Sivutuotealkoholin soveltuvuuden testaaminen juomasekoituksiin
Arvonen, Sara (2024)
Arvonen, Sara
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013491
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052013491
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö keskittyy alkoholittoman oluen valmistuksessa syntyvän alkoholin käyttömahdollisuuksien selvittämiseen nykyisissä resepteissä tai uudenlaisissa juomissa Oy Sinebrychoff Ab:n tuotekehityksessä. Nykyinen lainsäädäntö rajoittaa sivutuotealkoholin käyttöä, joten sitä ei voida käyttää esimerkiksi juomissa, joissa lukee gin, vodka tai muu vahva tisle. Lainsäädännön mukaan sivutuotealkoholia ei voida kutsua tisleeksi. Yleisesti sivutuotealkoholia voidaan kutsua etanoliksi, mutta tässä työssä käytetään sanaa sivutuotealkoholi.
Tutkimuksen pääkohteena oli selvittää, onko aistinvaraisesti havaittavissa eroja etanolin ja sivutuotealkoholin välillä, kun sitä käytetään alkoholijuomasekoituksissa. Nykyhetkenä alkoholittoman oluen valmistuksessa syntyvä alkoholi ei mene hyötykäyttöön yrityksen omassa tuotannossa, joten tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, saadaanko sivutuotealkoholia hyödynnettyä. Mikäli sivutuotealkoholia tulevaisuudessa aletaan käyttämään, sitä voidaan hyödyntää RTD-alkoholijuomasekoituksissa.
Teoriaosassa käsitellään alkoholittoman oluen valmistusprosessia, suodatusmenetelmiä, RTD-juomien (Ready to drink) kemiallisia analyysejä ja alkoholilainsäädännön vaatimuksia sivutuotealkoholin osalta. Tutkimusmenetelmä tässä työssä oli kvalitatiivinen, mikä tarkoittaa,
että painotetaan laadullista ymmärtämistä. Menetelmät sisältävät aistinvaraisen arvioinnin, jossa tuotteiden ominaisuuksia tarkastellaan aistinvaraisesti arvioimalla. Lisäksi käytetään kemiallisia analyysejä tuotteen spesifikaatioiden tarkastamiseen ja määrittämiseen. Tuotekehitysosiossa esitetään opinnäytetyön tekijän suunnittelemat juomasekoitukset ja
kehitettyjen juomien arvioinnissa käytetyt preferenssitestien tulokset, joissa maistajaraadin tehtävänä oli arvioida näytteiden miellyttävyyttä. Lopuksi käydään läpi tutkimustulokset ja johtopäätökset. Tuloksista selviää, että sivutuotealkoholi ei sovellu sellaisenaan käytettäväksi nykyisissä tuotteissa. Juomatuotteiden spesifikaatiot sekä käytetyt reseptit ovat yrityssalaisuuksia, joita ei jaeta kokonaisuudessaan tässä opinnäytetyössä niiden kaupallisen arvon säilyttämiseksi.
Opinnäytetyön tutkimukset suoritettiin Sinebrychoffin tuotekehityksen sekä laadunvalvonnan laboratoriossa Keravalla. Aistinvaraiset arvioinnit toteutettiin Sinebrychoffin maistamishuoneessa.
Tutkimuksen pääkohteena oli selvittää, onko aistinvaraisesti havaittavissa eroja etanolin ja sivutuotealkoholin välillä, kun sitä käytetään alkoholijuomasekoituksissa. Nykyhetkenä alkoholittoman oluen valmistuksessa syntyvä alkoholi ei mene hyötykäyttöön yrityksen omassa tuotannossa, joten tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, saadaanko sivutuotealkoholia hyödynnettyä. Mikäli sivutuotealkoholia tulevaisuudessa aletaan käyttämään, sitä voidaan hyödyntää RTD-alkoholijuomasekoituksissa.
Teoriaosassa käsitellään alkoholittoman oluen valmistusprosessia, suodatusmenetelmiä, RTD-juomien (Ready to drink) kemiallisia analyysejä ja alkoholilainsäädännön vaatimuksia sivutuotealkoholin osalta. Tutkimusmenetelmä tässä työssä oli kvalitatiivinen, mikä tarkoittaa,
että painotetaan laadullista ymmärtämistä. Menetelmät sisältävät aistinvaraisen arvioinnin, jossa tuotteiden ominaisuuksia tarkastellaan aistinvaraisesti arvioimalla. Lisäksi käytetään kemiallisia analyysejä tuotteen spesifikaatioiden tarkastamiseen ja määrittämiseen. Tuotekehitysosiossa esitetään opinnäytetyön tekijän suunnittelemat juomasekoitukset ja
kehitettyjen juomien arvioinnissa käytetyt preferenssitestien tulokset, joissa maistajaraadin tehtävänä oli arvioida näytteiden miellyttävyyttä. Lopuksi käydään läpi tutkimustulokset ja johtopäätökset. Tuloksista selviää, että sivutuotealkoholi ei sovellu sellaisenaan käytettäväksi nykyisissä tuotteissa. Juomatuotteiden spesifikaatiot sekä käytetyt reseptit ovat yrityssalaisuuksia, joita ei jaeta kokonaisuudessaan tässä opinnäytetyössä niiden kaupallisen arvon säilyttämiseksi.
Opinnäytetyön tutkimukset suoritettiin Sinebrychoffin tuotekehityksen sekä laadunvalvonnan laboratoriossa Keravalla. Aistinvaraiset arvioinnit toteutettiin Sinebrychoffin maistamishuoneessa.