Tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiin vaikuttavat tekijät
Rautiainen, Inka (2024)
Rautiainen, Inka
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415660
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415660
Tiivistelmä
Suomessa tyypin 2 diabetesta sairastaa arviolta noin puoli miljoonaa ihmistä, ja määrä on noususuuntainen. Tällä hetkellä noin 15 % Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista liittyy diabeteksen hoitoon. Tyypin 2 diabeteksen ensisijaisena ehkäisemis- sekä hoitokeinona ovat muutokset elintavoissa. Ennen tyypin 2 diabeteksen kehittymistä, jokainen käy läpi esidiabeteksen vaiheen, jolloin sairauden kehittyminen voidaan estää, tai sen syntyä hidastaa elämäntapamuutoksilla.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata, millaiset tekijät vaikuttavat riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Opinnäytetyön tavoite on tuottaa tietoa tyypin 2 diabeteksen sairastumis-riskiin vaikuttavista tekijöistä, joihin voitaisiin kiinnittää hoitotyössä enemmän huomiota.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineiston hankinta toteutettiin pääsääntöisesti CINAHL- sekä PubMed-tietokannoista. Aineistoksi valikoitui kahdeksan tutkimusta. Tutkimukset analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttäen. Analyysin pohjalta aineistosta luotiin seitsemän alaluokkaa, ja kaksi yläluokkaa. Riskiä vähentäviä tekijöitä olivat kuidun saanti, fyysinen aktiivisuus ja suojaavat elintarvikkeet. Riskiä lisääviä tekijöitä olivat prosessoidut elintarvikkeet, lihan laatu, fyysinen passiivisuus ja makeutetut juomat. Tulokset osoittivat, että ruokavalio ja elintavat ovat merkittävässä asemassa tyypin 2 diabeteksen puhkeamisessa, ja lisäävät sairastumisen riskiä huomattavasti. Ruokavaliossa erityisesti kuidun määrällä sekä lihan laadulla osoitettiin olevan merkitystä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata, millaiset tekijät vaikuttavat riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Opinnäytetyön tavoite on tuottaa tietoa tyypin 2 diabeteksen sairastumis-riskiin vaikuttavista tekijöistä, joihin voitaisiin kiinnittää hoitotyössä enemmän huomiota.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineiston hankinta toteutettiin pääsääntöisesti CINAHL- sekä PubMed-tietokannoista. Aineistoksi valikoitui kahdeksan tutkimusta. Tutkimukset analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä käyttäen. Analyysin pohjalta aineistosta luotiin seitsemän alaluokkaa, ja kaksi yläluokkaa. Riskiä vähentäviä tekijöitä olivat kuidun saanti, fyysinen aktiivisuus ja suojaavat elintarvikkeet. Riskiä lisääviä tekijöitä olivat prosessoidut elintarvikkeet, lihan laatu, fyysinen passiivisuus ja makeutetut juomat. Tulokset osoittivat, että ruokavalio ja elintavat ovat merkittävässä asemassa tyypin 2 diabeteksen puhkeamisessa, ja lisäävät sairastumisen riskiä huomattavasti. Ruokavaliossa erityisesti kuidun määrällä sekä lihan laadulla osoitettiin olevan merkitystä.