Culinary bike tour Levillä
Tiainen, Jenna (2024)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013482
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013482
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyö pohjautuu aikaisempaan opintojakso tehtävään ja työn toimeksiantajan toimii Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Hungry for Finland -ruokamatkailuhanke. Työn päätavoite on kehittää ruoka- ja pyörämatkailun avulla Levin hiljaista sesonkia suunnittelemalla sinne ruokamatkailureitti, joka kuljetaan pyöräillen. Alatavoitteina ovat luoda työkaluja sekä vinkkejä alueen toimijoille, aktivoida ruokamatkailu elämyksiä sekä antaa valmis paketti Levin alueen toimijoille.
Ruokamatkailu on jatkuvasti kasvava ala, sekä olennainen osa matkailun toimialaa. Ruokamatkailuun kuuluu myös juomamatkailu. Molempien avulla on mahdollista tutustua paikalliseen kulttuuriin, historiaan ja tapoihin eli paikallisuuteen. Pyörämatkailussa tärkeintä on se matka, eikä vain pääse paikasta toiseen, tärkeintä on mitä matkan varrella kokee ja siksi se on täydellinen yhdistelmä ruokamatkailun kanssa.
Levin matkailu keskus on Suomen tunnetuimpia kohteita. Se sijaitsee Lapissa Sirkan kunnan alueella. Levi on tunnetuin upeista laskettelu rinteistä, mutta alueella on mahdollista tehdä paljon muutakin ja paikalla on todella paljon potentiaalia. Vuodessa Levillä matkailijoita on jopa 750 000.
Tietoperustan laatimisessa on käytetty lähdekriittisesti julkisten verkkosivujen tietoja, julkaistuja tutkimustuloksia sekä kirjallisuutta. Opinnäytetyön tueksi on suoritettu kaksi kappaletta puolistrukturoituja haastatteluja Levin alueella toimivien yrityksien edustajille. Haastattelut on suoritettu toukokuussa 2024.
Työn lopputuloksena on syntynyt opas, joka valmistui 05/2024. Opas on tehty ruoka- sekä pyörämatkailuun Levin alueella. Oppaassa on vinkkejä niin asiakkaille. Työn lopputulos sisältää myös valmiin suunnitellun reitin ruokatuotteineen.
Työn jatkokehitys ideointi on muodostunut haastatteluiden sekä omien pohdintojen pohjalta. Jatkokehittäminen jää vain ideointi muotoon, vaikkakin paikallinen toimija voi ideoituja kehitys toimija lähteä edistämään.
Ruokamatkailu on jatkuvasti kasvava ala, sekä olennainen osa matkailun toimialaa. Ruokamatkailuun kuuluu myös juomamatkailu. Molempien avulla on mahdollista tutustua paikalliseen kulttuuriin, historiaan ja tapoihin eli paikallisuuteen. Pyörämatkailussa tärkeintä on se matka, eikä vain pääse paikasta toiseen, tärkeintä on mitä matkan varrella kokee ja siksi se on täydellinen yhdistelmä ruokamatkailun kanssa.
Levin matkailu keskus on Suomen tunnetuimpia kohteita. Se sijaitsee Lapissa Sirkan kunnan alueella. Levi on tunnetuin upeista laskettelu rinteistä, mutta alueella on mahdollista tehdä paljon muutakin ja paikalla on todella paljon potentiaalia. Vuodessa Levillä matkailijoita on jopa 750 000.
Tietoperustan laatimisessa on käytetty lähdekriittisesti julkisten verkkosivujen tietoja, julkaistuja tutkimustuloksia sekä kirjallisuutta. Opinnäytetyön tueksi on suoritettu kaksi kappaletta puolistrukturoituja haastatteluja Levin alueella toimivien yrityksien edustajille. Haastattelut on suoritettu toukokuussa 2024.
Työn lopputuloksena on syntynyt opas, joka valmistui 05/2024. Opas on tehty ruoka- sekä pyörämatkailuun Levin alueella. Oppaassa on vinkkejä niin asiakkaille. Työn lopputulos sisältää myös valmiin suunnitellun reitin ruokatuotteineen.
Työn jatkokehitys ideointi on muodostunut haastatteluiden sekä omien pohdintojen pohjalta. Jatkokehittäminen jää vain ideointi muotoon, vaikkakin paikallinen toimija voi ideoituja kehitys toimija lähteä edistämään.