Johtamisen kehittäminen Kalevan Prisman ravintolamaailmassa : lean-johtamisen avulla
Söderholm, Oskari (2024)
Söderholm, Oskari
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311234
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051311234
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä pyrittiin selvittämään lean-johtamisen soveltuvuutta Kalevan Prisman ravintolamaailmaan, ja tarkemmin Pizza & Buffaan. Työssä kerrottiin laajemmin johtamisesta ravintola-alalla ja selvitettiin ravintolamaailman nykytilaa ja sen johtamistapaa. Teemahaastattelulla selvitettiin ravintolapäällikön omaa johtamistyyliä sekä oppeja, joita ravintolapäällikkö käyttää apunaan johtamisessa. Johtamistapa osoittautui olevan isolta osaltaan henkilöstöjohtamista haastattelun perusteella. Lean-johtamista verrattiin saatuihin vastauksiin ja pohdittiin, soveltuuko lean kyseessä olevaan ravintolamaailmaan.
Tutkimus osoitti, että lean on ravintola-alalla hyvin vieras johtamistapa. Ravintolapäällikön mielestä lean soveltuu paremmin teollisuusaloille. Opinnäytetyön perusteella lean-johtamista on kuitenkin mahdollista soveltaa nykyisen ravintolamaailman strategiaan leanille tyypillisten johtamistapojen kautta. Se vaatii kuitenkin henkilöstöltä sitoutumista uudenlaisiin toimintatapoihin. Kokonaisvaltaiseen lean-johtamiseen ei ole syytä lähteä, sillä lean ei teorian mukaan sovellu kokonaisuudessaan ravintola-alalle sen nykyisessä muodossaan.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu Kalevan Prisman ravintolamaailman Pizza & Buffa -esittelystä, käytännön johtamisesta ravintola-alalla, tehokkaasta ja toimivasta liiketoiminnasta, johtamisen malleista sekä leanin historiasta ja sen nykyisestä muodosta palvelualoilla ja ravintola-alalla.
Tutkimus osoitti, että lean on ravintola-alalla hyvin vieras johtamistapa. Ravintolapäällikön mielestä lean soveltuu paremmin teollisuusaloille. Opinnäytetyön perusteella lean-johtamista on kuitenkin mahdollista soveltaa nykyisen ravintolamaailman strategiaan leanille tyypillisten johtamistapojen kautta. Se vaatii kuitenkin henkilöstöltä sitoutumista uudenlaisiin toimintatapoihin. Kokonaisvaltaiseen lean-johtamiseen ei ole syytä lähteä, sillä lean ei teorian mukaan sovellu kokonaisuudessaan ravintola-alalle sen nykyisessä muodossaan.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu Kalevan Prisman ravintolamaailman Pizza & Buffa -esittelystä, käytännön johtamisesta ravintola-alalla, tehokkaasta ja toimivasta liiketoiminnasta, johtamisen malleista sekä leanin historiasta ja sen nykyisestä muodosta palvelualoilla ja ravintola-alalla.