Perehdytysopas Original Sokos Hotel Arinan aamiaisravintola Verantaan
Anttonen, Elina (2024)
Anttonen, Elina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052515741
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052515741
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää toimeksiannon kehityskohteet perehdyttämisestä sekä tarpeet, kun
tehdään uusi perehdytysopas. Tarkoituksena oli tehdä toimeksiannolle perehdytysopas, minkä ohella halut tiin tutkia työntekijöiden mielipiteitä ja ajatuksia nykyisen perehdytyksen laadusta sekä sisällöllisistä tarpeista. Aamiaissalin työntekijöiden perehdytyksessä oli koettu aiemmin erilaisia ongelmia, mitä haluttiin
tutkia tarkemmin tutkimuksella.
Tutkimusmenetelmänä oli laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus sekä toteutustapana toimintatutkimus ja
tutkimuksellinen kehittämistyö. Tutkimuksessa aineistonkeruu tapahtui ryhmähaastattelulla, joka toteutet tiin huhtikuussa 2024. Haastattelussa oli mukana kolme työntekijää toimeksiannon aamiaisravintolan salin
työntekijöistä. Aineistoa kerättiin myös teoriaviitekehykseen erilaisista kirjallisista lähteistä.
Tuloksina ilmeni erilaiset tarpeet aamiaissalin työn kehittämiseen. Työtehtävien perusteellinen opettelu
riittävän ajoissa koettiin kriittiseksi pisteeksi perehdyttämisessä. Tuloksista ilmeni myös asemanjaon tärkeys
ja tarve työtehtäväkorttien muodostamiseen työntekijöille. Perehdytysoppaan sisältöä ajatellen esille nousi
ajankohtaisen informaation tärkeys ja tietosuojan huomiointi.
Johtopäätöksinä koettiin, että perehdytysoppaasta tuli kattava ja informatiivinen. Tutkimustuloksia hyödynnettiin heti uuden perehdytysoppaan luomiseen. Sisältö muodostui myös työntekijöiden palautteen avulla
koko opinnäytetyöprojektin ajan. Perehdytystä tulisi seurata ja laadun muutosta tulisi mitata uuden oppaan
myötä. Tämän lisäksi perehdytysopasta olisi tärkeä päivittää säännöllisesti tarpeen mukaan. Aamiaissalin
perehdytystä voidaan tutkia myöhemmin tämän tutkimuksen pohjalta tarkemmin, jos työssä ilmenee edelleen samankaltaisia haasteita.
tehdään uusi perehdytysopas. Tarkoituksena oli tehdä toimeksiannolle perehdytysopas, minkä ohella halut tiin tutkia työntekijöiden mielipiteitä ja ajatuksia nykyisen perehdytyksen laadusta sekä sisällöllisistä tarpeista. Aamiaissalin työntekijöiden perehdytyksessä oli koettu aiemmin erilaisia ongelmia, mitä haluttiin
tutkia tarkemmin tutkimuksella.
Tutkimusmenetelmänä oli laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus sekä toteutustapana toimintatutkimus ja
tutkimuksellinen kehittämistyö. Tutkimuksessa aineistonkeruu tapahtui ryhmähaastattelulla, joka toteutet tiin huhtikuussa 2024. Haastattelussa oli mukana kolme työntekijää toimeksiannon aamiaisravintolan salin
työntekijöistä. Aineistoa kerättiin myös teoriaviitekehykseen erilaisista kirjallisista lähteistä.
Tuloksina ilmeni erilaiset tarpeet aamiaissalin työn kehittämiseen. Työtehtävien perusteellinen opettelu
riittävän ajoissa koettiin kriittiseksi pisteeksi perehdyttämisessä. Tuloksista ilmeni myös asemanjaon tärkeys
ja tarve työtehtäväkorttien muodostamiseen työntekijöille. Perehdytysoppaan sisältöä ajatellen esille nousi
ajankohtaisen informaation tärkeys ja tietosuojan huomiointi.
Johtopäätöksinä koettiin, että perehdytysoppaasta tuli kattava ja informatiivinen. Tutkimustuloksia hyödynnettiin heti uuden perehdytysoppaan luomiseen. Sisältö muodostui myös työntekijöiden palautteen avulla
koko opinnäytetyöprojektin ajan. Perehdytystä tulisi seurata ja laadun muutosta tulisi mitata uuden oppaan
myötä. Tämän lisäksi perehdytysopasta olisi tärkeä päivittää säännöllisesti tarpeen mukaan. Aamiaissalin
perehdytystä voidaan tutkia myöhemmin tämän tutkimuksen pohjalta tarkemmin, jos työssä ilmenee edelleen samankaltaisia haasteita.