Epätyypillisten ruokarajoitteiden huomioiminen Jyväskylän annos- ja lounasravintoloissa
Isosaari, Silja (2024)
Isosaari, Silja
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052716366
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052716366
Tiivistelmä
Matkailu- ja ravintola-alalla toteutetun tutkimuksen mukaan ulkona syömisen suosio on kasvussa.
Samaan aikaan monipuolinen asiakaskunta ravintolan arjessa kasvaa. Tietoisuus erityisruokavali-
oista on kasvanut hyvinvointitrendin myötä ja asiakkaat pyytävät useammin ruokavalionsa mu-
kaista syötävää.
Laadullisen tutkimuksen tavoitteena oli ottaa selvää, kuinka Jyväskylän annos- ja lounasravinto-
loissa, ketjuravintolat mukaan lukien, huomioidaan epätyypillisiä ruokarajoitteita. Tutkimuksen
toissijaisina tavoitteina oli selvittää, mitä epätyypilliset ruokarajoitteet ovat ja millaisia haasteita
ruokarajoitteiden huomioiminen aiheuttaa ammattikeittiössä.
Tutkimusaineisto kerättiin laadullisilla teemahaastatteluilla ravintoloiden keittiössä esihenkilöase-
massa toimivia henkilöitä haastattelemalla sekä laadullisella kyselytutkimuksella, johon kuka ta-
hansa ravintolassa työskentelevä pystyi vastaamaan. Tutkimuksen tietoperusta on koostettu aika-
välillä 02/2022–05/2024 Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen haastattelusta, ravitsemustieto-
oppaista ja erinäisistä verkkomateriaalilähteistä.
Sisällönanalyysin avulla erotetaan aineistosta vastaukset harkittujen teemojen perusteella luokitel-
tuihin ryhmiin, jotka selittävät käsiteltyä ilmiötä tarkemmin, ja korostetaan tulosten suhteelli-
suutta muuhun haastatteluaineistoon verrattuna. Teemaryhmien tarkkailu mahdollistaa tulevai-
suudessa ravintoloiden käytännön toimenpiteiden vaikutusten tiedostamisen ja helpottaa
mahdollisesti ilmenevien muutosten merkityksen näkemistä.
Tutkimustulosten perusteella epätyypillisten ruokarajoitteiden huomioimisessa ja niistä tietoisuu-
den laajentamisessa on parantamisen varaa. Sivutuloksena selvisi, että tyypillisiä ruokarajoitteita
otetaan jo erittäin hyvin huomioon. Jatkotutkimusehdotuksena on esitetty asenteiden kartoittami-
nen ruokarajoitteista ja asiakaskuntaan suunnatut tutkimukset.
Samaan aikaan monipuolinen asiakaskunta ravintolan arjessa kasvaa. Tietoisuus erityisruokavali-
oista on kasvanut hyvinvointitrendin myötä ja asiakkaat pyytävät useammin ruokavalionsa mu-
kaista syötävää.
Laadullisen tutkimuksen tavoitteena oli ottaa selvää, kuinka Jyväskylän annos- ja lounasravinto-
loissa, ketjuravintolat mukaan lukien, huomioidaan epätyypillisiä ruokarajoitteita. Tutkimuksen
toissijaisina tavoitteina oli selvittää, mitä epätyypilliset ruokarajoitteet ovat ja millaisia haasteita
ruokarajoitteiden huomioiminen aiheuttaa ammattikeittiössä.
Tutkimusaineisto kerättiin laadullisilla teemahaastatteluilla ravintoloiden keittiössä esihenkilöase-
massa toimivia henkilöitä haastattelemalla sekä laadullisella kyselytutkimuksella, johon kuka ta-
hansa ravintolassa työskentelevä pystyi vastaamaan. Tutkimuksen tietoperusta on koostettu aika-
välillä 02/2022–05/2024 Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen haastattelusta, ravitsemustieto-
oppaista ja erinäisistä verkkomateriaalilähteistä.
Sisällönanalyysin avulla erotetaan aineistosta vastaukset harkittujen teemojen perusteella luokitel-
tuihin ryhmiin, jotka selittävät käsiteltyä ilmiötä tarkemmin, ja korostetaan tulosten suhteelli-
suutta muuhun haastatteluaineistoon verrattuna. Teemaryhmien tarkkailu mahdollistaa tulevai-
suudessa ravintoloiden käytännön toimenpiteiden vaikutusten tiedostamisen ja helpottaa
mahdollisesti ilmenevien muutosten merkityksen näkemistä.
Tutkimustulosten perusteella epätyypillisten ruokarajoitteiden huomioimisessa ja niistä tietoisuu-
den laajentamisessa on parantamisen varaa. Sivutuloksena selvisi, että tyypillisiä ruokarajoitteita
otetaan jo erittäin hyvin huomioon. Jatkotutkimusehdotuksena on esitetty asenteiden kartoittami-
nen ruokarajoitteista ja asiakaskuntaan suunnatut tutkimukset.