisen tauluista oli ollut apua arjen haasteisiin ja tutkimus koettiin hyvänä asiana.
Ravintolapäälliköiden hyvinvointi ja työssä jaksaminen on riippuvainen itsensä johtamisen taidoista kuten itsensä tarkkailusta ja työhyvinvointiin vaikuttavien työn vaatimusten ja voimavarojen tunnistamisesta. Työn vaatimusten kuten stressin tai aikapaineen kokemuksen hallitseminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä ja suunnitelmallista rajojen asettamista työn ja muun elämän välille. Työn voimavaroja edistää toimenkuva, joka sopii kokonaisvaltaisesti ravintolapäällikön omaan elämäntilanteeseen. Voimavaroja voi lisätä tekemällä itselle mieluisia palautumista ja rentoutumista edistäviä asioita sekä työpäivän aikana että sen jälkeen. Itsensä johtaminen kohti hyvinvointia ja työssä jaksamista on kokonaisvaltainen ja jatkuva prosessi, josta ravintolapäällikkö on itse vastuussa. Organisaation tuen merkitystä ei voida kuitenkaan unohtaa.