Ammattikeittiöiden poistoilmalaitteiden ja rasvakanavan paloturvallisuus
Palssi, Mikko (2024)
Palssi, Mikko
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411477
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411477
Tiivistelmä
Ammattikeittiöiden ilmanvaihdon suunnittelu on toteutettava erityisen huolellisesti ja yhteistyössä muiden suunnittelualojen kanssa paloturvallisuuteen liittyvien syiden takia. Ruuan valmistuksessa syntyvien lämmön ja epäpuhtauksien, kuten rasvan sekä käryjen, oikealla hallinnalla saadaan ammattikeittiöön mahdollisimman paloturvallinen ja viihtyisä työskentely-ympäristö. Ilmanvaihdon suunnittelu on suuressa osassa rakennuksen paloturvallisuutta.
Opinnäytetyö käsittelee ammattikeittiöihin lukeutuvia, suuren rasvantuoton valmistuskeittiöiden kohdepoistolaitteita sekä likaisen poistoilman kanavan, eli rasvakanavan, suunnittelussa huomioon otettavia asioita. Opinnäytetyössä selvitettiin yleiset paloturvaan liittyvät riskikohdat, käsiteltiin ammattikeittiön rasvakanavan oikeaa asennustapaa ja vertailtiin, millä menetelmillä saataisiin estettyä tulipalon syntyminen ja varsinkin sen leviäminen. Lisäksi pohdittiin, olisiko tämänhetkisissä määräyksissä ja ohjeistuksissa tarpeen muuttaa joitain kohtia, jotka tekisivät rakennuksesta paloturvallisemman. Opinnäytetyön tuloksena syntyi tarkistuslistaus ammattikeittiöiden paloturvalliseen suunnitteluun A-insinöörit Suunnittelu Oy:lle. Listauksen tarkoitus on helpottaa suunnittelu-työtä ja auttaa mahdollisten virheiden ennaltaehkäisyssä.
Työssä on käytetty ympäristöministeriön asetuksia, rakennustiedon säännös- ja ohjekortistoja, kirjallisuutta sekä haastateltu laitevalmistajia ja asiantuntijoita. Kirjallisuuskatsauksessa on käsitelty ammattikeittiön ja ilmanvaihdon paloturvallisuutta. Tutkimusosuudessa on vertailtu kahta kohdepoistolaitetyyppiä ja niiden mahdollisimman hyvää paloturvallisuutta, kun kohteeseen lisätään oikea, kyseiseen käyttötapaan soveltuva, automaattinen sammutusjärjestelmä.
Tämänhetkisiä määräyksiä, oppaita ja ohjeistuksia noudattamalla rakennuksesta saadaan hyvin paloturvallinen. Kuitenkin joissain määräysten asettamissa velvoitteissa on kyseenalaisia kohtia, jotka voidaan tulkita monella eri tavalla, millä taas on varmasti vaikutusta rakennuksen paloturvallisuuteen. Lisäksi ammattikeittiöissä käytettävien automaattisten sammutuslaitteistojen määräyksiin ja velvoitteisiin voisi olla perusteltua tehdä muutoksia.
Opinnäytetyö käsittelee ammattikeittiöihin lukeutuvia, suuren rasvantuoton valmistuskeittiöiden kohdepoistolaitteita sekä likaisen poistoilman kanavan, eli rasvakanavan, suunnittelussa huomioon otettavia asioita. Opinnäytetyössä selvitettiin yleiset paloturvaan liittyvät riskikohdat, käsiteltiin ammattikeittiön rasvakanavan oikeaa asennustapaa ja vertailtiin, millä menetelmillä saataisiin estettyä tulipalon syntyminen ja varsinkin sen leviäminen. Lisäksi pohdittiin, olisiko tämänhetkisissä määräyksissä ja ohjeistuksissa tarpeen muuttaa joitain kohtia, jotka tekisivät rakennuksesta paloturvallisemman. Opinnäytetyön tuloksena syntyi tarkistuslistaus ammattikeittiöiden paloturvalliseen suunnitteluun A-insinöörit Suunnittelu Oy:lle. Listauksen tarkoitus on helpottaa suunnittelu-työtä ja auttaa mahdollisten virheiden ennaltaehkäisyssä.
Työssä on käytetty ympäristöministeriön asetuksia, rakennustiedon säännös- ja ohjekortistoja, kirjallisuutta sekä haastateltu laitevalmistajia ja asiantuntijoita. Kirjallisuuskatsauksessa on käsitelty ammattikeittiön ja ilmanvaihdon paloturvallisuutta. Tutkimusosuudessa on vertailtu kahta kohdepoistolaitetyyppiä ja niiden mahdollisimman hyvää paloturvallisuutta, kun kohteeseen lisätään oikea, kyseiseen käyttötapaan soveltuva, automaattinen sammutusjärjestelmä.
Tämänhetkisiä määräyksiä, oppaita ja ohjeistuksia noudattamalla rakennuksesta saadaan hyvin paloturvallinen. Kuitenkin joissain määräysten asettamissa velvoitteissa on kyseenalaisia kohtia, jotka voidaan tulkita monella eri tavalla, millä taas on varmasti vaikutusta rakennuksen paloturvallisuuteen. Lisäksi ammattikeittiöissä käytettävien automaattisten sammutuslaitteistojen määräyksiin ja velvoitteisiin voisi olla perusteltua tehdä muutoksia.