Kestävä ja vastuullinen ruokapalvelu: toimenpidesuunnitelma SASKY koulutuskuntayhtymän ruokapalveluiden kehittämiseksi
Niemi, Hanna (2024)
Niemi, Hanna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052817037
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052817037
Tiivistelmä
Yhteiskunnassa vastuullisuus trendinä on vahvistunut. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja kestävä kehitys ovat nousseet vastuullisuuden rinnalle. Kestävä kehitys on tullut tavoitteena tärkeäksi julkisella sektorilla ja Agenda 2030- ohjelman myötä vastuullisuustyössä kestävä kehitys on otettu toiminnan arvoihin vahvasti mukaan.
Julkisten ruokapalveluiden on tärkeä toimia vastuullisesti sillä päivittäin niitä käyttää kolmasosa väestöstä. Niiden avulla voidaan vaikuttaa väestön ruokailutottumuksiin ja edistää samalla terveyttä sekä kestävää kehitystä.
Opinnäytetyö toteutettiin toimeksiantona SASKY koulutuskuntayhtymälle (SASKY). Työn taustalla vaikutti organisaation strategian uudistaminen vastuulliseen ja kestävään suuntaan. Tutkimuksessa ruokapalveluiden kehittämien rajattiin kestävyyteen, vastuullisuuteen ja sen toimenpiteisiin. Tavoitteena on kehittää SASKYn ruokapalveluiden toimintaa ja käytänteitä, jotka ottavat huomioon ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden. Lisäksi toteutettiin konkreettinen toimenpidesuunnitelma, jonka avulla vastuulliset ja kestävän kehityksen tavoitteet viedään käytännön toimintaan. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään toimenpiteitä ja resurssisen kohdentamista SASKYn ruokapalveluiden kehittämiseksi.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sitä varten haastateltiin viittä organisaatiossa työskentelevää ravitsemispäällikköä tai ravintolavastaavaa helmikuussa 2024. Tutkimusaineisto analysoitiin aineisto- lähtöisellä sisällönanalyysillä. Aineiston perusteella keskeisinä tuloksina nousi kotimaisten raaka-aineiden käyttö, terveellisen ja laadukkaan ruoan tarjoaminen sekä hävikin hallinta.
Tulosten perusteella kehitetty toimenpidesuunnitelma luo perustan SASKYn ruokapalveluiden tulevaisuuden kehitykselle. Jatkuvan parantamisen ajattelumallin ja toiminnan tilan säännöllisen arvioinnin avulla voidaan jatkuvasti parantaa ruokapalveluiden vastuullisuutta ja kestävyyttä. Tutkimuksen perusteella kehittämistoimenpiteeksi ehdotettiin vastuullisuusohjelman luomista organisaation ruokapalveluille.
Julkisten ruokapalveluiden on tärkeä toimia vastuullisesti sillä päivittäin niitä käyttää kolmasosa väestöstä. Niiden avulla voidaan vaikuttaa väestön ruokailutottumuksiin ja edistää samalla terveyttä sekä kestävää kehitystä.
Opinnäytetyö toteutettiin toimeksiantona SASKY koulutuskuntayhtymälle (SASKY). Työn taustalla vaikutti organisaation strategian uudistaminen vastuulliseen ja kestävään suuntaan. Tutkimuksessa ruokapalveluiden kehittämien rajattiin kestävyyteen, vastuullisuuteen ja sen toimenpiteisiin. Tavoitteena on kehittää SASKYn ruokapalveluiden toimintaa ja käytänteitä, jotka ottavat huomioon ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden. Lisäksi toteutettiin konkreettinen toimenpidesuunnitelma, jonka avulla vastuulliset ja kestävän kehityksen tavoitteet viedään käytännön toimintaan. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään toimenpiteitä ja resurssisen kohdentamista SASKYn ruokapalveluiden kehittämiseksi.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sitä varten haastateltiin viittä organisaatiossa työskentelevää ravitsemispäällikköä tai ravintolavastaavaa helmikuussa 2024. Tutkimusaineisto analysoitiin aineisto- lähtöisellä sisällönanalyysillä. Aineiston perusteella keskeisinä tuloksina nousi kotimaisten raaka-aineiden käyttö, terveellisen ja laadukkaan ruoan tarjoaminen sekä hävikin hallinta.
Tulosten perusteella kehitetty toimenpidesuunnitelma luo perustan SASKYn ruokapalveluiden tulevaisuuden kehitykselle. Jatkuvan parantamisen ajattelumallin ja toiminnan tilan säännöllisen arvioinnin avulla voidaan jatkuvasti parantaa ruokapalveluiden vastuullisuutta ja kestävyyttä. Tutkimuksen perusteella kehittämistoimenpiteeksi ehdotettiin vastuullisuusohjelman luomista organisaation ruokapalveluille.