Opas suomalaiseen ruokaan Taka-Töölössä
Havu, Salla; Qurbani, Parissa (2024)
Havu, Salla
Qurbani, Parissa
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052315045
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052315045
Tiivistelmä
Ruokamatkailu on maailmanlaajuisesti kasvava matkailumaailman ilmiö. Matkailumuotona ruokamatkailu on jo suuressa suosiossa monissa maissa, jotka tunnetaan ruokakulttuuristaan, mutta Suomessa ruokamatkailu ei ole vielä saanut suurta nostetta. Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli koota opas suomalaisista ruokamahdollisuuksista Helsingin Taka-Töölössä. Opas on suunnattu sekä ulkomaalaisille että suomalasille matkailijoille, joita kiinnostaa suomalainen ruokakulttuuri ja joille ruoka ja juoma toimivat yhtenä matkustusmotiivina.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin ruokamatkailua, sen määritelmää ja ajankohtaisia trendejä sekä ruokamatkailun elämyksellisyyttä. Tietoperustassa tarkasteltiin myös Suomen ruokakulttuuria, sen määrittelyä ja suosiota maailmalla. Lisäksi tutkittiin ruokamatkailun tilannetta Suomessa sekä maan vahvuuksia ja haasteita ruokamatkailumaana.
Opinnäytetyön tutkimuksessa hyödynnettiin laadullisia menetelmiä, joista merkittävimpiä oli etnografia, netnografia sekä sähköpostihaastattelut, jotka yhdessä muodostivat monipuolisen lähestymistavan tutkimusaiheeseen.
Toiminnallinen osa opinnäytetyöstä sisältää oppaan, johon koottiin kahdeksan Taka-Töölön alueella sijaitsevaa kahvilaa tai ravintolaa, jotka tarjoilevat suomalaista ruokaa. Lisäksi oppaassa esitellään Taka-Töölön aluetta yleisesti sekä sen tunnetuimpia nähtävyyksiä. Oppaan tiedot perustuvat sähköisiin lähteisiin.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin ruokamatkailua, sen määritelmää ja ajankohtaisia trendejä sekä ruokamatkailun elämyksellisyyttä. Tietoperustassa tarkasteltiin myös Suomen ruokakulttuuria, sen määrittelyä ja suosiota maailmalla. Lisäksi tutkittiin ruokamatkailun tilannetta Suomessa sekä maan vahvuuksia ja haasteita ruokamatkailumaana.
Opinnäytetyön tutkimuksessa hyödynnettiin laadullisia menetelmiä, joista merkittävimpiä oli etnografia, netnografia sekä sähköpostihaastattelut, jotka yhdessä muodostivat monipuolisen lähestymistavan tutkimusaiheeseen.
Toiminnallinen osa opinnäytetyöstä sisältää oppaan, johon koottiin kahdeksan Taka-Töölön alueella sijaitsevaa kahvilaa tai ravintolaa, jotka tarjoilevat suomalaista ruokaa. Lisäksi oppaassa esitellään Taka-Töölön aluetta yleisesti sekä sen tunnetuimpia nähtävyyksiä. Oppaan tiedot perustuvat sähköisiin lähteisiin.