Ravintola X liiketoimintasuunnitelma
Havas, Aarre; Karlsson, Miikka (2024)
Havas, Aarre
Karlsson, Miikka
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411791
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411791
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö kuvaa prosessiamme ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimisesta. Työ on tehty toimeksiantajalle, joka on ravintoloitsija. Tehdyn liiketoimintasuunnitelman pohjalta on tarkoitus perustaa ravintola tulevaisuudessa. Ravintola-alalla liiketoimintasuunnitelmat vaikuttavat usein melko kapeahkoilta, joten halusimme itse perehtyä aiheeseen hieman pintaa syvemmältä.
Opinnäytetyössä käsitellään liiketoimintasuunnitelman laatimista, yrittäjyyden vaatimuksia sekä strategista suunnittelua ja prosessia liiketoiminnan käynnistämisessä. Ensimmäisessä osiossa esitellään liiketoimintasuunnitelman merkitys ja sen sisältö. Toisessa osiossa tarkastellaan liikeidean kehittämistä käytännön toiminnaksi, mukaan lukien tuote ja palvelu, kohderyhmä, toimintaympäristön analyysi, SWOT-analyysi, markkinointi ja kilpailija-analyysi. Kolmas osio käsittelee yrittäjyyden vaatimuksia, neljäs strategista suunnittelua ja viides prosessin suunnittelua ja toteutumista. Lopuksi pohditaan saatuja tuloksia ja tehdään johtopäätöksiä.
Pääasiallisena lähteenämme käytimme kirjaa "Opas ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen". Kirja tarjosi selkeän ja kattavan pohjan suunnitelman rakentamiselle, keskittyen käytännön esimerkkeihin ja teoriatiedon soveltamiseen. Työssämme hyödynsimme kirjaa rinnakkain muiden lähteiden kanssa saadaksemme monipuolisen näkökulman aiheeseen. Käytännönläheisyyden ja selkeän rakenteen ansiosta liiketoimintasuunnitelmamme eteni sujuvasti, ja lopputuloksena syntyi perusteellinen liiketoimintasuunnitelma ravintolalle. Prosessin kuvauksessa ja pohdinnassa käymme läpi tekemämme päätökset ja niiden perustelut sekä tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet.
Työmme alkoi prosessikaavion mukaisella suunnittelutapaamisella toimeksiantajan kanssa, jossa hahmoteltiin konseptia ja aloitettiin ideointi. Rajasimme aihetta keskittymällä olennaisiin ravintolan suunnittelun osa-alueisiin. Työskentelimme vastuualueemme mukaisesti ja saimme palautetta sekä kehitimme suunnitelmaa etenemisen varrella. Lopputulos tarjoaa vankan perustan liiketoiminnan aloittamiseen, ja prosessi eteni sujuvasti ja tehokkaasti, ollen järjestelmällinen ja tavoitteellinen.
Opimme paljon liiketoimintasuunnitelman laadinnasta ja sen laajasta kirjallisuudesta, jossa toimialakohtaiset erot ovat merkittäviä, mutta perusasiat pysyvät samoina. Hyvä suunnitelma sisältää idean, lähtötilanteen, visiot, missiot, strategiat ja erilaiset analyysit. Työmme sai toimeksiantajalta hyväksynnän, mutta olisimme voineet syventyä aiheisiin vielä perusteellisemmin erityisesti analyyseissa, laskelmissa ja tilojen kartoituksessa. Se kuitenkin antaa hyvän pohjan liiketoimintasuunnitelmalle ravintola-alalla, jossa suunnitelmien päivittäminen on erittäin tärkeää jatkuvasti muuttuvan ympäristön vuoksi.
Opinnäytetyö valmistui huhtikuussa 2024.
Opinnäytetyössä käsitellään liiketoimintasuunnitelman laatimista, yrittäjyyden vaatimuksia sekä strategista suunnittelua ja prosessia liiketoiminnan käynnistämisessä. Ensimmäisessä osiossa esitellään liiketoimintasuunnitelman merkitys ja sen sisältö. Toisessa osiossa tarkastellaan liikeidean kehittämistä käytännön toiminnaksi, mukaan lukien tuote ja palvelu, kohderyhmä, toimintaympäristön analyysi, SWOT-analyysi, markkinointi ja kilpailija-analyysi. Kolmas osio käsittelee yrittäjyyden vaatimuksia, neljäs strategista suunnittelua ja viides prosessin suunnittelua ja toteutumista. Lopuksi pohditaan saatuja tuloksia ja tehdään johtopäätöksiä.
Pääasiallisena lähteenämme käytimme kirjaa "Opas ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen". Kirja tarjosi selkeän ja kattavan pohjan suunnitelman rakentamiselle, keskittyen käytännön esimerkkeihin ja teoriatiedon soveltamiseen. Työssämme hyödynsimme kirjaa rinnakkain muiden lähteiden kanssa saadaksemme monipuolisen näkökulman aiheeseen. Käytännönläheisyyden ja selkeän rakenteen ansiosta liiketoimintasuunnitelmamme eteni sujuvasti, ja lopputuloksena syntyi perusteellinen liiketoimintasuunnitelma ravintolalle. Prosessin kuvauksessa ja pohdinnassa käymme läpi tekemämme päätökset ja niiden perustelut sekä tulevaisuuden mahdollisuudet ja haasteet.
Työmme alkoi prosessikaavion mukaisella suunnittelutapaamisella toimeksiantajan kanssa, jossa hahmoteltiin konseptia ja aloitettiin ideointi. Rajasimme aihetta keskittymällä olennaisiin ravintolan suunnittelun osa-alueisiin. Työskentelimme vastuualueemme mukaisesti ja saimme palautetta sekä kehitimme suunnitelmaa etenemisen varrella. Lopputulos tarjoaa vankan perustan liiketoiminnan aloittamiseen, ja prosessi eteni sujuvasti ja tehokkaasti, ollen järjestelmällinen ja tavoitteellinen.
Opimme paljon liiketoimintasuunnitelman laadinnasta ja sen laajasta kirjallisuudesta, jossa toimialakohtaiset erot ovat merkittäviä, mutta perusasiat pysyvät samoina. Hyvä suunnitelma sisältää idean, lähtötilanteen, visiot, missiot, strategiat ja erilaiset analyysit. Työmme sai toimeksiantajalta hyväksynnän, mutta olisimme voineet syventyä aiheisiin vielä perusteellisemmin erityisesti analyyseissa, laskelmissa ja tilojen kartoituksessa. Se kuitenkin antaa hyvän pohjan liiketoimintasuunnitelmalle ravintola-alalla, jossa suunnitelmien päivittäminen on erittäin tärkeää jatkuvasti muuttuvan ympäristön vuoksi.
Opinnäytetyö valmistui huhtikuussa 2024.