Palkitseminen monikulttuurisissa työyhteisöissä - opas ravintola-alan esihenkilöille
Remes, Inka (2024)
Remes, Inka
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052716514
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052716514
Tiivistelmä
Nykyajan ravintolaa-alan työyhteisöt koostuvat työntekijöistä, joilla on monenlaisia erilaisia kulttuurisia taustoja, perinteitä ja uskontoja. Koska monikulttuurisuus vaikuttaa merkittävästi työelämän tapoihin ja yrityskulttuurin, on tärkeää, että esihenkilöllä on taitoa johtaa monikulttuurista yhteisöä tehokkaasti. Palkitseminen on tärkeä johtamisen työkalu, jonka avulla luodaan tehokkaita ja motivoituneita tiimejä. Monikulttuurisen työyhteisön esihenkilöiden tulee kehittää ja päivittää palkitsemistapojaan, jotta ne olisivat mahdollisimman kulttuurisensitiivisiä.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, miten ravintola-alan monikulttuurista työyhteisöä tulisi palkita, jotta palkitsemisen kokonaisuus olisi yhdenvertainen ja motivoiva kaikille työntekijöille. Opinnäytetyössä käsitellään myös palkitsemisen merkitystä sekä esihenkilön velvollisuuksia ja oikeuksia palkitsemisprosessissa. Työn tavoitteena oli edistää tietoisuutta monikulttuurisen työyhteisön johtamisesta ja sen erityispiirteistä palkitsemisen saralla.
Opinnäytetyön tietoperusta käsittelee palkitsemisen kokonaisuutta, prosessia ja merkitystä niin työntekijän kuin työnantajankin puolelta sekä lakisääteisiä velvoitteita. Toisessa osuudessa käsitellään monikulttuurisuutta yleisesti ja sen tuomia etuja yritykselle sekä mahdollisia työyhteisössä nousevia haasteita. Teoreettinen viitekehys koostuu pääasiassa aiheeseen liittyvistä kirjallisuudesta, oppaista ja artikkeleista.
Lopputuloksena opinnäytetyössä kehitettiin opas esihenkilöille ravintola-alalla. Opas luotiin kirjallisuusanalyysin pohjalta ja tuotettiin sähköisenä muotona suomeksi sekä englanniksi, jotta se olisi saavutettava mahdollisimman monelle ravintola-alan esihenkilölle. Rajauksena oppaassa on aineelliset palkitsemismenetelmät, sillä kulttuurisensitiivisyys on näissä erittäin merkityksellinen.
Oppaassa käydään tietoperustasta löytyvien vastuiden, merkityksen ja prosessien lisäksi erilaisia palkitsemismenetelmiä, jotka soveltuvat monikulttuurisen työyhteisön palkitsemiseen. Näiden menetelmien avulla esihenkilö voi parantaa työyhteisön hyvinvointia ja siten tehokkuutta. Lisäksi opas haastaa esihenkilöä tunnistamaan oman työyhteisön monikulttuurisuuden piirteitä sekä kannustaa oppimaan monikulttuurisuudesta lisää.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, miten ravintola-alan monikulttuurista työyhteisöä tulisi palkita, jotta palkitsemisen kokonaisuus olisi yhdenvertainen ja motivoiva kaikille työntekijöille. Opinnäytetyössä käsitellään myös palkitsemisen merkitystä sekä esihenkilön velvollisuuksia ja oikeuksia palkitsemisprosessissa. Työn tavoitteena oli edistää tietoisuutta monikulttuurisen työyhteisön johtamisesta ja sen erityispiirteistä palkitsemisen saralla.
Opinnäytetyön tietoperusta käsittelee palkitsemisen kokonaisuutta, prosessia ja merkitystä niin työntekijän kuin työnantajankin puolelta sekä lakisääteisiä velvoitteita. Toisessa osuudessa käsitellään monikulttuurisuutta yleisesti ja sen tuomia etuja yritykselle sekä mahdollisia työyhteisössä nousevia haasteita. Teoreettinen viitekehys koostuu pääasiassa aiheeseen liittyvistä kirjallisuudesta, oppaista ja artikkeleista.
Lopputuloksena opinnäytetyössä kehitettiin opas esihenkilöille ravintola-alalla. Opas luotiin kirjallisuusanalyysin pohjalta ja tuotettiin sähköisenä muotona suomeksi sekä englanniksi, jotta se olisi saavutettava mahdollisimman monelle ravintola-alan esihenkilölle. Rajauksena oppaassa on aineelliset palkitsemismenetelmät, sillä kulttuurisensitiivisyys on näissä erittäin merkityksellinen.
Oppaassa käydään tietoperustasta löytyvien vastuiden, merkityksen ja prosessien lisäksi erilaisia palkitsemismenetelmiä, jotka soveltuvat monikulttuurisen työyhteisön palkitsemiseen. Näiden menetelmien avulla esihenkilö voi parantaa työyhteisön hyvinvointia ja siten tehokkuutta. Lisäksi opas haastaa esihenkilöä tunnistamaan oman työyhteisön monikulttuurisuuden piirteitä sekä kannustaa oppimaan monikulttuurisuudesta lisää.