Hantering av matsvinn i restauranger
Ahlroth, Felix (2024)
Ahlroth, Felix
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013380
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013380
Tiivistelmä
Den här studien undersöker hanteringen av matsvinn bland restauranger i Storhelsingfors. Matsvinn påverkar naturens mångfald negativt och orsakar onödiga koldioxidutsläpp. Från en restaurangs synvinkel är hantering av matsvinn viktigt för att kunna konkurrera i ett samhälle var konsumenter är miljömedvetna. Studiens tema berör cirkulär ekonomi. Syftet med studien var att undersöka vilka metoder restauranger använder för att minska på matsvinn och vilka utmaningar de möter. Genom semistrukturerade intervjuer med yrkeskunniga respondenter från sex olika restauranger samlades data in och analyserades för att identifiera gemensamma drag mellan restauranger. Metoden som användes i analyseringen av data från intervjuerna var tematisk analys. Begränsningar inkluderar urvalsbegränsningar till Storhelsingfors och frivilliga deltagare, vilket kan påverka generaliserbarheten av resultaten. Metodbegränsningar relaterar till tolkning av intervjufrågor. Resultaten visar medvetenhet och engagemang för att minska matsvinnet bland restaurangerna. Matsvinnshantering berör flera processer i restaurangverksamhet. Vidare visar resultaten att hanteringen av matsvinn i restaurangverksamhet är en komplex process som påverkar flera aspekter av verksamheten, inklusive lagerhantering, inköpsplanering och menyplanering. Restaurangerna använder liknande metoder i hantering av matsvinn, såsom FIFO principen i lagerhantering, noggrann planering av inköp samt återanvändning av ingredienser och färdiga matprodukter. Utmaningarna restaurangerna möter i minskning av matsvinn är oundvikligt matsvinn, ekonomiska motstridigheter och svårigheter att förutspå kundbeteende.