Luksusruokareitti Rovaniemellä
Viinikka, Elina (2024)
Viinikka, Elina
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013615
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013615
Tiivistelmä
Ruokamatkailu on kehittyvä ja kasvava matkailumuoto. Ruoan merkitys on matkojen pääosassa ja sen avulla luodaan uusia ja unohtumattomia elämyksiä. Tuotteistaminen on kehityksen kannalta tärkeää ja yksi esimerkki ruokamatkatuotteesta on ruokareitti, jonka avulla ruokamatkailijat voivat löytää itselleen uusia ravintoloita ja ruokapaikkoja kokeiltavaksi tietyllä alueella. Myös luksusmatkailu on ajankohtaista, sillä sekin on kasvava matkailumuoto. Yhä enemmän nimenomaan uusi luksus, mikä keskittyy enimmäkseen esimerkiksi hyvinvointiin, elämyksellisyyteen ja vastuullisuuteen, ei ole yhtä poissulkevaa, etäistä ja statukseen painottuvaa kuin vanha luksus. Luksusmatkailussa halutaan tutustua uusiin kulttuureihin erityisesti elämyksien kautta.
Rovaniemi on Suomen Lapissa sijaitseva kaupunki, joka on matkailun kannalta merkittävä ja erittäin suosittu kohde. Sitä kutsutaan arktiseksi pääkaupungiksi ja Joulupukin viralliseksi kotikaupungiksi. Tällä hetkellä, Rovaniemen matkailu painottuu suurimmaksi osaksi talvisesonkiin, jolloin satoja tuhansia matkailijoita saapuu alueelle. Vetovoimatekijöinä ovat ehdottomasti ainutlaatuinen pohjoinen luonto ja kattavat palvelut, joita löytyy niin luksus- kuin ruokamatkailijoille.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö käsittelee näitä aiheita. Työ koostuu tietoperustasta, jossa käsitellään ruokamatkailua, luksusta ja Rovaniemeä. Tämän jälkeen on empiirinen osa, jossa kerrotaan ruokareitin kehittämisestä ja oppaan tuottamisesta. Opinnäytetyön päätavoitteena oli luoda selkeä ja toimiva luksusruokareitti Rovaniemelle oppaan muodossa. Ruokareitti on jaettu kolmeen matkailulle olennaisiin alueisiin; keskusta, Ounasvaara ja Napapiiri. Tarkoituksena oli houkutella niin kansallisia ja kansainvälisiä ruokamatkailijoita tutustumaan alueen ruokapaikkoihin, joissa tarjoillaan autenttista ja paikallista ruokaa. Alatavoitteina oli kehittää Rovaniemen matkailua ympärivuotisemmaksi, mikä tekee matkailusta kestävämpää ja luoda uusi ajankohtainen ruokamatkatuote, jollaista ei alueelle ole vielä kehitetty.
Opinnäytetyö kirjoitettiin tammi-toukokuussa vuonna 2024. Tiedonhakumenetelminä käytettiin ei-osallistuvaa havainnointia ja osittain osallistuvaa havainnointia. Tietoa etsittiin pääasiassa internetistä, mutta myös kirjallisuudesta samalla tehden muistiinpanoja havainnoista. Havainnoinnin lisäksi hyödynnettiin benchmarkkausta eli vertailuanalysointia. Etsittiin esimerkiksi vastaavanlaisia ruokareittejä, joista saatiin inspiraatiota ja joitain toimivia ominaisuuksia opinnäytetyön ruokareittiin ja oppaaseen. Itse opas tuotettiin Canva-sovelluksella keskittyen visuaalisuuteen ja informatiivisuuteen lisäämällä kuvia ja tietotekstejä ruokareitin kohteista. Johtopäätöksenä Rovaniemi on kohde, jossa voidaan yhdistää ruoka- ja luksusmatkailua yhtenäisemmäksi. Opinnäytetyö on myös ajankohtainen, sillä nämä matkailumuodot ovat nousussa ja niiden suosio on pinnalla. Ruokareitin luominen ja oppaan tuottaminen olivat tarpeellisia, sillä Rovaniemellä, vastaavanlaisia tuotoksia ei ole tai ainakaan paljon.
Rovaniemi on Suomen Lapissa sijaitseva kaupunki, joka on matkailun kannalta merkittävä ja erittäin suosittu kohde. Sitä kutsutaan arktiseksi pääkaupungiksi ja Joulupukin viralliseksi kotikaupungiksi. Tällä hetkellä, Rovaniemen matkailu painottuu suurimmaksi osaksi talvisesonkiin, jolloin satoja tuhansia matkailijoita saapuu alueelle. Vetovoimatekijöinä ovat ehdottomasti ainutlaatuinen pohjoinen luonto ja kattavat palvelut, joita löytyy niin luksus- kuin ruokamatkailijoille.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö käsittelee näitä aiheita. Työ koostuu tietoperustasta, jossa käsitellään ruokamatkailua, luksusta ja Rovaniemeä. Tämän jälkeen on empiirinen osa, jossa kerrotaan ruokareitin kehittämisestä ja oppaan tuottamisesta. Opinnäytetyön päätavoitteena oli luoda selkeä ja toimiva luksusruokareitti Rovaniemelle oppaan muodossa. Ruokareitti on jaettu kolmeen matkailulle olennaisiin alueisiin; keskusta, Ounasvaara ja Napapiiri. Tarkoituksena oli houkutella niin kansallisia ja kansainvälisiä ruokamatkailijoita tutustumaan alueen ruokapaikkoihin, joissa tarjoillaan autenttista ja paikallista ruokaa. Alatavoitteina oli kehittää Rovaniemen matkailua ympärivuotisemmaksi, mikä tekee matkailusta kestävämpää ja luoda uusi ajankohtainen ruokamatkatuote, jollaista ei alueelle ole vielä kehitetty.
Opinnäytetyö kirjoitettiin tammi-toukokuussa vuonna 2024. Tiedonhakumenetelminä käytettiin ei-osallistuvaa havainnointia ja osittain osallistuvaa havainnointia. Tietoa etsittiin pääasiassa internetistä, mutta myös kirjallisuudesta samalla tehden muistiinpanoja havainnoista. Havainnoinnin lisäksi hyödynnettiin benchmarkkausta eli vertailuanalysointia. Etsittiin esimerkiksi vastaavanlaisia ruokareittejä, joista saatiin inspiraatiota ja joitain toimivia ominaisuuksia opinnäytetyön ruokareittiin ja oppaaseen. Itse opas tuotettiin Canva-sovelluksella keskittyen visuaalisuuteen ja informatiivisuuteen lisäämällä kuvia ja tietotekstejä ruokareitin kohteista. Johtopäätöksenä Rovaniemi on kohde, jossa voidaan yhdistää ruoka- ja luksusmatkailua yhtenäisemmäksi. Opinnäytetyö on myös ajankohtainen, sillä nämä matkailumuodot ovat nousussa ja niiden suosio on pinnalla. Ruokareitin luominen ja oppaan tuottaminen olivat tarpeellisia, sillä Rovaniemellä, vastaavanlaisia tuotoksia ei ole tai ainakaan paljon.