Säilörehun raaka-ainenäytteiden hyödyntäminen: osalan maidontuotantotila
Kamppila, Teemu (2024)
Kamppila, Teemu
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051913214
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051913214
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, kuinka raaka-ainenäytteitä pystytään hyödyntämään, jotta saadaan tuotettua oikeanlaisia rehuja ensimmäisen sadon rinnalle Osalan maidontuotantotilalla. Lisäksi tutkitaan säilönnällistä laatua ja pohditaan, mitä olisi voinut tehdä toisin. Pohditaan myös, oliko säilöntäainevalinta oikea kyseiselle rehulle. Säilörehun laatu on tärkeä tietää nautojen ruokinnassa, jotta pystytään suunnittelemaan oikeanlainen ruokinta eri eläinryhmille.
Tilalla käytetään säilöntäaineena biologisia säilöntäaineita. Rehut korjataan pääsääntöisesti noukinvaunulla laakasiiloon, loput paalataan pyöröpaalaimella. Näytteenotto tapahtui ottamalla raaka-ainenäytteet suoraan puretuista noukinvaunun kuormista eri lohkoilta. Säilörehunäytteet kerättiin siilosta joko käsin repimällä tai porakoneeseen kiinnitetyllä rehukairalla.
Työssä käytettiin Valion laboratoriossa analysoituja raaka-aine- ja säilörehunäytteitä vuosilta 2019–2021. Näytteistä tarkasteltiin koostumusta ja säilönnällistä laatua. Analyysituloksista laskettiin keskiarvot ja muutokset raaka-ainenäytteistä valmiiseen säilörehuun.
Raaka-ainenäytteistä pystytään arvioimaan valmiin säilörehun laatu muutoksien perusteella. Isoimmat muutokset tapahtuivat sulavuudessa laskussa sekä raakavalkuaisen ja kuitupitoisuuden laskussa että nousussa. Säilönnän onnistumisella on vaikutusta valmiin säilörehun laatuun. Raaka-ainenäytteiden avulla pystytään kehittämään myös nurmien viljelyä, korjuuta sekä säilöntäprosessia.
Tilalla käytetään säilöntäaineena biologisia säilöntäaineita. Rehut korjataan pääsääntöisesti noukinvaunulla laakasiiloon, loput paalataan pyöröpaalaimella. Näytteenotto tapahtui ottamalla raaka-ainenäytteet suoraan puretuista noukinvaunun kuormista eri lohkoilta. Säilörehunäytteet kerättiin siilosta joko käsin repimällä tai porakoneeseen kiinnitetyllä rehukairalla.
Työssä käytettiin Valion laboratoriossa analysoituja raaka-aine- ja säilörehunäytteitä vuosilta 2019–2021. Näytteistä tarkasteltiin koostumusta ja säilönnällistä laatua. Analyysituloksista laskettiin keskiarvot ja muutokset raaka-ainenäytteistä valmiiseen säilörehuun.
Raaka-ainenäytteistä pystytään arvioimaan valmiin säilörehun laatu muutoksien perusteella. Isoimmat muutokset tapahtuivat sulavuudessa laskussa sekä raakavalkuaisen ja kuitupitoisuuden laskussa että nousussa. Säilönnän onnistumisella on vaikutusta valmiin säilörehun laatuun. Raaka-ainenäytteiden avulla pystytään kehittämään myös nurmien viljelyä, korjuuta sekä säilöntäprosessia.