Åldrandets påverkan på kostintaget
Giljam, Miranda; Karlsson, Daniela; Reijonen, Ellen; Sevelius, Erika (2024)
Giljam, Miranda
Karlsson, Daniela
Reijonen, Ellen
Sevelius, Erika
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052817202
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052817202
Tiivistelmä
Den fysiologiska problematiken med äldre personers näringsintag är ett bekant fenomen. Ämnesomsättningen blir långsammare och energiförbrukningen minskar. De flesta vanliga sjukdomar som kommer med åldern påverkar även näringsintaget i någon grad. Något som inte lyfts upp på samma sätt är de andra orsakerna till ett försämrat kostintag hos den äldre, det vill säga de orsaker som inte nödvändigtvis baserar sig på specifika, geriatriska sjukdomstillstånd. De andra orsakerna till ett försämrat kostintag hos äldre presenteras i detta examensarbete och delas in i kategorierna fysiska hälsa, sociala hälsa, och psykiska hälsa. Måltidsmiljön är en central del av arbetet och faller in i alla de ovannämnda dimensionerna av hälsan.
Syftet med arbetet var att öka kännedomen om de olika orsakerna i hälsans dimensioner som påverkar kostintaget och lyfta fram kunskapen hos vårdare som jobbar inom äldreomsorgen, om de olika orsakerna i hälsans dimensioner som påverkar kostintaget. Vi insåg att om man ska bidra med råd och rekommendationer krävdes konkreta lösningar för hur man kan främja och underlätta den äldres kostintag, varpå vi valde att skapa en affisch riktad till personalen på äldreomsorgen som de kan gynnas av i vardagen.
Affischen skapades utifrån kunskapsbasen i examensarbetet och designades på ett digitalt, grafiskt designverktyg. Sedan printades affischen ut som fysiska planscher. Planscherna förde vi till två olika avdelningar inom äldreomsorgen där personalen fick utvärdera produkten genom att svara på ett formulär med sju frågor. Antalet personer som svarat på formuläret var färre än förväntat men de fem svar vi fick var i huvudsak väldigt positiva. Sammanfattningsvis upplevde personalen att deras vårdare skulle gynnas av att ha en affisch i personalrummet.
Syftet med arbetet var att öka kännedomen om de olika orsakerna i hälsans dimensioner som påverkar kostintaget och lyfta fram kunskapen hos vårdare som jobbar inom äldreomsorgen, om de olika orsakerna i hälsans dimensioner som påverkar kostintaget. Vi insåg att om man ska bidra med råd och rekommendationer krävdes konkreta lösningar för hur man kan främja och underlätta den äldres kostintag, varpå vi valde att skapa en affisch riktad till personalen på äldreomsorgen som de kan gynnas av i vardagen.
Affischen skapades utifrån kunskapsbasen i examensarbetet och designades på ett digitalt, grafiskt designverktyg. Sedan printades affischen ut som fysiska planscher. Planscherna förde vi till två olika avdelningar inom äldreomsorgen där personalen fick utvärdera produkten genom att svara på ett formulär med sju frågor. Antalet personer som svarat på formuläret var färre än förväntat men de fem svar vi fick var i huvudsak väldigt positiva. Sammanfattningsvis upplevde personalen att deras vårdare skulle gynnas av att ha en affisch i personalrummet.