Perehdytysopas kahvila Skrinnarille Paloheinän toimipisteelle
Vaajanen, Viivi (2024)
Vaajanen, Viivi
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052816648
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052816648
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantajalle kahvila Skrinnarille keväällä 2024. Taustatyö perehdytysoppaalle on aloitettu syksyllä 2023. Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö. Kahvila Skrinnari on pieni perheyritys, jolla on toimipisteet Paloheinän ja Herttoniemen jäähalleissa.
Tämän opinnäytetyön tavoite oli luoda kahvila Skrinnarille perehdytysopas toimimaan muisitilistana perehdyttäjälle sekä nopeuttamaan uuden työntekijän itsenäisen työskentelyn aloittamista. Jo kahvilalla työskennelleet työntekijät voivat myös hyödyntää perehdytysopasta tarkistaakseen työtehtäviin liittyviä seikkoja. Kahvila Skrinnarilla ei ole ollut aikaisempaa perehdytysmallia, joten perehdytysopas on luotu täysin tyhjästä, hyödyntäen omia havaintoja sekä työntekijöiden kokemuksia. Perehdytysopas on mahdollisimman yksityiskohtainen ja tarkka. Toimeksiantaja toivoi helposti muokattavaa perehdytysopasta, joten opas on tehty Word-tiedostoon.
Opinnäytetyön tietoperustassa pohditaan perehdytyksen tavoitteita ja lainsäädäntöä Suomen lain mukaan. Perehdytysprosessia ja työnopastusta tarkastellaan. Tietoperustassa käsitellään erityisesti perehdyttäjän roolia ja sen merkitystä. Myös keinoja sitouttaa työntekijä työpaikkaan käsitellään.
Toimeksiantajan esittelyn jälkeen tekijä käsittelee luotua perehdytysopasta. Tekijä kertoo prosessin kulusta, valmiista perehdytysoppaasta ja pohtii tehtyä työtä. Opinnäytetyön tietoperusta on tehty perehdytysoppaan luomisen jälkeen. Tekijä tarkastelee omaa oppimistaan sekä hyötyjä ja haittoja työnjärjestyksestä, jossa tämä opinnäytetyö tehtiin.
Tämän opinnäytetyön tavoite oli luoda kahvila Skrinnarille perehdytysopas toimimaan muisitilistana perehdyttäjälle sekä nopeuttamaan uuden työntekijän itsenäisen työskentelyn aloittamista. Jo kahvilalla työskennelleet työntekijät voivat myös hyödyntää perehdytysopasta tarkistaakseen työtehtäviin liittyviä seikkoja. Kahvila Skrinnarilla ei ole ollut aikaisempaa perehdytysmallia, joten perehdytysopas on luotu täysin tyhjästä, hyödyntäen omia havaintoja sekä työntekijöiden kokemuksia. Perehdytysopas on mahdollisimman yksityiskohtainen ja tarkka. Toimeksiantaja toivoi helposti muokattavaa perehdytysopasta, joten opas on tehty Word-tiedostoon.
Opinnäytetyön tietoperustassa pohditaan perehdytyksen tavoitteita ja lainsäädäntöä Suomen lain mukaan. Perehdytysprosessia ja työnopastusta tarkastellaan. Tietoperustassa käsitellään erityisesti perehdyttäjän roolia ja sen merkitystä. Myös keinoja sitouttaa työntekijä työpaikkaan käsitellään.
Toimeksiantajan esittelyn jälkeen tekijä käsittelee luotua perehdytysopasta. Tekijä kertoo prosessin kulusta, valmiista perehdytysoppaasta ja pohtii tehtyä työtä. Opinnäytetyön tietoperusta on tehty perehdytysoppaan luomisen jälkeen. Tekijä tarkastelee omaa oppimistaan sekä hyötyjä ja haittoja työnjärjestyksestä, jossa tämä opinnäytetyö tehtiin.